x

Hajós-Bajai borvidék

A Hajós-Bajai Borvidék az alföldi régió délnyugati részén 12 települést foglal magában. Talaj-és klímaviszonyai a régión belül a legkedvezőbbek, az átlagosnál több napsütéses óraszám, magasabb a hőösszeg és a környezetéhez képest nagyobb tengerszint feletti magasság csökkenti a tavaszi és a téli fagyok előfordulását

align=left A Hajós-Bajai Borvidék az alföldi régió délnyugati részén 15 települést foglal magában. A kiváló talaj és a sík terület miatt a hirtelen lehulló nagyobb mennyiségű csapadék sem folyik el a területről, így a vízigényesebb, kiváló minőséget adó fehér borszőlő fajták is termeszthetők.

Története nagyon hasonló a többi alföldi borvidékéhez. A különbség az, hogy a XVIII. században németek települtek be. Ennek nyomait a hajósi pincefalun is felfedezhetjük. Jellegzetes pinceutcás, népi barokk, oromfalas pincefalukban a löszbe vájt pincékben érlelték a bort. A kékkötényes német borosgazdák szakértelme nagyban hozzájárult a borvidék jó hírének, rangjának növekedéséhez.

Ez a termőtáj mindig is különbözött az általános alföldi termőtájtól, hiszen az itteni szőlők nem homokon termettek, hanem elsősorban lepelhomokkal fedett agyagtalajon, de helyenként lösztalajon. A homokréteg vastagsága a talaj termékenysége szempontjából meghatározó. Országos viszonylatban elmondható, hogy mind a napfénytartam, mind a napsugárzás havi és évi összege a Hajós-Bajai borvidék területén a legmagasabb. A termőtáj és az éghajlat mellett még kedvező hatással van a szőlőnövényre a tengerszint feletti magasság is. A Hajós-Bajai borvidék átlagban 30-40 m–rel magasabban fekszik mint a környező vidékek.

A filoxéra vészt követően a szőlőültetvények területe jelentősen bővült, a termesztett vörös és fehérbor fajták köré is kiszélesedett. A Hajós-Bajai borvidék méltán híres a bársonyos, lágy, tüzes vörösboráról és fehérboráról. Fajtaszerkezetben a hagyományos alföldi fajták mellett már a számottevő a chardonnay, a rajnai rizling, a cserszegi fűszeres illetve a kékfrankos, a zweigelt, a kékoportó, a cabernet sauvignon terület is. A hajósi vörösborok gyakran a legjobb hegyvidéki vörösborokkal is felveszik a versenyt.

A borvidékhez tartozó hegyközségek: Bajai Hegyközség, Csátalja és környéke Hegyközség, Császártöltési Hegyközség, Csávoly-Rém Hegyközség, Hajósi Hegyközség, Nemesnádudvar, Hegyközség Sükösdi Hegyközség.