x

szállás, Fertőrákos, , Ráspi Étterem - Vinárium és Borászat

Ráspi Étterem - Vinárium és Borászat

Fertőrákos - II. Étterem, II. Borpince

Nagyításhoz kattintson a képre!

Ráspi Vendéglő - Vinárium és Borászat

Munkánk szellemisége és alapvető célkitűzései:
"Alkotni, elkápráztatni"


Borász családban születtem, kicsi gyermekkorom óta ott voltam a szőlőművelés és a borkészítés minden fázisánál. Vendéglátást tanultam, és sok-sok évig dolgoztam úgy a szakmában, hogy nem találtam a szépségét, ezért sokfelé szerencsét próbáltam, kerestem a mélységét és a szépségét. 1994-ben nyílt éttermünkben és borászatunkban is az alapfilozófia: nem szeretnék semmiféle elvárást teljesíteni, nem figyelem, hogy mit szeretne a piac, vagy, hogy mi a trendi. Egyszerűen mindent a természetes szépségében, ízében, a természet által megalkotott ízek megtartásával készítek, nagyon fontos a nyersanyag tisztelete, és a természet iránti alázat, ez nemcsak a konyhánkra, hanem a borászatunkra is érvényes.

A fűszerkertünkre, és a nyersanyagbeszerzésre helyezem a hangsúlyt. Az magyarországi szarvasgombakultusz újraélesztéséhez nagyban hozzájárult az étterem. A '90-es évek közepétől rendszeresen tartottunk szarvasgomba vacsorákat meghívott vendégborászok közreműködésével. Ahol akár négy öt féle magyar szarvasgomba szerepelt a menübe. A konyhában minden ott, akkor és frissen készül, kemencében, és öntött vas serpenyőben, nincsen cola, fanta, sprite, hanem frissen facsart levek, 20 féle virág és gyümölcsital, házi kenyér, házi sajt, Magyarország és a világ legjobb borai a kezdetektől fogva ott volt a borlapunkon. Mindenféle marketing és reklámtevékenység nélkül rövid időn belül az éttermünk nagyon híres lett, először külföldön, majd lassan Magyarországon is, és rengeteg újságcikk jelent meg Európában, Olaszországban, Franciaországban, Japánban és Amerikában is. Borászatunk irányítását 2003-ban vettem át szüleimtől,hasonló elvekkel mint az étterem vagy ahogy az életemet élem.

Ugyanebben az évben elkészült Magyarország első 5 csillagos kékfrankos vörösbora (ami nagy felháborodást keltett borvidékünk borászai között) A borban az igazság számomra azt jelenti, hogy aki iszik a borunkból az nemcsak bort iszik, hanem találkozik az igazsággal is, ami tükrözi a talajunk, az éghajlatunk lehetőségeit, és nem akar megfelelni az éppen aktuális divatnak. Alapelvek: minimum 30 maximum 80 éves tökékről szüretelünk drasztikus hozamkorlátozással:1000-1500kg/ha, kisegítő-és segédanyagok és fajélesztők nélkül, a legjobb köves talajú dűlőkről (mészkő, csillámpala, mészkőbe ágyazott gneisz). Amikor egy borászati szaküzletben megláttam a merlot, chardonay, savignon blanc, cabernet savignon, nemes francia fa tannin granulátum, vörösborfesték...stb. feliratot azzal a sok száz féle kisegítő és segédanyagokkal, fajélesztőkkel, megértettem, hogy "a vörösbor színe vörös és nem fekete, a bor tanninja annál selymesebb, minél több pénzt vagyunk hajlandóak adni érte, és a fordított ozmózis és a vákuumos sűrítés csodákra képes, és a szőlőnövénynek szinte semmilyen szerepet nem enged a trendi bortechnológia."

Pedig a bor az egyetlen olyan élelmiszer, aminek az elkészítésében az embernek a legkevesebb szerep jutott. Borunkat az Isten, tehát maga a természet készíti, mi csak arra ügyelünk, hogy egészséges legyen a szőlő, ne legyen túlterhelve, kiválasztjuk a helyet, hogy hol teremjen, a tisztaságra, az oxidációra, az erjedési hőmérsékletre ügyelünk, és a végén minden megtörténik magától, csak a már több 100 éve használt ként (szulfitot) tartalmaz minimális mennyiségben. Mindenféle marketingtevékenység nélkül a boraink eljutnak Londonba, Franciaországba, Ausztriába, Hollandiába, Belgiumba, NewYorkba. A 2003-as Kékfrankos Selection borunk tudtommal máig az egyetlen magyar bor, amiről írt A nagy Johnson - Robinson féle boratlasz egyik szerzője.

Birtok nagyság. ~21 Ha Bormennyiség: ~25000-30000 palack/év
helyszín
  • Nyugat-Dunántúl
étterem info
  • ÉTTEREM TÍPUSA:
    II. Étterem, II. Borpince
  • TELEPÜLÉS
    Fertőrákos
  • CÍM
    Fő u. 72.
  • TELEFON
    99 355-146,
  • E-MAIL
    raspi@raspi.hu
  • HOMEPAGE
    www.raspi.hu
  • NYITVA TARTÁS
    10.01-03.01  S-V: 12:00-23:00