x

szállás, Gyöngyöstarján, , Ludányi Pince

Ludányi Pince

Gyöngyöstarján -

Nagyításhoz kattintson a képre!

Ludányi pince

A családi vállalkozás 15 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. 10 hektár területen gazdálkodnak, melyek mindegyike első osztályú szőlőtermő terület.

A mátraaljai borvidéken, Budapesttől mintegy 80 km-re Gyöngyöstarjánban dolgozik a Ludányi család. Családjának generációk óta életeleme a bor. Ludányi András műszaki és borász végzettségű, a 80-as évek közepétől intenzíven foglalkozik szőlő és bortermeléssel. Fokozatosan bővíti, fejleszti privát kis pincészetét.

Jelenleg 6 hektár szőlőültetvénye van, de ennek terméséhez még vásárol is föl alapanyagot helyi szőlőtermelőktől, szelektált termőhelyekről. Főként Olaszrizling, Rizlingszilváni, Chardonnay, Szürkebarát, Tramini, Muscat Ottonel, Muscat Lünel, Kékfrankos és Cabernet fajtákat.

A fehérborokat irányított, hűtött erjesztéssel készíti, így a borvidék és a szőlőfajta illat- és zamatgazdagsága teljes pompával érvényesül boraiban. Termelésének mennyiségét és minőségét folyamatosan fejleszteni kívánja, mert hiszi, hogy következetes minőségi munkával a borvidék hagyománya és adottsága piaci sikerekhez vezetnek.

Ludányi József a jövőben főként elzászi típusú borok készítésére szeretne koncentrálni. A 2003-ban felújított 120 éves parasztházukban várják vendégeiket 40 főig, ahol kulturált körülmények között élvezhetik ételeik és boraik ízét.
étterem info