x

Nagy Tokaji Kóstoló a Corinthia Hotelben

Nagy Tokaji Kóstoló a Corinthia Hotelben

Az aranyhaltól is ezt kérném, ha kifognám egyszer. Vagy lehet, hogy kifogtam csak nem emlékszem rá?

Több, mint hatvan tokaji pince borai. Olyan aszúk, késői szüretek, hogy ihaj! És olyan szikrázóan száraz furmintok, hogy az ízükkel kisebb lézeres műtéteket is el lehet végezni. A könnyem kicsordul némelyiktől, annyira szikár, száraz. És annyit töltenek a borászok, amennyit kérek, és annyit, amennyit meg sem tudok inni. ( Az elővételben vásárolt sétálójegy ára 7900 Ft volt, a helyszíne vásárolt jegyár 10900 Ft. Vagyis gyakorlatilag 3 pohárka, és már meg is ittam a jegyem árát, a többi már ingyen van.)

A borosok kezében ott a palack, mesélnek a dombokról, a szőlőkről, az időjárásról, a szüretekről, a hordókról, és nézik az arcomon, hogy ízlik-e, számít, hogy mit mondok. Egy Szepsy cuvée-re azt mondtam, ehhez nincs mit hozzátenni, mert az első pillanatban letepert az a bizonyos sárgavirágos mező íz, és jó hosszan nem is lett vége.

Aszúk és jó ivású borok

Több dolog is történt Tokajjal az utóbbi 25 évben. A történelmi borvidék az UNESCO világörökség része lett 2002-ben. Más magyar borvidékek azonban sokkal dinamikusabban, naprakészebben jelentek meg a nemzetközi porondon a rendszerváltás után. A tokajiaknak is meg kellett újulniuk. Megszülettek a könnyedebb, gyümölcsösebb aszúk. Megjöttek a franciák a térségbe. Aztán megszületett a magyar borturizmus. Ahol jelentős bortermelés folyt, oda igyekeztek bevonzani a turistákat szálláshelyekkel, éttermekkel, fesztiválokkal.

Akkor Tokajról azt mondták: édes nehéz borokért, kortyolós borokért senki nem fog utazni, és arrafelé nincsen hol aludnia a turistának, és gasztronómiailag is problémás, hogy a túl karakteres borok mellé milyen ételsort lehetne adni. Mára minden megoldódni látszik.
Bőségesen kínálja Tokaj a jó ivású borokat, vagyis azokat a száraz furmintokat, hárslevelűket, sárga muskotályokat, amelyekből jóval többet lehet egy este inni, mint a hatputtonyos aszúból. Hiszen hát itt is vannak melegebb és vannak hűvösebb lejtők, s akkor van édes és van száraz bor is. Karakteres is, és olyan is, amely simulékonyabb, oda lehet tenni sokféle étel mellé.

Időközben felépült a Botrytis Hotel, az Andrássy Kúria, a Gusteau Kulináris élményműhely, az Első Mádi Borház és Bisztró, a Percze Élményközpont. Nagyszerű, a legjobb séfek által megalkotott ételsorok kísérik a legszebb tokaji borsorokat, ott a Tokaji Ősz Fesztivál, hogy a gourmandok leteszteljék a legjobb kézműves borokat, a legjobb tokaji ételeket, ott a Bor, Mámor, Bénye Fesztivál, ha valaki az igényes kultúráéval együtt szereti a tokaji borokat, és aztán Bodrogkeresztúron ott a Mindszenti Mulatság, ahol a pincék, borászok, falusiak közelségében lehet tokaji borokat kóstolni.

