x

PEZSGŐ élet (érzés)

PEZSGŐ élet (érzés)

Megrendezték az első Champagne és pezsgőfesztivált

Ilyen még nem volt Magyarországon: egy palack pezsgő áráért a világ legjobb pezsgőit lehetett megkóstolni, sőt a Gellérthegy oldalában lévő elegáns étteremben ismereteinket is bővíthettük a habzóborokról.

Pezsgő, champagne, prosecco, cava - ezek a szavak a legtöbb embernek talán annyit mondanak, hogy italokról van szó, de hogy pontosan melyik micsoda már kevesen tudják.

Champagne, a szerzetesek és a nemesek itala

Pezsgőben is a franciák a vezérek, a legismertebb pezsgők Champagne régióból származnak. A Párizstól 150 km-re fekvő borvidéket a franciák által is nagyra becsült szakember, Márkus György mutatta be.
A borvidék központja, Reims, az egykori koronázási város, ma pezsgőházakról híres. A legfrissebb adatok szerint 34 000 ha-on terem szőlő Champagneban (nem hivatalos források 40 000 ha-ra becsülik a magyarországi szőlőterületek nagyságát), amelynek a többsége fehérszőlő, a chardonnay, a kékszőlők közül pedig a pinot noir a jellemző.

Ezen a vidéken sok száz éven keresztül nem a mezőgazdaság, hanem a textilipar volt a meghatározó. A ma pezsgőiről híres Ruinart ház is akkor cserélte le a varrónőit pincemesterekre, amikor már látni lehetett, hogy a pezsgő nagy üzlet lesz. A recept pedig egyszerű, mert nincs másról szó, mint tisztességesen bort készíteni! A francia pezsgő sikerének az egyik titka, hogy nagy gondossággal végeznek minden műveletet, legyen szó a szőlő kíméletes feldogozásáról vagy a palackozásról. De a Champagne drága, hisz rengeteg a kézimunka a borkészítés során és hosszú évekig tart a a palackos érlelés. Fontos tudni, hogy azt a pezsgőt lehet champagne-nak hívni, ami Champagne-ban készül. A pezsgősüvegeken nem tüntetik fel az évjáratot. Mindig az adott év minősége határozza meg, hogy a pezsgő évjáratos-e lesz vagy sem, ezt a pezsgőházak döntik el.

Félreoszlatva egy tévhitet, a pezsgőt nem a legendás Perignon szerzetes fedezte fel, habár sok mindennel hozzájárult a technológia finomításához (pl.: préselés). A nemes italt, bármennyire is fáj ez a franciáknak egy angol úrnak, Christopher Merretnek köszönhetjük, ekkor 1662-t írunk. Az első bor- és pezsgőkészítők szerzetesek voltak, akiknek fontos volt, hogy az ital, amit az Úr asztalára tesznek magas minőségű legyen.

Moet&Chandon, Dom Perignon, Laurant-Perrier

Pezsgőnél mindig a brut kategóriával kell kezdeni, mert ez a pincészetek alappezsgője, innen lehet feljebb lépni. A brut azonnal felismerhető jegyekkel bír, leginkább a nyersesség vehető észre, az elegancia még nem jelenik meg olyan mértékben. A hazai pezsgők közül a Törleynél kezdtem, majd szünetet tartatva, a számomra legkedvesebb italnak, a prosecconak szentelnem időt. Olaszországban ez a nép itala, nem is drága, egy pohárral bárhol, bármikor lecsúszik. Sőt Bolognában drágábban ittam proseccot, mint a Vatikán melletti kisboltban! A fesztiválon a legjobb márka volt jelen, a Zonin. A proseccotól szebb az élet, minden egyes korttyal emelkedik a boldogságszintünk, észre sem veszed és mosolyogsz, ezt hozza ki a prosecco.

A szünet után visszatértünk a pezsgőhöz, pontosabban Champagne-hoz. A cégóriás Moet & Chandon asztalánál izgalommal várjuk a brut imperiált, ami klasszikus brut jegyek mellett meglepően sok gyümölcsösséget és könnyedséget mutat. A brut imperial rosé finomságát a 60%-ban jelen lévő pinot noir szőlő adja. A friss szamóca illata azonnal kivehető. A pezsgőház csúcsitala a Dom Perignon, melynek kifinomultságát igazán csak a szakavatott kóstolók tudják értékelni. Az a halandó, aki életében most először iszik ebből a nagyra tartott italból, elég kevés észrevételt tehet arra vonatkozóan mitől ér ez a pezsgő sokkal többet a másiknál.

Nagyon ízletesek és elegánsak a 1812-es alapítású Laurent-Perrier ház pezsgői. Pontos adatokat nem tudhatunk, de jelenleg kb. 8-10 millió palack pezsgőt forgalmaznak évente. A Cuvée rosé brut kizárólag pinot noir gyümölcse. Intenzív, gyümölcsös íz, bájos elegancia, friss és hosszú utóízű. Minél finomabb, puhább a buborék játéka, annál jobb minőségű a pezsgő. A Grand Siecle-t csak a legjobb alapanyagokból készítik és minimum hat évig érlelik palackban. A mogyoró illata tisztán kivehető, gyönyörű habzás, jól iható ital. Akciós áron, 42 000 Ft-ért volt kapható.

Lloyd Roberts a Nobu Éttermek nemzetközi sztárséfje arról győzködte a társaságot, hogy próbáljuk a pezsgőt a tenger gyümölcseivel, azaz a rákokkal, homárral, osztrigával fogyasztani. Szerinte itthon is át lehetne venni azt a New York-i szokást, mely szerint hétköznap 12-15 óra között az emberek halakat esznek és pezsgőt isznak mellé ebédre. Mi a saját halainkat se fogyasztjuk rendszeresen, másrészt pezsgőt a magyar ember csak alkalomra veszi elő.

A fesztivál a gasztronómiában is kitett magáért. Magam sem gondoltam volna, hogy egy brut pezsgő, nevezetesen a híres Taittinger brut reservel fogom eszegetni a szárított sonkát vagy a kecskesajtfalatkákat. A pezsgő életérzés étellel fokozódik.

Borbaráti üdvözlettel:
Cseh Márton
Sommelier