x

szállás, Badacsony, , 2HA Pincészet

2HA Pincészet

Badacsony -

Nagyításhoz kattintson a képre!

2HA Pincészet

A 2HA Szőlőbirtok és Pincészet egy miniatűr vállalkozás, egy személyes indíttatású kísérlet, amely 2 hektár szőlőterület művelésével indult a Szent György hegy legszebb részein.

Abban az időben, amikor más borvidékek sikereitől már hangos lett az ország, és a Balatonfelvidék kivételes adottságú szőlőhegyeinek levét még nem méltatta senki, a 2HA Szőlőbirtok és Pincészetki tulajdonosai ki akarták próbálni hogy lehet-e itt is - minden megalkuvást félretéve - az ország élvonalába tartozó, elismert borokat előállítani. Azóta ez már sok más itteni pince eredményeit látva nem is kérdés, de meggyőződésük hogy az itteni adottságok még többre lennének hivatottak. A céljuk nagyon egyszerű: megalkotni a lehető legjobbat, minden áron.
Bár többen elindultak ezen az úton, a saját lépéseik során rengeteg falba, megcsontosodott szokásba ütköztek, és a célok eléréséhez folyamatosan tabukat kellett döntögetniük.

Tabukat a szőlő minőségi művelésének érdekében. Egy laikus fogyasztó számára talán nem olyan feltűnő hiba a sok elhanyagolt balatonparti ültetvény, romantikusak a burjánzó indák. Náluk az elhanyagoltság minden szinten elfogadhatatlan, nem fogják rá hogy ettől lesz szép a bor, és hogy ez a természetesség egyfajta jele.

Még fontosabb tabu ezen a vidéken a "itt csak fehérbor" kontra vörösbor kérdése. Ne felejtsük el hogy a mára kialakult egyoldalú fehérszőlő dominancia csak a filoxéravész és a elmúlt 40 év egyszerűbb nagyüzemi gazdálkodásának hatására alakult ki. Már a 19 században is az ültetvények kb. fele kékszőlő volt. Kockázatos szembe menni a jelenlegi sztereotíp elvárásokkal, de ez a vállalkozás elsősorban az elszántságunkról szól. Folyamatosan kísérleteznek és az első eredményekkel már sokakat sikerült meglepni.

A harmadik tabu ami hozzájuk kötődik egy eddig Magyarországon nem termesztett ősi etruszk gyökerű szőlőfajta meghonosítása. Ez a fajta itt a római korban már szintén komoly szerepet játszhatott és így nem kizárt hogy ez csak újbóli meghonosítását jelenti Pannóniában. A sangiovese szőlőcsalád általuk termesztett klónja adja Toscanában a Brunellot, amely mára a világ egyik legelismertebb vörösbora. A 2HA Szőlőbirtok és Pincészet Tabunello néven készít bort belőle.

A 2HA Szőlőbirtok és Pincészet a Szent György -hegy a Balaton északi partján, a Badacsony és Szigliget között található. A hegy vulkáni tanúhegy, a talajképző elemek között így a vulkanikus örökség és a Pannon tengeri üledék a meghatározó. A hegyen nagyok a mikroklimatikus különbségek, a déli oldalon a hátukban feketéllő hegy északi szelek elleni védettsége miatt szubmediterrán jelleg érvényesül. A birtok mára több külön területből áll, ezek mindegyike a hegy déli oldalán, a legjobb fekvésekben található. Termést összesen kisebb mint 2HA területről dolgozzák fel. A többi terület vagy újratelepítésre vár, vagy ezen már átesett és várják az ültetvény termőre fordulását.

Termő területek:
1,2 ha olaszrizling, 30 éves tőkék, 3,5 x 1,2m
0,4 ha cabernet franc, 2006-os telepítés, 2,35 x 0,6m ( ikertőkés)
0,4 ha sangiovese grosso, 2006-os telepítés, 2,35 x0,6m ( ikertőkés)
Legújabb szerzeményünk pedig a Tarányi pince alatti dűlőben egy 1,3 ha termő szürkebarát (pinot gris ) ültetvény.
Újratelepített, még nem termő területeink:
0,5 ha shiraz, 2008-as telepítés
0,5 ha merlot, 2008-as telepítés
étterem info
  • ÉTTEREM TÍPUSA:
  • TELEPÜLÉS
    Badacsony
  • CÍM
  • TELEFON
    30 2033039,
  • E-MAIL
    info@2HA.hu
  • HOMEPAGE
    2ha.hu
  • NYITVA TARTÁS