Ez már nem az a kereskedőház

De ott van az a bizonyos eset is a Tokaji Kereskedőházzal, még 2010-2011-ből, amikor annyira kellett volna a világpiac, a világhírnév, a nagy felzárkózás, hogy 2008-as aszúból is készült 2001-es évjárat az amerikai piacra… Bukás lett a vége. De Tokaj és a Tokaji Kereskedőház a lehető legszebben állt fel belőle, amikor 2013-ban Áts Károlyt hívták meg az állami vállalthoz főborásznak. Áts Károly 2012-ben Az év bortermelője volt, az ő neve és az ő szaktudása lett az egyik garancia arra, hogy ez a Tokaj Kereskedőház már nem a cég, amelynek a nevét oly sokszor mondják ki fura hangsúllyal, mindig hozzátéve, hogy a tokaji borok 40-50százalékát forgalmazza, vagyis a legnagyobb termelő és a legnagyobb felvásárló. A Nagy Tokaji Kóstolón már másképp beszélnek a borosok, kapacitálnak, hogy menjek csak oda, kóstoljam meg a Kereskedőház borait, mert ez már másik koncepció. Belekortyolok egy késői szüretbe meg egy hatputtonyos aszúba. Üdék, intenzívek, arcuk van.

Hiszek a megtisztulásban, és abban is, hogy a tokaji bor meg fogja találni a helyét. Meg fogja ismerni a magyar közönség az összes arcát, hiszen most már mindenféle fehérboros igényt ki tud elégíteni, a szárazaktól az aszúkon át egészen a bodrogkeresztúri gyöngyöző borokig, amelyek már Olaszországba is eljutottak.

Jó áron, jó ételek

Ezen a szombat délutánon délután kettőtől este tízig több mint ezren jöttek a tokajik miatt a nagykörútra. Kristálypoharakat kellett bérelni 1500 Ft-ért, és azzal járkálni, kóstolni, beszélgetni, és olykor beülni egy-egy mesterkurzusra, amelyeken pompás borsorokat kóstoltattak meg maguk a termelők. És közben beszéltek Tokajról, a jövőről. Hogy szeretnék, ha az ünnepeink bora a tokaji lenne. Ha elmennénk vendégségbe Tokajba, ha megkóstolnánk a sok finom falatot, amelyekből az Első Mádi Borház kecskés rilette-je chili lekvárral csupán az előőrs. Ha ismernénk, szeretnék a boraikat. Magyarországon, a rendezvényeken, fesztiválokon még mindig az a tapasztalat, hogy az ételválaszték vagy szűkős, színvonaltalan és lehúzós, vagy ha jó ételek vannak, akkor sem áll arányban az áruk a belépti díjjal, vagyis a célközönség zömének pénztárcájával.

A Nagy Tokaji Kóstoló ebben is jót és újat hozott. Csupán egy helyen kínáltak bágyadt pizza szeletet darabonként ezer Ft-ért. Az Oroszlános Hotel csapata például ugyanennyiért sajtválogatást adott egy kis sonkával, szőlővel, alma szeletkékkel, két darab szendvicset ötszázasért, négyszázért csoki tortát tokajis túrókrémmel, perecet háromszázért. A másik teremben Gusteau-ék egy kacsás finomságot mértek 600-ért..

Úrilányok nem köpködnek

Dr. Veress Pál szexológus a fenti címmel válaszolt a Magy Ifjúságban egy orális szexszel kapcsolatos kérdésre még a nyolcvanas években, és nekem is ez a véleményem többek közt arról is, amikor egy tömegrendezvényen a szakértők a többi kóstolónak szinte az ölébe, az arcába köpködik a bort, amelyet nem kívánnak lenyelni.

Úgy gondolom, egy borászatból, borkóstolásból élő szakembernek számos alkalma van, hogy megkóstoljon egy-egy számára fontos tételt. Nem muszáj ezt a nagy közönség előtt végeznie. Sőt illetlenség, hiszen itt éppen az a cél, hogy akik kifizették a sétálójegy, a pohárbérlet és a mesterkurzusok árát, felhőtlenül élvezhessék a lubickolást a jobbnál jobb minőségi borokban, és vigyék a hírt meg az élményt. Mert úgy épülhetünk fel bármiben, ha hiszünk magunkban.Varga Klári