x

Neszmélyi borvidék

Középkori hagyományokkal rendelkező, nagymúltú borvidék. A XVIII. századtól az uradalmi gazdálkodás biztosította a jobbágy-paraszti bortermelés mellett a vidék borainak jó hírét.

A Neszmélyi Borvidéken, a Vértes, a Gerecse és a Duna által határolt szelíd lankákon a különleges mikroklímának köszönhetően évszázados hagyományokra tekint vissza a szőlő és a bortermelés. A többségében jellemző markáns, karakteres fehérborok mellett szőlősgazdáink bársonyos vörösborai is kiváló minőségűek. Borászataink és gazdáink az országos és nemzetközi szinten mérve is magas színvonalú borokat termelnek.

A XIX. század második felében az Eszterházy Csákvári Uradalom híres ászári mintaszőlészete és pincészete itt alakult ki, amely messziföldön hírnevet szerzett a vidéknek.

Az Ászár-Neszmélyi borvidék az Észak-Dunántúli szőlőtermelő tájba tartozik. Területe kb. 1400 hektár. A dombvidéki jelleg, a Kisalföld felől érkező meleg áramlatok és a Duna hatása mellett éghajlata mérsékelten nedves-hűvös, a magyarországi átlaghoz képest valamivel kevésbé napsütéses jellege kedvez az illatokban és zamatanyagban gazdag borok előállításának. A löszön kiváló minőségű bor terem. A borvidék borai kemények, karakteresek, savban gazdagok, illatban finomak.

Szinte kizárólag fehérborszőlő-fajtákat termesztenek. Fő fajtái: a rizlingszilváni, az ottonel muskotály, a chardonnay, az ezerjó és az olaszrizling. Borai illatban, aromában gazdagok, finom savtartalmúak.

Hegyközségek: Ászár-Hánta-Kisbér Hegyközség, Bársonyos Hegyközség, Császári Hegyközség, Vérteskéthely Hegyközség, Esztergomi Hegyközség, Kesztőlc Hegyközség, Ete-Csép Hegyközség, Mocsa Boldogasszonypuszta, Tatai Hegyközség, Neszmélyi Hegyközség, Kerékteleki Hegyközség, Dunaszentmiklós-Szomód Hegyköz.