x

Gondoljunk Etyekre!

Gondoljunk Etyekre!

Az Etyeki Kúria háziasszonya, Matolcsy Sára az új együttműködésről

Pár héttel ezelőtt érkezett a hír, miszerint három main stream etyeki pincészet, az Etyeki Kúria, a Rókusfalvy birtok és Hernyák birtok a jövőben még szorosabban együttműködik. A háttérről beszélgettünk Matolcsy Sárával, az Etyeki Kúria ügyvezetőjével és háziasszonyával.

Új dimenziók nyílnak?
Azok a borászok, akik most ezt a jövőbe mutató megállapodást megkötötték, természetesen ismerik egymást, rendszeresen összejárnak, kóstolják egymás borait, így volt ez eddig is, így lesz ezután is. Az együttműködés mögött az a tendencia áll, miszerint Etyeken az utóbbi évek sikerei döntően a könnyű, gyümölcsös karakterű boroknak voltak köszönhetőek, de a jövőben szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni a komolyabb borok bemutatására is. Ebben nagy szerepe van/lesz a már több szakmai fórumon is elhangzott sauvignon blanc és a pinot noir fajtáknak. Alapvetően tapasztalatok cseréjéről van szó, amit eddig is megtettek, csak mostantól még koncepcionálisabban, koncentráltabban teszik ezt.

Nagy jövő előtt a pinot noir Etyeken is!
A megállapodás Etyekről szól – teszi hozzá Matolcsy-, nem kizárólag a három pincészet formális együttműködéséről, csatlakozhatnak hozzájuk később a minőséget képviselő etyeki pincészetek is. A borvidék központjában, Etyeken a legtöbb szőlőterülettel a Törley rendelkezik, tehát a közös gondolkodásba idővel őket is be kell vonni. A Törley pezsgőpincészet tapasztalataira is szükséges lesz, hiszen a pezsgőben egyre többen hisznek a borvidék szereplői között. Az Etyeki Kúria vezetője fontosnak tartja kiemelni, hogy a külföldi tapasztalatokat is megosszák egymással a borászok, mert ez a tudás is rendkívül fontos a borvidék fejlődése szempontjából.


Borbaráti üdvözlettel:

Cseh Márton