x

Őszi ételek

Sütőtök és vargánya Tokajból

A tállyai Oroszlános Borvendéglő, Borház és Vendégfogadó étlapjáról választottuk őszre a sütőtök és vargánya leveseket.

Sütőtökleves szárított füstölt sonkával, krémsajtos házikenyérrel

Hozzávalók 4 személyre:
Kb ½ kg hámozott sütőtök;
15 dkg vöröshagyma;
3 gerezd fokhagyma;
1 dl olíva olaj;
1 liter zöldség- vagy húsalaplé;
1 dl száraz Tokaji Furmint;
Őrölt fehérbors, őrölt gyömbér, őrölt koriander és cayanne bors, só

A feldarabolt sütőtököt, vöröshagymát, fokhagymát olíva olajon megdinszteljük, felöntjük a húsalaplével, hozzáadjuk a száraz furmintot, a fűszereket és a sütőtök puhulásáig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, drótszűrőn átszűrjük. Pirított tökmaggal, sajtos kenyérrel illetve szárított sonkával tálaljuk.

Sütőtökleves
A leves egyszerre édeskés, sós és fűszeres, ehhez illő bor nem kell édes legyen, a megoldás a bor szerkezetében keresendő. Ajánlható hozzá egy két-három éves, fahordóban érlelt fehérbor. A borvidéken maradva, lehet ez egy furmint. (a legegyszerűbb választás azt bort kínálni mellé, amelyikkel a levest ízesítettük)
Ha jobban elengedjük a fantáziánkat, gondolkodhatunk még egy szintén érlelt badacsonyi szürkebarátban, de jó választásnak tűnhet egy etyeki sauvignon blanc is, annak fűszeres karaktere miatt.
A lényeg, hogy az a bor illik ehhez az ételhez, amelyiknek a magas az extrakttartalma, olajosan mozog a pohárban, hogy az édes ízzel harmonizáljon. A fűszeres és sós ízeket pedig a táj és a szőlőfajta fogja hozni.

Tejfölös vargányaleves

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg friss tisztított vargánya gomba vagy 4 dkg szárított
8 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 dkg libazsír
4 dl tejföl
8 dl hús vagy zöldség alaplé
Só, frissen őrölt bors, babérlevél
Fehér borecet ízlés szerint

Finomra vágott hagymát és fokhagymát libazsírban megdinszteljük, hozzáadjuk a szeletekre vágott vargánya gombát, kissé ezt is pároljuk. Felöntjük hús vagy zöldség alaplével, ízesítjük babérlevéllel, frissen őrölt borssal, sóval és főzzük 20-30 percig. Ekkor tejföllel behabarjuk és kevés fehér borecettel savanyítjuk. Készíthetjük szárított vargányából is. Ekkor a gombát áztassuk be egy órára langyos vízbe. Továbbiakban a készítése megegyezik a friss gombáéval, az áztató vizet is használjuk fel a leves készítéséhez.

A vargánya gomba jellegzetes ízét ez a leves szépen kiemeli, mivel nincs pürésítve és a tejföl is segít megőrizni az ízeket. A vargányalevesnek tetsző bor lehet savasabb, különösen a borecettel történő fűszerezés miatt. Tokajnál maradva, gondolkodhatunk egy dűlőválogatású furmintra (pl.: Lapis), más tájakról merítve elkísérheti az ételt egy pinot noir is. Kizárólag a „fehérként” kezelt pinot jöhet szóba, nem a hordós érlelésű vastag verzió, tehát villány és a déli régió kizárva. Bátran próbálkozzunk az Etyeki kúria ízletes pinotjával, vagy az egri St. Andrea pincészet borával.

Egészségükre!

Borbaráti üdvözlettel:

Cseh Márton