x

Szőlőfajták

Kékfrankos

Ismeretlen eredetű fajta, de meghatározó volt és lesz a magyar borászat múltját és jövőkét vizsgálva.

Kékfrankos

A kékfrankos szőlő vastag héjú, bőtermő, rothadásra kevéssé érzékeny. Egy mély tónusú, savhangsúlyos, karakteres bort ad, melynek illata nem túl intenzív, extrakttartalma is közepes.

Az egyik olyan szőlőnk, melyről sok a legenda. Hazánkba valószínűleg német közvetítéssel került. A kékfrankos legendájában még Napóleonnak is szerepe volt. A napóleoni háborúk idején (1800-as évek elején) ugyanis a francia csapatok a jó borokért gyakran látogatásukat tették a poncichtereknél (szőlősgazda). Kétféle bankjegy volt forgalomban akkoriban. Az egyik (kevéssé értékes) a fehér, melyet Napóleon adott ki a hadi költségek fedezésére, a másik a kék bankjegy, sokkal értékesebb volt.

Természetesen, amikor a borász kérte pénzt a boráért, mindig a kékre mutogatott, a kékfrankosra. Így lett ennek az ismeretlen eredetű kékszőlőnek a neve kékfrankos. Történeti kutatások azonban ellentmondnak a történetnek, hiszen Sopronban és környékén abban az időben a fehérszőlők voltak a dominánsak, a kékszőlők csak később, a filoxéra után jelentek meg tömegével a borvidéken. Ha nem is igaz a történet Napóleonról meg a kékfrankosról, de legalább van róla „eladható” sztori, lehet róla beszélni.

A kékfrankos kulturális jelentőségét mutatja, hogy ahol termesztik, ott a hagyományok (termesztés, gasztronómia) élénkebben élnek a kékfrankosról, mint bármely más fajtáról az adott vidéken. Jöhet oda csillogó-villogó világfajta, a kékfrankos mindig első lesz a borsorban. Sokáig sajnos túlságosan is szem előtt volt, hanyagul bántak vele, talán ez is lehet az oka, hogy a kékfrankost túltermelték, ezáltal fajtajellegét, egyéniségét elvesztette, tömeg borrá vált.

Ma a legtöbb vörösboros vidékükön termesztik, de a legjobb kékfrankosok Sopronból, Szekszárdról és Egerből érkeznek a pohárba. A soproniak szépen használják a barrique-al, de ászokhordós változata is közkedvelt. Egerben mára újra a bikavér alapanyaga, elsősorban lendületet, vitalitást adva a bornak, Szekszárdon már a finomabb savszerkezetű kékfrankosokkal találkozhatunk, és a Bikavérbe ott is első számú beugró. Jelentősebb termelők itthon: Takler Ferenc (Szekszárd), Franz Wenninger (Sopron), Vincze Béla, Tóth István (mindkettő Eger).

Ételek közül a sertéshúsételekhez, ragus ételekhez, pörköltökhöz, poharazgatáshoz, baráti beszélgetésekhez ajánlott.


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu