x

Hancúrozás, szerelmi bájital és egy hajónyi szerelem

box

Hancúrozás, szerelmi bájital és egy hajónyi szerelem

Mi, magyarok a kilencvenes években angolszász közvetítéssel kaptuk (vissza) a püspökről nevezett Valentin-napot, mintegy a mozgalmi ünnepnek tartott Nemzetközi Nőnap kapitalista alternatívájaként. Pedig egyes vidékeken, például Kalotaszeg környékén a XIX. században még szokás volt szerelmi ajándékot adni Bálint napon.

A naptári ünnepnek pogány gyökerei vannak. Lupercalia ünnepén a római papok megostorozták a nőket, hogy megtisztuljanak, és termékenyek legyenek. Később Jupiter főisten feleségének, Junónak, a szerelmesek és a házasok védelmezőjének templomába gyűltek ezen a napon szerelmi jóslásra várva a hajadonok. A szegényebb fiatal férfiak pedig női neveket húztak, és azzal a lánnyal jártak egy ideig, akinek a nevét kapták. Olykor ezek a párok valóban egymásba szerettek.

Manapság több kontinensen is ünneplik ilyentájt szerelmeseket vagy a szeretetet. Németországban, Nagy Britanniában főként virágot, üzeneteket küldenek. Olaszországban a szerelmesek hidak, tavak, folyók közelébe megkeresik a biciklitárolókat, és azokra akasztanak egy lakatot kettőjük nevével, a nagyobb lakatokra pedig még közös fényképet is kitesznek. A lakatkulcsot bedobják a vízbe, és közben kívánnak valamit, amit senkinek nem szabad elmondani. A japán lányok, asszonyok maguk készítette csokoládét adnak ajándékba. A finneknél február 14. a Barátság napja, az kap ilyenkor üzenetet, kisebb ajándékot, akit valaki szimpatikusnak talál. A kilencvenes évek elején nálunk még tisztázatlan volt, hogy a finn vagy az angolszász utat fogjuk követni a Valentin-napi megünneplésében. Eleinte szülők gyerekeknek, nagyszülőknek, barátoknak, kollégáknak is adtak ajándékot, az ünnep lassan alakult át inkább a szerelmesek és a csúf kabalaállatok, valamint a rémes fehérneműk és a méregdrága bolti virágok napjává.

Valentin-napi programok Magyarországon

A hazai szállodák, panziók főként intim, összebújós alkalmakkal gondolnak azokra, akik az otthoni környezettől távol, kettesben ünneplik a szerelmesek napját vagy még inkább napjait. A gyertyafényes vacsora, a gyertyafényes fürdőzés pezsgőspohárral a kézben, a páros masszázs, a wellness részlegek meghosszabbított nyitva tartása, ajándék-bekészítés – ezek idén a leggyakoribb ajánlatok. Nem ritka az sem, hogy szerelmi bájitallal, vágykeltő ételekkel-italokkal várják a vélhetően egyébként sem kedvetlen vendégeket.

Szerelmi lakatok a biciklitárolón

Szent Bálint Terni püspök volt, aki összeadta a szerelmeseket, sőt a római katonákat is megnősítette, pedig nekik ez tilos volt. A friss házasokat kertje virágaival ajándékozta meg. Ezek a házasságok a hagyomány szerint jó csillagzat alatt születtek. A püspököt II. Claudius idején bebörtönözték, és kivégezték. Szent Bálint a börtönben meggyógyította őrzője vak leányát, és kivégzése előtt – amely február 14-re esett – üzenetet hagyott neki: A te Bálintod. Szent Bálint a szerelemesek és a fiatal házasok védőszentje lett Angliában és Franciaországban, és elterjedt az üzenet és virágküldés szokása az ünnepen.