x

Hancúrozás, szerelmi bájital és egy hajónyi szerelem

box

Hancúrozás, szerelmi bájital és egy hajónyi szerelem

Mi, magyarok a kilencvenes években angolszász közvetítéssel kaptuk (vissza) a püspökről nevezett Valentin-napot, mintegy a mozgalmi ünnepnek tartott Nemzetközi Nőnap kapitalista alternatívájaként. Pedig egyes vidékeken, például Kalotaszeg környékén a XIX. században még szokás volt szerelmi ajándékot adni Bálint napon.

A naptári ünnepnek pogány gyökerei vannak. Lupercalia ünnepén a római papok megostorozták a nőket, hogy megtisztuljanak, és termékenyek legyenek. Később Jupiter főisten feleségének, Junónak, a szerelmesek és a házasok védelmezőjének templomába gyűltek ezen a napon szerelmi jóslásra várva a hajadonok. A szegényebb fiatal férfiak pedig női neveket húztak, és azzal a lánnyal jártak egy ideig, akinek a nevét kapták. Olykor ezek a párok valóban egymásba szerettek.

Manapság több kontinensen is ünneplik ilyentájt szerelmeseket vagy a szeretetet. Németországban, Nagy Britanniában főként virágot, üzeneteket küldenek. Olaszországban a szerelmesek hidak, tavak, folyók közelébe megkeresik a biciklitárolókat, és azokra akasztanak egy lakatot kettőjük nevével, a nagyobb lakatokra pedig még közös fényképet is kitesznek. A lakatkulcsot bedobják a vízbe, és közben kívánnak valamit, amit senkinek nem szabad elmondani. A japán lányok, asszonyok maguk készítette csokoládét adnak ajándékba. A finneknél február 14. a Barátság napja, az kap ilyenkor üzenetet, kisebb ajándékot, akit valaki szimpatikusnak talál. A kilencvenes évek elején nálunk még tisztázatlan volt, hogy a finn vagy az angolszász utat fogjuk követni a Valentin-napi megünneplésében. Eleinte szülők gyerekeknek, nagyszülőknek, barátoknak, kollégáknak is adtak ajándékot, az ünnep lassan alakult át inkább a szerelmesek és a csúf kabalaállatok, valamint a rémes fehérneműk és a méregdrága bolti virágok napjává.

Valentin-napi programok Magyarországon

A hazai szállodák, panziók főként intim, összebújós alkalmakkal gondolnak azokra, akik az otthoni környezettől távol, kettesben ünneplik a szerelmesek napját vagy még inkább napjait. A gyertyafényes vacsora, a gyertyafényes fürdőzés pezsgőspohárral a kézben, a páros masszázs, a wellness részlegek meghosszabbított nyitva tartása, ajándék-bekészítés – ezek idén a leggyakoribb ajánlatok. Nem ritka az sem, hogy szerelmi bájitallal, vágykeltő ételekkel-italokkal várják a vélhetően egyébként sem kedvetlen vendégeket. A legcélratörőbben a Hotel Corvus Aquában fogalmaznak Gyopárosfürdőn, itt Valentin-napi hancúrozás a február 14-17. között igénybe vehető csomag neve, és mindent el is követnek ezért. Gárdonyban a Vital Hotel Nautis egy hajónyi szerelmet ígér azoknak, akik ott töltik a Valentin-napot, és azt is elárulják, hogy többek közt Mr. és Mrs. párshow-val kívánják ezt elérni. Kedvencem a villányi Crocus Wine Spa ajánlata, ahol február 15-17. között kettesben, a külvilág teljes kizárásával lehet Valentin-napi szerelmi fürdőzni, és egy üveg Gere habzóbor is jár hozzá.
Zamárdiban február 13. és 17. között a Hotel Wellamarin Leisure & Wellness Balatoni Randevúval várja a Valentin-napot ünneplő ifjú és már érettebb szerelmeseket.Az Ovit Hotelben Keszthelyen február 1-28. között kényeztető programok zajlanak a Valentin ünnep jegyében, gyertyafényes vacsorával, mézes süteménnyel, wellness-szolgáltatásokkal.
A középső országrész sem marad el csábító ajánlatokkal a nyugatiaktól: a ceglédi Aquarell Hotel páros masszázst, gyertyafényes, élőzenés vacsorát kínál vágykeltő ételekkel, pezsgővel éjszakai fürdőzéssel. Tokajban, Tarcalon az Andrássy Rezidencia hívogatja romantikus kényeztetésre a szerelmes vendégpárokat. Egerben a Hotel Ködmön kész Édes bűnbeesésbe vinni péntek este a Valentin-napot ünneplőket. Lesz gőzrituálé és fügeméz. Gyulán a Corso Boutique Hotelben február 11. és 17. között hintón viszik a szerelmeseket, s aztán hattyúk által bezárt körbe szórhatnak rózsaszirmokat.Országosan ismert sztárokat vagy tehetségkutatókon feltűnt énekeseket viszonylag kevés hotel hívott idén, de akinek ez a vágya, velük is találkozhat. A Corso Hotel Pécs február 14-15-re Radics Gigit és a Pannon Filharmonikusokat hívta meg, Siófokon a Hotel Azúrban 15-én és 17-én Balássy Betty és Varga Feri énekel. Zalakaroson a Hotel Napfény is ígér a fürdőparti és a gyertyafényes vacsora mellé egy X faktoros döntőst, meglepetés, hogy kit. A Hotel Karos Spa is sztárvendéggel készül, csakhogy ők nem a tehetségkutatós felhozatalból válogattak, hanem Pintér Tibort és társulatát látják vendégül február 15 és 17. között. Valentin-napi ajánlatukban ez is szerepel: mindennap egy egészséges főzelék feltéttel.
Tiszaörvény tartós szerelem varázsló programját se titkoljuk el, bár nem szálloda rendezi. A Szabics kikötőben várják február 17-én délelőtt 10-kor és délután 5-kor azokat, akik hosszú boldog szerelemben szeretnének élni. Aki ugyanis átkel a tanösvény hídjain, az a helyi tapasztalatok és néhány helyben keringő, máig ismert monda szerint bebiztosíthatja magát.

Szerelmi lakatok a biciklitárolón

Szent Bálint Terni püspök volt, aki összeadta a szerelmeseket, sőt a római katonákat is megnősítette, pedig nekik ez tilos volt. A friss házasokat kertje virágaival ajándékozta meg. Ezek a házasságok a hagyomány szerint jó csillagzat alatt születtek. A püspököt II. Claudius idején bebörtönözték, és kivégezték. Szent Bálint a börtönben meggyógyította őrzője vak leányát, és kivégzése előtt – amely február 14-re esett – üzenetet hagyott neki: A te Bálintod. Szent Bálint a szerelemesek és a fiatal házasok védőszentje lett Angliában és Franciaországban, és elterjedt az üzenet és virágküldés szokása az ünnepen.

Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu