x

Húsevőknek ajánlom

Húsevőknek ajánlom

Kardon sült húsok kavalkádja flambírozva

4 féle húsból készül: bélszín, pulykamell, sertés szűzpecsenye és csirkemell; ezen kívül van felfűzve a nyársra még paradicsom, vöröshagyma, cukkini, gomba. A húsokat és a zöldségeket kb. 4x4 cm-es kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, grill fűszerkeverékkel ízesítjük, kardra vagy nyársra felfűzzük és forró olajban ill. rostlapon megsütjük. Az így előkészített nyársat a vendég asztalánál flambírozzuk és hasábburgonyával tálaljuk.

A grillezett húsételek jellegzetessége, hogy a grillezés sajátos ízt kölcsönöz neki, elképesztően szaftos és fűszeres. Fűszerekkel bőven lehet ilyenkor bánni, a grill bírja. A tálon lévő húsok mindegyike más és más ízű. A bélszín ezek közül a legnagyobb odafigyeléssel kell készíteni. Ha pár percig sütjük nyers marad, amiért valaki rajong, valaki rá se bír nézni. Ha nagyon átsütjük, hamar megkeményedik, az sem élvezhető igazán. A bélszín sütésének fokozatát (módját) tehát a vendégek ízlése határozza meg.
A tál egyetlen vöröshúsa a bélszín, szívem szerint ehhez külön bort ajánlanék. Az angolosan készült húsokhoz, steakekhez jó illenek (nyersességük miatt) a friss, csersavdús vörösborok. Fehérborok ennél az ételnél kizárva, maximum a rozé ér bele.
Az angolosan sült bélszín egy villányi cabernet (2008;2009) vagy egri ill. soproni kékfrankos (cabernet) illik legjobban. A lényeg a ropogós savak és némi fűszer.
A pulykát, szűzpecsenyét és a csirkét véletlenül se szeretném egy kalap alá sorolni, mivel külön-külön is nagyon finomak. Borválasztás szempontjából nem kell annyira ragaszkodnunk a karakteres savakhoz, de a frissesség is előny. A közelgő újbor érkezésére való tekintettel javaslok hozzá egy Márton napi újbort (pl.: villányi portugiesert).

Rostonsült bélszín fehérboros szarvasgombamártással, hercegnőburgonyával

Amelyik ételbe egy pici szarvasgomba kerül az érezhetővé válik, rendkívül domináns fűszer. A bélszín és a szarvasgomba igazán remek párosítás, a fehérboros bormártás pedig krémességet kölcsönöz az ételnek. A közízlésnek megfelelően készített bélszínhez (médium, közepesen sütve) a megfelelő bor fűszeres kell legyen és csersavdús. Válasszunk hozzá egy egri pinot noirt, vagy egy fiatal (1-2 éves) szekszárdi vagy villányi cuvéet.

Egészségükre!

Köszönjük a Fried Kastély Szálloda és Étterem közreműködését!

Borbaráti üdvözlettel: Cseh Márton
Kapcsolódó Tartalom