x

Terítéken az újborok

Terítéken az újborok

Az újbor szimbolikus kifejezője egy új ital megszületésének.

Az újdonság varázsa és a kíváncsiság is szerepet játszik az újborok modern kori kultuszában, de ennek kedvez a könnyű, fehér- és rozéborok iránti növekvő kereslet. Az újbor lényege éppen az, hogy legyen friss, gyümölcsös, üde és vidám. A bornak sok esetben komolyságot kell tükrözni, de a Márton-napi újbor ünnep mégis a bolondozásról, a lazaságról szól.



St. Martinus Pannonhalmáról

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet az egyik legfelkészültebb borászat Magyarországon. Liptai Zsolt elhivatott, szerény borász, precíz marketinges, másik fele, Illés Tamás modern technológiával stílusos borokat készít. Gondoljunk bele egy olyan spirituális környezetbe, amit a bencések az évszázadok folyamán alakítottak ki, s ahova egy borászati üzem költözik, mely nem pár palack bort készít, hanem több százezret évente. A bencés szerzetesek mindennapjaihoz hozzátartozott a szőlőtermesztés, a bor- és párlatkészítés, de kizárólag a maguk szerény igényenek megfelelően.
Egy ilyen beruházás döbbenetes lehetett, de úgy tűnik, hogy a két világ megfér egymás mellett. Azt hiszem nem túlzás az a kijelentés, mely szerint a borászat megléte kölcsönös előnyökkel jár mindkét fél számára. A bencések zárt, sejtelmes világa nyitottabbá vált, jobban megismerkedhetnek vele az érdeklődök. A borászat megőrizte a borvidéki és sa zerzetesi szokásokat, így téve még hitelesebbé önmagát. A Pannonhalmai Apátsági Pincészet a kicsiny borvidék méltó képviselője.
2011-es újboruk a termékpiramis első lépcsőfokán helyezkedik el, St. Martinus névre hallgat. Illatában szőlő, bodza finom árnyalata tűnik fel, diszkrét intenzitással. Az ízekben is folytatódó gyümölcsösséget egy csipetnyi édesfűszer egészíti ki. A bor üde és vidám, élettel teli.

Az újbor jelszava: gyorsan!

A Márton-napi újbor készítése technológiai kérdés, mert nem csupán arról van szó, hogy egy, az erjedés után letisztult bort kortyolgassunk, annál ez bonyolultabb. Az újbor elkülönül minden más bortól, külön kategóriát jelent a modern pincészeteknél. Általában nem olyan szőlőből készítik, mint, amiből a csúcsborok lesznek. A hangsúly a gyorsaságon van: a szüret utáni egy hónapon belül kapjuk meg azt a tiszta, üde nedüt, amit újbornak nevezünk. A hagyományos, kézi borkészítés nem tud ilyen rövid időn belül ilyen tisztaságú bort készíteni. Friss és gyümölcsös az oxidatív módon készült bor is, de ez a bor még éppen túl van a zajos erjedésen, még zavaros, de már mutatja szépségeit.

Gál Rozé

A szigetcsépi Gál Pincészet az alföldi borászatok egyik gyöngyszeme. Fehér, rozé- és vörösboraik egyaránt fajtajellegesek, élvezetesek, amit a hazai és nemzetközi borversenyeken is díjaznak. Ismertségüket főleg a rozénak köszönhetik, melynek 2010-es változatát az EU vendégei is élvezettel iszogatták hazánk elnökségének félévében. A 2011-es Szent Márton-napi rozé zweigeltből, merlotból és pinot noirból áll. Mivel a borban plusz széndioxid nem kerül (ellentétben a legtöbb hazai rozéval), így annak csak erjedési mennyiségével találkozhatunk. A bor kiváló egyensúlyát mutatja, hogy nincs erős alkoholérzet, íze diszkrét némi szamóca illattal.
Dúzsi Marci

Dúzsi Tamás a kezdetek óta aktívan részt vesz az újbor üzletben. Három bort is készít erre az alkalomra, egy fehéret ezerfürtűből, egy rozét és egy vöröset. Az idei vörösbornak az összetétele nem ismert, de sejtésem szerint menoire és zweigelt lehet benne. A Marci 2011 nevű vörös hozza a kötelezőt: gyümölcsök és kellemes fanyarság.


Az idei Heimann

Heimann Zoltán is készített újbort Szekszárdon zweigeltből és portugieserből, ő ezt a párost Ideinek keresztelte. Pikáns, üde és valamivel ízletesebb, mint Dúzsié.



Az újbornak is van szezonja, még pár hónapig kíváncsiak rá az emberek, de a tavasz érkeztével szép lassan feledésbe merülnek. Hátrányuk is, hogy felbontás után rövid ideig tartják meg frissességüket, ezért kell gyorsan „elpusztítani” őket!

Az újbor franciául: Beaujolais

Franciaországban az újbor óriási üzlet. Egy kevéssé ismert, Bordeaux árnyékában éldegélő borvidék, név szerint Beaujolais borászai kitalálták, hogy valami új dolgot dobnak piacra. A szabályok szerint csak november harmadik csütörtökén lehet az adott évjáratot forgalomba hozni. A primőr borhoz egy szerény képességű szőlőt, a gamayt használják fel, melyből vörösbor készül. A franciák közel 70 millió palackot exportálnak ebből.

Itthon a libatorral kötik egybe és így válik teljessé a Márton-napi újbor ünnep.

Borbaráti üdvözlettel:
Cseh Márton
Sommelier