A borosok kezében ott a palack, mesélnek a dombokról, a szőlőkről, az időjárásról, a szüretekről, a hordókról, és nézik az arcomon, hogy ízlik-e, számít, hogy mit mondok. Egy Szepsy cuvée-re azt mondtam, ehhez nincs mit hozzátenni, mert az első pillanatban letepert az a bizonyos sárgavirágos mező íz, és jó hosszan nem is lett vége.
Aszúk és jó ivású borok
Több dolog is történt Tokajjal az utóbbi 25 évben. A történelmi borvidék az UNESCO világörökség része lett 2002-ben. Más magyar borvidékek azonban sokkal dinamikusabban, naprakészebben jelentek meg a nemzetközi porondon a rendszerváltás után. A tokajiaknak is meg kellett újulniuk. Megszülettek a könnyedebb, gyümölcsösebb aszúk. Megjöttek a franciák a térségbe. Aztán megszületett a magyar borturizmus. Ahol jelentős bortermelés folyt, oda igyekeztek bevonzani a turistákat szálláshelyekkel, éttermekkel, fesztiválokkal.
Akkor Tokajról azt mondták: édes nehéz borokért, kortyolós borokért senki nem fog utazni, és arrafelé nincsen hol aludnia a turistának, és gasztronómiailag is problémás, hogy a túl karakteres borok mellé milyen ételsort lehetne adni. Mára minden megoldódni látszik.
Bőségesen kínálja Tokaj a jó ivású borokat, vagyis azokat a száraz furmintokat, hárslevelűket, sárga muskotályokat, amelyekből jóval többet lehet egy este inni, mint a hatputtonyos aszúból. Hiszen hát itt is vannak melegebb és vannak hűvösebb lejtők, s akkor van édes és van száraz bor is. Karakteres is, és olyan is, amely simulékonyabb, oda lehet tenni sokféle étel mellé.
Időközben felépült a Botrytis Hotel, az Andrássy Kúria, a Gusteau Kulináris élményműhely, az Első Mádi Borház és Bisztró, a Percze Élményközpont. Nagyszerű, a legjobb séfek által megalkotott ételsorok kísérik a legszebb tokaji borsorokat, ott a Tokaji Ősz Fesztivál, hogy a gourmandok leteszteljék a legjobb kézműves borokat, a legjobb tokaji ételeket, ott a Bor, Mámor, Bénye Fesztivál, ha valaki az igényes kultúráéval együtt szereti a tokaji borokat, és aztán Bodrogkeresztúron ott a Mindszenti Mulatság, ahol a pincék, borászok, falusiak közelségében lehet tokaji borokat kóstolni.
Ez már nem az a kereskedőház
De ott van az a bizonyos eset is a Tokaji Kereskedőházzal, még 2010-2011-ből, amikor annyira kellett volna a világpiac, a világhírnév, a nagy felzárkózás, hogy 2008-as aszúból is készült 2001-es évjárat az amerikai piacra… Bukás lett a vége. De Tokaj és a Tokaji Kereskedőház a lehető legszebben állt fel belőle, amikor 2013-ban Áts Károlyt hívták meg az állami vállalthoz főborásznak. Áts Károly 2012-ben Az év bortermelője volt, az ő neve és az ő szaktudása lett az egyik garancia arra, hogy ez a Tokaj Kereskedőház már nem a cég, amelynek a nevét oly sokszor mondják ki fura hangsúllyal, mindig hozzátéve, hogy a tokaji borok 40-50százalékát forgalmazza, vagyis a legnagyobb termelő és a legnagyobb felvásárló.
A Nagy Tokaji Kóstolón már másképp beszélnek a borosok, kapacitálnak, hogy menjek csak oda, kóstoljam meg a Kereskedőház borait, mert ez már másik koncepció. Belekortyolok egy késői szüretbe meg egy hatputtonyos aszúba. Üdék, intenzívek, arcuk van.
Hiszek a megtisztulásban, és abban is, hogy a tokaji bor meg fogja találni a helyét.
Meg fogja ismerni a magyar közönség az összes arcát, hiszen most már mindenféle fehérboros igényt ki tud elégíteni, a szárazaktól az aszúkon át egészen a bodrogkeresztúri gyöngyöző borokig, amelyek már Olaszországba is eljutottak.
Jó áron, jó ételek
Ezen a szombat délutánon délután kettőtől este tízig több mint ezren jöttek a tokajik miatt a nagykörútra. Kristálypoharakat kellett bérelni 1500 Ft-ért, és azzal járkálni, kóstolni, beszélgetni, és olykor beülni egy-egy mesterkurzusra, amelyeken pompás borsorokat kóstoltattak meg maguk a termelők. És közben beszéltek Tokajról, a jövőről. Hogy szeretnék, ha az ünnepeink bora a tokaji lenne. Ha elmennénk vendégségbe Tokajba, ha megkóstolnánk a sok finom falatot, amelyekből az Első Mádi Borház kecskés rilette-je chili lekvárral csupán az előőrs. Ha ismernénk, szeretnék a boraikat.
Magyarországon, a rendezvényeken, fesztiválokon még mindig az a tapasztalat, hogy az ételválaszték vagy szűkős, színvonaltalan és lehúzós, vagy ha jó ételek vannak, akkor sem áll arányban az áruk a belépti díjjal, vagyis a célközönség zömének pénztárcájával.
A Nagy Tokaji Kóstoló ebben is jót és újat hozott. Csupán egy helyen kínáltak bágyadt pizza szeletet darabonként ezer Ft-ért. Az Oroszlános Hotel csapata például ugyanennyiért sajtválogatást adott egy kis sonkával, szőlővel, alma szeletkékkel, két darab szendvicset ötszázasért, négyszázért csoki tortát tokajis túrókrémmel, perecet háromszázért. A másik teremben Gusteau-ék egy kacsás finomságot mértek 600-ért..
Úrilányok nem köpködnek
Dr. Veress Pál szexológus a fenti címmel válaszolt a Magy Ifjúságban egy orális szexszel kapcsolatos kérdésre még a nyolcvanas években, és nekem is ez a véleményem többek közt arról is, amikor egy tömegrendezvényen a szakértők a többi kóstolónak szinte az ölébe, az arcába köpködik a bort, amelyet nem kívánnak lenyelni.
Úgy gondolom, egy borászatból, borkóstolásból élő szakembernek számos alkalma van, hogy megkóstoljon egy-egy számára fontos tételt. Nem muszáj ezt a nagy közönség előtt végeznie. Sőt illetlenség, hiszen itt éppen az a cél, hogy akik kifizették a sétálójegy, a pohárbérlet és a mesterkurzusok árát, felhőtlenül élvezhessék a lubickolást a jobbnál jobb minőségi borokban, és vigyék a hírt meg az élményt. Mert úgy épülhetünk fel bármiben, ha hiszünk magunkban.
Varga Klári