x

Hétvégi kiruccanás

Hétvégi kiruccanás

A Villányi borvidék egyik nagy előnye és erősítő turisztikai tényezője Pécs városa.

Kulturális feltöltődésre ajánlott minden Villányba igyekvőnek felkeresni időnként a helyet, annál is inkább, mert rengeteg a látnivaló a városban. Nekünk éppen az itáliai reneszánsz emblematikus személyének, Leonardónak a kiállítása jutott. A feltaláló, festő zseni kísérleti közlekedési eszközeit, repülőmodelljét láthattuk két helyszínen. Kedvcsinálónak Pécs főterén pedig a legmerészebb elképzelése látható, egy több tonnás, bronzból készült ló.
Pécstől alig félórányi autóútra kezdődik a Villányi borvidék, sok szép település vár ránk, de ezeket majd másnap kezdjük el felfedezni. Szállásunk a közeli Harkányban volt, ahol este egy kellemes vacsorát töltöttünk el. Nem volt máshoz kedvünk, csak egy egyszerű pizzát ettünk. Ha nem lett volna a felszolgáló lány olyan kedves és figyelmes, valószínűleg meg se említem a vacsorát, de így plusz élmény volt. Akkor éreztük, hogy vidéken vagyunk, ahol még kedvesek az emberek és mosolyognak az idegenre.

Palkonya, Villánykövesd

A borvidékhez tartozik Palkonya, ami gyakorlatilag egy utcából álló falu, közepén egy katolikus kör templom. Sok szépet írtak a faluról az interneten, ez alapján sokat vártam. Eredetileg ide akartam szállást foglalni, nem bánom, hogy nem ide jöttünk. Egyszerűen nem fogott meg a hely. A faluhoz tartozik egy kis pincesor is, csakhogy a borvidéki kapcsolódás meglegyen. Magánpincékről van szó, vendéglátás nincs, így kóstolni sem lehet, csak ha a gazda épp ott van. Villánykövesd öt perc Palkonyától, ide is borért érdemes eljönni, persze, csak akkor konkrét meghívásunk van valakihez, mert a három szinten elhelyezkedő pincék itt is zárva vannak.
Irány Villány!
Még csak az előkészületeknél tartottak a szervezők, mikor megérkeztünk a borvidék központi településére. Gyors ebéd az Oportó étteremben, majd séta a központi színpadhoz. Útközben vásároltunk a gyereknek egy mesekönyvet Nagy Natáliától, amit azóta is nagyon szeret.
Új díszburkolattal ellátott, játszótérrel felújított téren voltak a borászatok. A tér nevét nem tudom, de közvetlenül a régi Hungarovin feldolgozója előtt terül el. A hűvös idő is közre játszott abban, hogy inkább a vörösborokra koncentráltam. Jekl pincészetnél a gyümölcsök gazdagsága ragadott meg a kékoportó esetében, míg a kadarkánál a light, a syrahnál a hard fűszerek. Igazán jól sikerült Günzerék gyöngyöző bora, a bubik és a gyümölcsösség aránya kiváló. Megismertem egy új borászatot is, bár az egyik tulajdonos nem volt ismeretlen. Gere Attila és Schubert Vilmos közös vállalkozása a Csillagvölgy pincészet, mely alapvetően a friss, könnyű borok iránti igényt elégíti ki.

A pincészettől kóstolt cserszegi fűszeres és sauvignon blanc hozza a kötelező ízeket és karaktert. Villányba nem a könnyű borokért megy a borissza, sokkal inkább vörösökre vágyik. Kíváncsi voltam Tiffánék boraira. A Csenge névre keresztelt olaszrizling és rajnai rizling jó párosítás, közepes testet és komoly rizling belsőt takar. A portugieser egyenes, kerek, a régimódinak nevezett kékoportó és kadarka házasítás remek. Úgy illenek össze a savak, az ízek ebben a borban, mint két balett táncos a színpadon.

A kóstolók után megtekintettük az új borlovagrendi tagok felavatását. A borrendi tagság egyik feltétele, hogy két bor közül el kellett dönteni melyik a villányi.

Másnap rövid látogatást tettünk a Villányból Máriagyüd határába költözött Malatinszky kúriához. A pincészet tulajdonosa és a borok megálmodója Malatinszky Csaba elmondta, hogy régóta keresett már olyan területet, ahol a cabernet franc-t termeszteni lehet. Erre a Siklós és Máriagyüd határán lévő, közvetlenül a mészbányán fekvő ún. Kövesföldet találta meg. A pincészet csúcsbora is ezt a nevet kapta, Kövesföld. Csaba büszkén mutatja a régi présházból lett fogadó teret, mellette a konyhát. Itt csak a vendéglátással foglalkoznak.

Hazafelé jutott eszembe, hogy nem vettünk mustot, így azt nem Villányban, hanem Szekszárdon tettük meg, a főút mellett fekvő Fritz pincészetnél. Utána ebéd Bodriéknál, majd irány haza. Ez volt hétvégi kiruccanásunk története.