x

Gasztroörömök a Balatonon: sült hal, nyúlkolbász és levendula

Gasztroörömök a Balatonon: sült hal, nyúlkolbász és levendula

A Tünde nevű veterán sétahajó fedélzetén a tó közepére érkezve – oda, ahol a legnagyobb hőségben is hűvös szél csapkod, és a partból nem látni mást köröskörül, csak a dombokat – köszöntöttük vendéglátóinkkal a balatoni főszezont.

Gyenesdiás idén ökopiaccal illetve halpiaccal lepte meg a nyaralókat. Minden este öt után be lehet vásárolni friss és sülthalból, kolbászokból, szalonnákból, lekvárokból, zöldségekből, szörpökből, és még pálinka is van! Mi harsány zöld házi mentaszörpöt kóstoltunk, a medvehagymabefőttre meg csipkeszörpre csak kacsingattunk.
És akkor a bodzalekvárról és a pompás vegyes savanyúkról még nem is szóltunk semmit, pedig még emberi fogyasztásra alkalmas langallót is ettünk. (A legtöbb hazai fesztiválon kínált kenyérlángos az ehetőtől igen messze áll, a tésztájára is nehéz lenne ráfogni, hogy házilag készül.)

Kedvenceink: a sommelierek

Gasztróörömökben már jóval előbb is volt részünk a nap folyamán: Balatonszemesen az Alexandra Étteremkalauz TOP 10-es értékelésében a nyolcadik helyen álló Kistücsökben ebédeltünk, előételnek citromos nyúlkolbászt medvehagymahabbal. Aztán kovászos uborkakrémleves érkezett frissen sült, ropogós kenyérpálcikával. Nem csak a meleg miatt esett jól a kovi ubi leves, hanem azért is, mert így szalonképes formát kapott az a praxis, amikor az ember magában eszegeti a hűsítő savanyúságot, sőt még a befőttesüveget is meghúzza, mert a zöldfűszeres-hagymás leve is ízlik. Malacsült és bőrösen sült fogas között lehetett választani ezután, utóbbihoz tökkrém is tartozott egybesült újkrumplival. A Facebookon néhány nappal korábban már lájkoltam a festői gyümölcsös morzsát levendula szorbéval, de ki gondolta, hogy meg is kóstolhatom. Én már Zimek Destillata-aranyérmes levendulapárlatának kortyolásakor legalábbis beletörődtem abba, hogy „ szappant igyak”, a levendulafagyi viszont annyira ízlett, hogy utóbb rákaptam a levendulateára is.

Az ételsorhoz a 2010-es év bortermelője Légli Ottó Blanc nevű rajnai rizling, olaszrizling házasítását ittuk, hol pezsgősre, üdére kihűtve, hol langyosabban, illatosan. A két napos tanulmányút legnépszerűbb figurái az Istvándy testvérek mellett a sommelierék voltak: a Kistücsökben Rocskár László, aki még a speciális habszifont is kihozta nekünk megmutatni, illetve a vonyarcvashegyi Tavernában Kovácsné Nagy Erika, akitől emlékezetes borászati gyorstalpalót kaptunk a borok mellé a vacsora három fogása között.

Zenedobozok közt

Keszthelyen négy múzeumban jártunk: a svájci Surber házaspár zenegépmúzeumában, ahol az 1700-as évek végéről származó zenedobozt, verklit, cirkuszi caroussel-orgonát és más régi csodákat hallgattunk, Hansjörg Surber maga is megszólaltatott több alkalmatosságot, amely régen utcai verklisek megélhetését jelentette. Török Tiborral a Játékmúzeum, Erotikamúzeum, Nosztalgiamúzeum és a Kínzás „ művészetét” bemutató múzeum közös komplexumában találkoztunk.
Szenvedélyes gyűjtőként belátta ugyanis, hogy, aki a vásárokat, bizományikat, netes piactereket, padlásokat járja, nem gyűjthet egyféle tárgyat, annak van értelme, ha mindent visz, amiben fantáziát lát, s aztán tematikusan rendezi a kincseket. A játékmúzeumot leginkább a negyvenesek élvezik egyébként, mivel az ő gyermekkoruk sűrűsödik össze hatalmas mackók, monchichik, barbie-k, legók, Süsü, a sárkányok, zománcos főzőedények, miniatűr varrógépek , kisautók és Götz babák képében a kiállítás tárlóiban.

Az esős napok időtöltéseit (is) tesztelő túránk a Festetics család egykori lóistállójában folytatódott, mesés hintók, postakocsik, lószerszámok és Munkácsy képek társaságában. Este a vonyarcvashegyi Taverna Étteremhez kapcsolódó négycsillagos Zenit Hotel Balatonwellness-emeletének teraszáról néztük a teliholdat és alatta az ezüsthidat a Balaton tükrén.

Másnap nem volt teljesen világos, hogy miért épp egy gyógyászati és wellness központba megyünk Hévízen, de az élménymedencék hangulata és színvonala, az eleven izlandi zúzmófal és a még elevenebb igazi thaiföldi masszőrök mindenkit meggyőztek arról, hogy érdemes volt betérni a Zenába, ahol egyébként egy félnapos fürdőbelépő ár-érték aránya barátinak mondható.

Kemence és virágoskert

A badacsonytomaji Istvándy Pincészet idilli virágoskerti (rózsák, levendulák, muskátlik mindenfelé) asztalai a balatoni panorámába és szőlőbirtokba ékelve olyan békességet árasztanak, amiről sokszor csak ábrándozunk. Ide nem érdemes beugrani, erre a programra rá kell szánni a napot.
Kóstoltunk náluk illatos, gyümölcsös Bizsergést (sárgamuskotály-Irsai Olivér házasítás) plusz a februári szeszélyes időjárás, száraz, testes badacsonyi kéknyelűt, kétféle olaszrizlinget, a végén meg szőlőlét, amit állítólag a gyerekek hajlamosak töményen inni. Enni mangalica zsíroskenyeret kaptunk lilahagymával, aztán kemencés sülteket: pulykát, mangalicát, hogy megint csak eldünnyöghessük, hogy semmi nem hasonlít a kemencében sült ételekhez.

A Belső-tó szépen kiépített partján, a Tihanyi Levendulaházban zártuk túránkat, templomnyi magas levendulabokrok alatt, és úgy, hogy mi magunk gyűrhettük meg a balatoni hegyek ősi rétegeit, bemehettünk vulkánokba is körülnézni, sőt kitörést is indíthattunk. S aztán levendulaszörpért, levendulászacskókért mentünk az ajándékboltba, én este már meg is vámoltam tea miatt az egyik, eredetileg a ruhásszekrénybe szánt csomagocskát.

Varga Klári
  • Istvándy Pincészet

    Istvándy Pincészet

    Az Istvándy Pincészet a Tóti-hegy festői szépségű Hegymög dűlő szívében áll. A család évtizedek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borászkodással. Elkötelezett híve annak, hogy a hely múltjához és hírnevéhez méltó legyen. A környezet hangulatát a tanúhegyek, az erdők, a szőlőtáblák, a borospincék együttesen teszik varázslatossá.
    Káptalantóti