x

Nagy Bordói kóstoló

Nagy Bordói kóstoló

Az ún. bordói fajták, azaz a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a merlot szőlőfajtákból készült magyar borok bemutatása és francia társaikkal történő összevetése volt a célja a Nagy Bordói kóstolónak.

A magyar kiállítók elsősorban Szekszárdról, Villányból érkeztek, de találkoztunk a Balatonról és Egerből, Sopronból is borászokkal. A francia borok döntően a középkategóriából, de kiemelkedő évjáratból kerültek ki.
A kóstolóterembe történő belépést követően azonnal a francia borokat kerestem.
Precizitás minden szinten!
A francia borok kóstolása után a következőket állapítottam meg. Kiemelkedő a borok egyensúlya, mely vonatkozik egyrészt a sav-alkohol mellett az ízek, zamatok jelenlétére is. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a borok nem voltak testesek, közepesnek írnám le őket, de ez nem jelenti azt, hogy nem lett volna meg így is bennük a harmónia.
A franciáknak ezek szerint fontos a harmónia megtalálása a borokban, legyen szó prémium borokról vagy a középkategóriáról. A másik fontos tényező a bor élvezetére irányul. Mindegyik bornál jól volt felépítve a bennük lévő szőlőfajták aránya és súlya, mindez érett tanninokkal párosítva, mely könnyen fogyaszthatóvá tette a borokat. Amikor az importőröket megkérdeztem a borok árairól, csodálkozásomra az átlag kb. 3000-4000 Ft közé tett azokat. Ezek a borok Franciaországban az átlaghoz tartoznak.

Európán túl
Kevés Európán kívüli bor volt jelen a kóstolón. Kettőt azért kiemelnék. A dél-afrikai 500 ha-os Simonsig borászat Tiara nevű házasítása, mely döntően cabernet sauvignonból áll. Hibátlan technológia, ott jön a fűszer és a fa, ahol kell, de az egész olyan steril, semmi természetes nincs benne, a bor egyéniségét vesztette. A másik Európán kívüli versenyző egy argentín vörösbor volt, mely illatában lehengerlő volt, szájban viszont elveszett a lendület és az íz.

Hazai mezőnyből válogatva

A külföldi borok után térjünk át a hazaiakra. Elsősorban olyan borokat néztem meg, melyeket nem ismertem. Egerből Gróf Buttler borászata egy kerek, szép merlot mutatott. A szekszárdi Merfelsz Gábor ritkán jelenik meg boros rendezvényeken kiállítóként, szerencsére ezen a délutánon jelen volt. A Doppio névre hallgató (CF+Merlot) vörösbor olyan szép őrzi meg a gyümölcsös jegyeket, mintha most készült volna. Nagyon meggyőző, primőr jellegű, szép bor.

A villányi Ruppert pincészet nevét is csak hírből hallottam, boraival most kerülök közelebbi kapcsolatba. A két cabernet nagyon remek formában, jó testtel, dinamizmussal. A fiúknak csak az új fahordók arányát kell még megtalálniuk ilyen koncentráltság mellé. Ígéretes pincészet és jó borok.

Cabernet franc: a gavallér!

Villány és a cabernet franc elválaszthatatlan egymástól. A legismertebb villányi borászok boraikon keresztül ismertették meg a fajtát a hallgatósággal. Elsőként Malatinszky Csaba tartott előadást, aki a cabernet franct, mint szőlőnövényt mutatta be. Gere pincészetnél a második generációt képviselő Gere Andrea kiemelte, hogy az elődök, így édesapja is sok esetben ösztönből döntöttek és cselekedtek, ami nagy bátorságra vall. Vylyan pincészetet képviselő Iványi Emese a cabernet franct egy kihalóban lévő elegáns, gavallér fiatalembernek írta le.
A hallgatóság női tagjai egyetértően megmosolyogták a hasonlatot, a férfiak nem nevettek ilyen egyértelműen. Bock Józsi bácsi is hozzátette a maga cabernet franc leírását. Szerinte a fajta a nagy Nő, tud nagy csodát tenni, ennyiben több mint testvére a cabernet sauvignon.

A mesterkurzus borai voltak:
Malatinszky Kúria: Noblesse Cabernet Franc 2009 és Kúria Cabernet Franc 2009
Vylyan Pincészet: Cabernet Franc 2011 és Mandolás 2009

Gere Attila Pincészete: Cabernet Franc Selection 2012 és Cabernet Franc Selection 2009

Gere Tamás és Zsolt Pincészete: Cabernet Franc Válogatás 2011 és Cabernet Franc Várerdő dűlő 2009

Bock Pince: Cabernet Franc Fekete-hegy Selection 2011 és Cabernet Franc Fekete-hegy Selection 2009