x

Találkozás Fuxlival az Iván-völgyben

Iván-völgyi bortúra Szekszárdon

Az idei Iván-völgyi kadarka túrán öt helyi borász mellett öt szekszárdi borász termését is megkóstolhattuk.
Németh János 2003 óta műveli azokat a szőlőket, melyet még dédszülei ültettek, ő vetette fel először a bortúra ötletét.

Korda Gabriella és Németh János
Jánosék a birtokon a borászkodás mellett vendéglátással is foglalkoznak, a régi présházba kályhát építettek, amiben a finomságokat készítik el. János borkészítésének közzéppontjában a spontán erjesztés áll: hozamkorlátozással úgy termeszteni a szőlőt, hogy azon az erjesztéshez szükséges élesztő mennyiség rendelkezésre álljon, majd engedi a borokat természetes módon kifejlődni. Janó sillere kadarkából és kékfrankosból áll, kellemes fanyarkás íz jellemzi. A nyár üdítő itala, szódával is kiváló!

A csendes ember: Halmai Csaba

Janóék pincéjétől pár száz méterre, a fő utcáról (Sárköz) nyílik a Tüske pince. Borásza Halmai Csaba, aki csöndesen dolgozó ember, nem szeret refletorfényben lenni. Ő mutatta meg a számomra teljesen ismeretlen, virághegy típusú kadarkát. A bora határozottan jó testtel rendelkezik, ízletes. A siller 2/3-a merlotból áll, színe mély, hidegen fogyasztva igazán remek.

Halmai Csaba
A Tüske után pár kilométerre került a hatalmas pincét építő Bodri borászat. A sauvignon blanc jéghidegen érkezett, ami nagy melegben ugyan hűsített, de még ez sem kompenzálta az erős alkoholérzetet. A magas alkohol nem lehet erény, akkor, ha elnyomja a gyümölcsösséget.

A zweigelt megújítója: Sebestyén

A hegynek felfelé tartva, a Tüske pincétől néhány percnyi távolságra található a Sebestyén borászat. Kis, családi birtokról beszélünk, melyben Csaba a borkészítő, a pincészet arca, a mostani bortúra alatt pedig a vendéglátó. A pince megtekintése közben Csaba megsúgja, hogy az indigó névre keresztelt, zweigelt boruk az idei évtől beaujolais jellegű habzóborrá változik. Iván-völgyből származó kadarkája frisseséget és gyümölcsösséget áraszt. A Fuxli stílusában a siller és a rozé határán mozog.

Nívós kadarka: Takler


A Takler családot a legkisebb fiú, András képviselte, aki egy reduktív, ropogós, friss sillerrel és egy érettebb, komoly három éves kadarkával mutatta meg a fajta sokszínűségét. András elárulta azt is, ha minden jól megy, egy éven belül megnyílhat az éttermük. Várjuk!

A Fuschli atyja: Heimann Zoltán

A hegy tetején él a tapasztalt „róka”, a Fuschli névadója. Heimannék az 1800-as évek óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a vidéken. A Heimann pincészet volt az, aki a sillert a Fuschli becenévvel ruházta fel. Az írásmód megváltozott (Fuxlira), de a tartalom megmaradt: kerek, gyümölcsös bor, talán az egyik legkifinomultabb a fuxlik közül. A pincészet iván-völgyi kadarkája a fajta elegáns képviselője.
Heimann Zoltán
Heimann Zoltán olyan ember, akivel szívesen beszélget az ember. Humorával sokakat megnevetett, borával pedig sokakat megbabonáz.

Feketétől nagyszerű a kilátás

A hegyről lefelé haladunk, amikor a kút mellett a szőlősorok árnyékában feltűnik a Fekete pince. A teraszról a kilátás bármulatos: fellátni a hegytetőre, tisztán kivehető a Heimann pince, a völgyet zöld szőlőskert takarja be, itt-ott egy régi présház tűnik elő.
Ivánvölgy
Iván-völgyben minden adott arra, hogy a borturizmus gyökeret verjen: szőlődombok, finom borok, jó ízű ételek, gyönyörű táj és barátságos emberek.

Borturista, mire vágysz még?

Borbaráti üdvözlettel:
Cseh Márton


sommelier