x

Olaszrizling: a Balaton Bora

Olaszrizling: a Balaton Bora

A Sofitel Budapest szállodában 63 borászat részvételével rendeztek olaszrizling-kóstolót Az olaszrizling a Kárpát-medence egyik legjellemzőbb borszőlő fajtája, amelyet Franciaországból hoztak be hazánkba a XIX. században a filoxéravész után. Volt idő, amikor nem sokra becsülték, fröccsbornak tekintették. Az elmúlt években viszont számos magyar borász bebizonyította, az olaszrizling akár a legelegánsabb környezetben is megállja helyét, és mindig van olyan arca, amelyet még nem ismertünk. Sőt, olyan arca is van, amelyet újra és újra látnunk kell. Érdemes akár egy egész hónapot áldozni az olaszrizlingből készült borok megismerésére.

Az Olaszrizling Október egész hónapon át tartó rendezvényeihez csatlakozott a szegedi Gogol Borszaküzlet, a vonyarcvashegyi Festetics Helikon Taverna, Badacsonytomajon a Laposa Birtok, Budapesten az Üveg/Ház Borkereskedés, a Palack Borbár, a Stika Budapest, az In Vino Budapest Borkereskedés, a Dolce Vita Bor& Delikát, a Központ Bisztró, a Trófea Grill Étterem Óbuda, a Fülemüle Étterem, a CEWI, a DIVINO Gozsdu, a WINE&GO, Balatonszemesen a Kistücsök, Móron a Csetvei Pincészet és Öreg Prés Étterem, Veszprémben a Chianti Étterem, Nyúlon a Szél Fiai Fogadó és országszerte a Borháló Borkereskedés is.

Régiós bor az olaszrizling

A Balatoni Kör ez alkalommal jelentette be, hogy más balatoni borászokkal együtt létrehozzák a Balaton Borát, amely az olaszrizling lesz. Minőségbiztosítási rendszert dolgoztak ki annak érdekében, hogy színvonalas, kiszámítható, egységes arculattal, minőséggel, ízvilággal jelenjenek meg a hazai és a nemzetközi piacon. Vagyis oly módon, ahogyan más országok borvidékei is értelmezik magukat a piacon, megteremtve egyúttal a szükségletet boraikra, ízeikre, minőségükre. A közös bejelentést tevő balatoni borászok, illetve pincészetek: a Bezerics, a Borbély, a Bujdosó, a Figula, a Homola, az Istvándy, a Jásdi, a Káli Kövek, a Konyári, a Laposa, a Légli, a Pálffy, a Pócz, a Sabar, a Szent Donát, a Szeremley, a Trombitás, a Váli, és a Villa Tolnay pincék, illetve Kardos Gábor, mint a Balatoni Kör elnöke voltak.

Ilyen lesz a Balaton Bora:

Olaszrizlingből készül, tartalmas, de azért mennyiséget is lehet inni belőle. Egy palack ára 1300 és 2000 Ft körül mozog majd. Maximum 12-13 alkoholfokos lehet a bor, 4 gramm maradék cukorral. A fajtára jellemző friss aromájú ízvilágot várnak az alapítók. A bornak legalább négy hónapot tartályban és/ vagy nagyhordóban érlelődve, egy hónapot pedig palackban kell tölteni. A címkén minden esetben ott lesz a BALATON megjelölés, burgundi palackban, egyforma csavarzárral és közös színkódokkal kerül forgalomba. Balaton kék/türkiz és arany/narancs illetve napsárga színű lesz a címke. Minden évben március 21-én zajlik majd a Balaton Borainak független bírálata, és április 21-től kerülnek majd az üzletekbe. Az új védjegy csak a balatoni szőlőterületek boraira alkalmazható. Jövőre készülnek el az első Balaton bora palackok.

Vénasszonyok nyara a palackban

A Sofitel emeletén már jó a hangulat. Az augusztusi-szeptemberi esőzés után nagyjából az utolsó pillanatban mégis meggondolta magát az időjárás: vénasszonyok nyara jött, sok szőlő és sok bor megmenekült. Ezen a napon akár a szabad ég alatt is lehetne a borkóstoló, nem így a Budavári Borfesztiválon, ahol felhőszakadás mosta el a fesztivál végét, és még senki nem tudta, mi lesz a termés javával. Most úgy látszik, túl vannak a borászok a nehezén. A Balatoni Kör bejelentése nem mindenkit köt le, a terem másik felében zavartalan csevej folyik, míg a balatoni borászok félkörben állva, kezükben borosüveggel igyekeznek látvány szempontjából is megjeleníteni, mi az, hogy összefogás, mi az, hogy tudjuk, mit akarunk, és még azt is, hogyan. A „flashmob” végén mindenkit megkínálnak azzal a borukkal, amely a leginkább megfelel a Balaton Bora kritériumainak. Én Laposát is, Homolát is, Bújdosót is kóstolok, ha már nem kell értük bejárni az egész kiállítóteret. Talán nem vagyok egyedül azzal, hogy él egy ízkép bennem arról, hogy milyen a balatoni bor. Öblös, mélyre nyúló a szerkezete, üde, zöldes és mandulás. Kóstolok effélét itt a teremben többet is. Aztán eszembe jutnak a balatonlellei, testes-beszédes-veretes házi borok. Azok is lehetnek szépek, hogy kivételes módon beszélhessenek a tájról. És még olyan bor is van, mint a Guden kisbirtoké: mentás illatcsíkok szállnak fel a palackból, és az ízben is ott az a lehelet menta, és az a könnyed játékosság, amellyel ez a csodaszép hobbibor megszületett.

Néhány hete, amikor felhívtam, Pállfy Gyula éppen szüretelt a zuhogó esőben, mentette a menthetőt. Most itt vannak a borai, és olyasmit mondanak, amit nekem bor még nem mondott soha. Újra kóstolom, hátha nem jól értettem, de megint csak egy jó szellem és vele valami különleges, sosem tapasztalt melegség szabadul ki a palackból. Ezért a borért már megérte idejönni.

Kén és köpködés

Horvátországban az olaszrizlinget grasevinának hívják. Az eladott borok 65 százaléka olaszrizling, és a termőterületek 25 százaléka szintén. Akad is kiállító Horvátországból, amiképp a Felvidékről is jöttek több pincészet képviselői.
A borok mellett Nobilis pálinkákat, Fülöpék nagyszerű sajtjait és különféle borokkal, pálinkákkal készült bonbonokat is lehet kóstolni. A Gesztenyéskert étterem adta a büfét, ám a forró vadragu levesemmel nem nagyon tudtam hova leülni. Az asztalok nagy része a VIP vendégek számára volt fenntartva, a teremnek az a része kongott az ürességtől, de nem ülhettem le addig sem, amíg a levest megeszem. Elég keservesen találtam egy asztalt a kiállítók szomszédságában, ahonnan éppen felálltak ketten, és utána sem akart senki sem elüldözni, hogy a fantomoknak helyet biztosítson. Kóstoltam ezen az estén kiváló borokat, és olyanokat is, amelyek jellegtelenek és kontúr nélküliek voltak. Ittam kedvemre való mozgékony, játékos borokat, és olyan komoly, veretes nedűket, nagy kesernyékkel, amelyek másnak biztosan jobban ízlenek. Előfordult, mintha folyékony ként ittam volna, olyan volt az elém tett bor, olykor már a pohárból megcsapott a kénszag. Élesztő ízből is kaptam többet az elégnél. Tudom, hogy ilyenkor még fiatal a bor, de attól még megfájdult a fejem másnapra. Tudom, hogy aki nagyon ért a borhoz, és sokat kell kóstolnia, nem nyeli le mindig azt, amit a szájába vesz. Mégis túl erősnek találtam, amikor időnként valaki szinte az ölembe köpte, vagy az arcomhoz közel engedett ki a szájából egynémely tételt. Nem tudom, nem volna-e ilyenkor valami más megoldás, ami kevésbé zavarja a civil poharazót.

De persze ezek azok az apróságok, amelyeket nem jegyez majd a krónika, míg arról, hogy volt egy pompás Olaszrizling Kóstoló, ahol megkezdődött a balatoni olaszrizling, mint régiós bor karrierje, bizonyára megemlékezik.