x

szállás, Eger, , Sike Pincészet

Sike Pincészet

Eger - I. Borpince

Nagyításhoz kattintson a képre!

Sike Pincészet

A Szépasszony-völgy Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe, de egyben az ország egyik leghíresebb borospince sora. Az egri bor hírneve az elmúlt évszázadban szorosan kapcsolódott össze a több mint 150 pincét számláló Szépasszony-völggyel. A völgy mai pincecsoportja a II. világháborút követően, a földreform után épült meg. Itt találjuk a Sike Pincészet, amely a Borút Egyesület által, valamint a Szépasszony-Völgyi Vendégvárók Egyesülete által minősített 3 fürtös pince.

A Sike Borászat 27 hektár szőlőterületen gazdálkodik. Szőlőterületeik nagy része az egerszóláti határban található. A legnagyobb egybefüggő terület a 16 ha nagyságú Szarvas-dűlő, másnéven Nagyhatár, mely egyedi fekvésű és kiváló talaj adottságokkal rendelkezik. Éppen ezért erre a területre a borászat meghatározó fajtáit telepítették.

Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Alibernet, Kadarka, Pinot Noir, Olaszrizling. A kellemes illatokkal rendelkező Cserszegi Fűszeres a Paptetőn terem 1,8 ha területen. A szóláti Tóbérc-dűlőben öreg Merlot és Kékfrankos, valamint új ültetvényben egy fajtakisérlet Viogniere és egy régi álom a Furmint lett telepítve.

A pince első részében egy 140 fő befogadására alkalmas kóstoló helyiség és egy 60 fős terasz található. Az elkészült pince jelenleg a Szépasszony Völgy egyik legszebb és legnagyobb borászattal és magas színtű borkóstolással foglalkozó pincéje.

Egerben a borkóstoló során megtekinthetik a látványpincét, tájékoztatást kapnak a Magyarországi, azonbelül az egri borászat kialakulásáról, történetéről, a bor készítéséről és a borokról.

A pince belső részében - a látvány pincében- a borok érlelése történik. Jelenleg 70.000 liter kishordós tároló térrel és 50.000 - es palackosbor érlelésre van a pincében lehetőség.
étterem info
  • ÉTTEREM TÍPUSA:
    I. Borpince
  • TELEPÜLÉS
    Eger
  • CÍM
    Disznófősor 43.
  • TELEFON
    70 742-9024,
  • E-MAIL
    siketamas@chello.hu
  • NYITVA TARTÁS