x

Két ország édes terhei

Két ország édes terhei

A világ egyik legismertebb borvidékének, Bordeaux-nak a déli részen fekszik Sauternes, ahol a világ legdrágább édesborait készítik. Tokaj-hegyalja mióta újra visszakerült az bor világába, előszeretettel „ütköztetik” Sauternessel, a nagyon hasonló természeti adottságok miatt. Ami nálunk a Bodrog, az ott a Garonne folyó, mely nyár vége felé a párás levegőt a szél segítségével a szőlőkhöz juttatja és a botritizálódást elősegíti. A borvidék fő fajtája a semillon, melyhez sauvignon blanc és muscadelle társul. A szüret kézzel történik, az aszúszemeket több menetben szedik, válogatják.

Egy különleges kóstoló alkalmával Sauternes egyik vezető pincészete, a Chateau Suduiraut és Tokajból Szepsy István borai álltak egymással szembe.

A kezdést jelző sípszó Szepsy Urbán 2006-os tétele adja meg. Illatában sós, kapros, füves jegyek jelennek meg. A bor közepes testű, jó savakkal bír, hosszú utóízű, remek állapotban.

Szepsy sor
Suduiraut 2007

Kifejezetten jó évjárat termése. Hűvös illat sok botritisszel, kajszival. Magas alkohol, cukor irányába billen a bor, a hordó hatása érződik. A sok botritisz miatt ezek a borok a több kén miatt sápadtabbak (a botritisz eszi a ként).

Szepsy 2007

65% furmint, 20% hárslevelű, 15% sárgamuskotály szőlőkből áll a bor. Illatában méz, kamilla, tealevél, narancs. Szépen integrálódott fa, kerek savak, vastag bor, de egyensúlyban van.

Szepsy 2006

Illata diszkrét, visszafogott. A bor ízében tejesedik ki. Nagyon aszús karakter, szép, kerek szerkezet, koncentrált bor.

Suduiraut 2003

Az egyik legjobb évjáratnak tartják a meleg nyár és az őszi esős-párás idő miatt. Kevés botritisz termett, de az kiváló minőségű. A borban a trópusi gyümölcsök dominálnak, majd ízben előjön a botritisz, de mellette egy kellemetlen cserzős íz. Diszharmónia.

Szepsy 2005

Az aszúszemek a birtok teljes területéről (14 dűlő) többszöri válogatásból származnak. Az alapborként szolgáló furmint és hárslevelű a Szent Tamás 1954-es és az Úrágya 1964-es telepítésű tőkéiről került ki. Kajszis, édesfűszeres illat és íz. Hosszú, élénk bor. A változás korát éli.

A 2002-es évjáratú Suduirautról csak annyit jegyezzük meg, hogy rossz évjárat volt, ami a borban a kiugróan magas alkoholérzetben jelenik meg.

Az egyik legizgalmasabb bor a Szepsy 2003-as aszú volt. Elképesztően gazdag ízek: bodza, dohány, gomba, bőr, narancs. A szerkezete a 2007-es hasonló, egy picit az édesség irányába billen.

Ahogy időben visszafelé haladtunk, úgy lettek a francia borok egyre kevéssé élvezhetők. Az 1999-es bor botritiszes, de éles savú, a 98-as pedig nagyon fás, oxidált. Ezzel szemben Szepsy István borai még ilyen korban is ragyognak, élvezetesek, és egyensúlyban vannak. A 99-es Szepsy aszú kifejezetten élénk gyógyfüves, rózsás, kávés zamatú, hosszú bor.

Ezt a francia-magyar meccset most Szepsy István nyerte.