x

Szállodacápa: Hőség és hűség - királyi wellness Sopronban

Dombóvári István szállodacápa

Szállodacápa: Hőség és hűség - királyi wellness Sopronban

Egy napsütéses hétvégén valami különlegesre vágytam ezért nekivágtam és meg sem álltam a hűség városáig. Ha már ott voltam, felkerestem a négycsillagos Best Western Pannónia Hotelt, amely a város szívében helyezkedik el. Először töltöttem hosszabb időt Sopronban, úgyhogy semmit sem szerettem volna kihagyni.

Csakúgyáltalában

A szállodáról már belépés után pontos képet kapunk. Az előcsarnok impozáns, mind színekben, mind tárgyakban és berendezésben többféle hangulat és stílus megfér egymás mellett, ami szemet gyönyörködtető. Az ajtók mágneskártyával nyílnak, ami talán már alapkövetelmény, ám én mégis örülök neki, mert annak idején rendkívül utáltam a gyerekfejméretű kulcstartóval bemenni a medencékbe, a kis kártya azonban észrevétlenül belesimul a fürdőköpeny zsebébe.

A wellness egyszerű, de minden megtalálható benne. Válság és takarékosság van, úgyhogy a legtöbb eszközt a csúcsidőn kívül csak kérésre kapcsolják be. Igen erősen VIP érzés, amikor egy több hektós pezsgőfürdőt csak miattad kapcsolnak be, és amint kilépsz belőle, ki is kapcsolják. Jólesik az ember hiúságának. A wellness aznapi felügyelője egy kedves fiatal lány, Zsófi volt. Türelmesen kapcsolgatta ki-be a medencéket, szaunát, vette fel a telefonokat. Olyan sok funkciós kislány volt, hogy már attól féltem, mindjárt jön valaki, és azt mondja, gyere Zsófikám, mert kivágta az égőt a kétszáznegyvenhármasban, erre Zsófi már veszi is elő a szerszámos táskáját, és húzza is fel formás kis testére a kezeslábast. Én meg ott maradok egy buboréktalan jakuzziban. Szerencsére nem így történt. Sőt, volt bőven buborék.

A szoba kifogástalan volt. Érkezésünkkor már ott vár minket egy üveg száraz vörösbor, a ház ajándékaként. Sajnos, nincs behűtve, de ha kipakoljuk a minibárból a plasztik feleseket, akkor ez a probléma is könnyedén abszolválható. Az ágy nagyon kényelmes. A szőnyeg pont úgy süpped, ahogy azt ennél a kategóriánál elvárhatjuk. A fürdőszoba első blikkre indokolatlanul nagynak tűnik, aztán rájön az ember a dolgokra. A mi kultúránkban szerintem a még kevéssé elterjedt bidé uralja itt a helyiséget. Falusi gyerek pláne ritkán lát ilyet, úgyhogy még szép, hogy ezt is kipróbáltam. Jó tanács kezdő „bidézőknek”: a víz hőfokát előre állítsuk be, ne pedig már akkor, amikor a vízsugár a tetthelyet ostromolja! Fogadjuk meg, mert ez tuti tipp!

Ott létemmel egybeesett a város egyik legismertebb, éves szabadtéri eseménye, a VOLT Fesztivál. Ilyenkor egy kicsit bekavarodik a látogató, sőt néha antropológiai anomáliákba is keveredik. Olyan változatos lesz az embersereg, hogy első ránézésre semmiképp nem lehet eldönteni, hogy ki lehet a helyi lakos és ki a turista, de még azt sem, hogy ki a csöves és ki az ápolatlan joghallgató. Ezúttal, sok év után először, elmaradt a fesztiválra eddig oly jellemző eső, aminek mindenki határtalanul örült.

A város sokféle arcát mutatja nekünk. Odaérkezésemkor este, nyilván a fesztivál miatt, leginkább egy szellemvárosnak tűnt, ahol útlezárások nélkül le lehetne forgatni az emberiség teljes kipusztulását vizionáló katasztrófafilmet. Másnap reggel azonban újraéledt a város, és én örömmel vetettem bele magam a kávéillattal fűszerezett színes emberkavalkád kellős közepébe.

Tuti súgó

Ilyet még sehol sem láttam! A bőséges svédasztalos büféreggelit és menüvacsorát gyakorlatilag bárhol elfogyaszthatjuk. Akár a bárban a bárpult mellett, vagy a tágas, hipermagas aulában. Amit én találtam az ennél is jobb volt. Nem tudom, hogy mi lehetett a valódi neve, én trónteremnek neveztem el. Ilyen helyen kajálhattak annak idején a királyok. Beültem, és szinte már hallottam is a királyi udvar csengését- bongását, a vándorkobzosok énekét, közben éreztem a frissen sültek illatát. Míg minden más csak a tökéletes helyszín illúziója volt, addig a sültek tényleg megérkeztek, és nem csak az illatuk volt csábító. Egy ilyen fenséges helyen csak így tudtam nyugtázni a tökéletes menüsort: király!

Még néhány érdekesség

A szálloda csokoládéját a „Pannonia Fantasia” névre „keresztelték”, amely nemcsak Ghánából valamint Venezuelából származó különleges csokoládét tartalmaz (ami már önmagában is ízes párosítás), de a szálloda borát is, a limitált palackozású 2002 Pannonia Cuvée is, amit a töltelékben használtak fel Ez a különleges bor ad zamatos bukét a csokoládénak.

Minden szálloda és étterem igyekszik az itallapjára feltenni a saját illetve a „Ház borát”. A Best Western Pannonia Hotel abban a szerencsés helyzetben van, hogy a soproni borvidék és a kékfrankos fővárosának központjában fekszik. A soproni borvidék és a város legrégebben üzemelő szállodájának hagyományai megkívánják a soproni bor tiszteletét, és a bort termelőkkel való jó kapcsolattartást. Így esett a választás a nagy múltú Lővér Pincére. A szálloda borválasztékának nagy részét szállító Lővér Pince évek óta ellátja a szálló vendégeit, a bálozókat, és a „csak” egy jó pohár borra betérő vendégeket.
Kapcsolódó Tartalom
    • Bemutatkozás


      Falun született. Kisbabának olyan csúnya volt, hogy a szülei sokáig tanakodtak azon, hogy a gyerek helyett a nála sokkal jobban kinéző méhlepényt kellene hazavinni. Sokak szerint a mai napig nem lehet pontosan tudni hogyan is döntöttek végül a szülők. Ránézésre nem lehet megállapítani.

      Alacsony. Sokáig azt hitte, hogy ez az állapot változhat. Még egy OKJ-s „Legyünk magasabbak” tanfolyamot is elvégzett, de olyan magasan volt a tábla, hogy nem látta, így megbukott a vizsgán.

      Amorf. Hét évente testsúlyának felét leadja, majd újra felszedi. Ezzel mintegy híven demonstrálja a hét bő és a hét szűk esztendőt, amely már-már biblikus metafora.

      A szereplés számára terápia. Élvezi, hogy bámulhatja a nőket, akik az előadás alatt a zárt ajtók miatt nem tudnak tőle elmenekülni. Humora nehezen behatárolható, valahol a „ne már” és az „inkább hagyd abba” irányzatokat képviseli. Még nem olyan okos, hogy felérje ésszel, hogy mennyire buta.

      Valóra szeretné váltani az álmát. A forintját pedig euróra.