x

Szőlőfajták

Furmint

Őshonos, magyar fajta. Kutatók szerint a 12-13. században francai-vallon telepesek hozták magukkal Magyarországra.

Növénytani kutatások bebizonyították, hogy a furmintot a 13. században már ismerték, termesztették, sőt az 1200-as években, Sopronban is említik a furmintot Zapfner néven. Nagyváthy János kutató állapította meg először: a Furmint mindenütt van, de százféleképpen ismerik. Ez pontosan így van, Erdélyben Som-nak nevezik, de régen ismert volt még a kereszteslevelű, hólyagos, nemes, lazafürtű furmintok is.

A filoxéra előtt az egyik legelterjedtebb fajta volt itthon, jelentőségét utána elvesztette.

Tipikus regionális fajta, a Kárpát – medencén kívülre nem nagyon került belőle. A közeli országokban, Horvátországban és Szlovéniában termesztik még a magyar furmintot. Itthon, Tokaj-hegyalján és Somlón meghatározó fajta. A furmint Hegyalja legnemesebb szőlőfajtája, mintegy 65%-os jelenlétével domináns szerepet tölt be a borvidéken. A Furmint szőlő szinte minden jó tulajdonsággal rendelkezik; betegségre nem hajlamos, a téli fagynak ellenáll, szereti a jó napos fekvést. Forró nyár, esővel váltakozó meleg ősz érlelik meg az aranyságra bogyókat. Későn érő, kiválóan alkalmas aszúsodásra.

A furmint teljes érésben egy szép, lendületes nagy testű fehérbor is lehet, későn szüretelve, cuveének palackozva is kiváló, de leginkább az aszú alapját jelenti. Az aszúboroknak a testességét, gerincét adja a furmint, de önmagában nem készítnek belőle aszút, rendszeresen keverik muskotállyal és/vagy hárslevelűvel, melyek az ízeket, a gyümölcsösséget biztosítják az aszúknak.

A reduktív furmint aperitifként, hideg és meleg előételekhez, sós tészták, olasz tészták, friss sajtokhoz jó páros.

A tokaji termelők nem titkolt szándéka, hogy a fahordós érlelésű furmint – korszerű termesztéstechnológiával – versenytársa legyen a világban ismert, nagy testű fehérboroknak, így a burgundiai chardonnay-nak. Néhány termelő jó irányban halad a cél eléréshez, ezek a fahordós furmintok nagy testtel, gazdag és változatos illatokkal és ízekkel rendelkeznek. Érési potenciáljuk jó évjáratban akár 5-6 év is lehet. A NAGY száraz fehérborok születését elősegíti, a tokaji talaj ásványi anyagokban való gazdagsága is. A barrique furmint kiváló kiegészítője lehet a füstölt sajtoknak, a parázson vagy grillen sült halaknak, vagy csirkének, a tejfölös – gombás ragus ételeknek, ragus halételeknek, a vajban párolt zöldségeknek

.

Magyarossági termőterülete: 4.340 ha, és ezzel a második legnagyobb területen termesztett fehérszőlő hazánkban.


Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu