x

Olaszrizling négy országból

Olaszrizling négy országból

Jásdi István csopaki bortermelő nevéhez kötődik az a rendezvény, mely az olaszrizling bemutatását célozza meg.

Az olaszrizling szerintünk egy színvonalas vidéki rendezvényé nőtte ki magát.
Az Olaszrizling szerintünk mesterkurzusán Mészáros Gabriella által vezetett kóstolón megismerkedtünk a környező országok olaszrizlingjeivel.
Az olaszrizling túlnyúlik Magyarország határain. Megtalálhatjuk Burgenlandon, Észak-Itália egyes területein, Horvátországban és Szlovákiában is.

Mesterkurzus Kárpát medence olaszrizlingjeiből

A 2014-es évjárat nemcsak itthon, de a Kárpát medencében máshol sem volt jó évjárat, nagy borok ebből az évből nem készülnek.

Ausztria, Burgenland

Az első bor Ausztriából érkezett. Egy tiszta egyszerű, ropogós, kissé vékony welschriesling. A borral csupán azt akarták szemléltetni, hogy a tökéletes technológiával készült bor sem feltétlenül veszíti el egyéniségét, jellegét. A hazai termelők egy részénél ez a tisztaság még hiányzik.
A második bor is ausztriai, pontosabb südburgenlandi. Ez a bor azért került kiválasztásra, mert a terület egy része, ahonnan származik, talajösszetételét tekintve nagyban hasonlít a csopakira. A vasoxid itt is, ott is meghatározó. A bor közepesen intenzív illatában földes, virágos jegyek mutatkoztak, a sós karakter meghatározó benne. Ebben a tekintetben valóban emlékeztet a csopaki borokra.

Olaszrizling horvátul, grasevina

Horvátországban az egykori Szerémség területén van jelentősebb olaszrizling szőlőterület. Két bor került bemutatásra, kétféle stílusban. Az egyikben a túlérett jegyek domináltak, telt, hosszú szerkezettel, viszont hiányzó egyensúllyal. A második hasonlított a hazai rizlingekre, igaz ez a Baranyai borvidékről származik, azaz a legközelebb hozzánk. Tiszta, mérsékelt intenzitás, citrusok, ásványok ízben. Jól felépített bor.

Olaszrizlingek Dél-Szlovákiából

Esztergomtól 30 km-re a Garammenti Kürtön található a Kasnyik pince. A borász elmondása szerint a legkeresettebb boruk a rizling, bár 2014-ből ők sem készítenek prémiumot belőle. Az évente 20.000 palackot értékesítő pincészet még keresi az útját az olaszrizlingnek. Amit most mutattak az kilenc hónapig ért durva seprőn. A bor koncentrált almás, fűszeres illatot még izgalmasabb ízek követték. Rendkívül gazdag, szép szerkezetű bor. Az olaszrizling új típusú megközelítése következett ezután, amit szintén szlovák borászok követtek el, mégpedig, hogy 15 napon keresztül tartják héjon a szőlőt. A munkáért elismerés jár, mert egy gazdag ízű, hosszú utóízű bort kaptunk. Zárás előtt egy csopaki bort kóstolunk.

A Szent Donát pincészet Berekhát dűlőből származó olaszrizlingjével ismerkedünk meg, szerintem kevesen kóstolták eddig. A dűlőről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy a talaja összetett, talán itt a legvegyesebb az összetétele Csopakon belül. A bor nem harsogja túl a poharat illatban, sokkal izgalmasabb ízben. Erénye a komplexitása, teltsége, eleganciája. A bor nem a gyümölcsökről szól, hanem az ásványokról. Végül, de nem utolsó sorban az ország legcsapadékosabb borvidékére látogatunk, Zalába.

A nemrég elhunyt Bussay doktor pincészetéből került elő egy 2008-as olaszrizling. Illata közepesen intenzív, a túlérett jegyek mellett diós, fűszeres aromák is megjelennek. Már a palackérlelés pozitív jelei is tapasztalhatók a boron. Szép, kerek bor.

Pár sorban megfogalmazva a mesterkurzus mondanivalóját azt tudom mondani, hogy az olaszrizling egy olyan szőlőfajta, amely a Kárpát medencében rendkívül változatos formában mutatja meg magát. Reduktív technológiával egy tiszta, egyszerű bor, míg seprőn érlelve gazdag ízű, telt bort ad. Ez a fajta képes leközvetíteni a terroirt is, tökéletesen visszaadja a terület sajátosságait. Ami a mesterkurzusról kimaradt, de tudjuk, hogy képes az aszúsodásra is, azaz édes bornak is megállja a helyét.