x

Borkóstoló egyetemi szinten

Borkóstoló egyetemi szinten

A Borfesztivál nulladik napján került sor Mészáros Gabriella borakadémikus előadására a francia borokról.

A franciákról tudni kell, hogy gasztronómiai szokásaik eltérnek a miénktől. A bor a hétköznapok része, egy francia családnak teljesen természetes, hogy hétköznap vacsorára, vagy hétvégén ebédre megiszik egy-két üveg bort. Ezek a mindennapi borok teszik ki a francia borfogyasztás többségét, a prémium italokat ott is csak egy szűk réteg engedheti meg magának. A franciák előszeretettel választanak a helyi termékek közül, elősegítve ezzel az identitás megőrzését.
Loire völgy

Borutazásunkat a Loire-völgyben kezdjük. Sancerre a vidék központja, ez a sauvignon blanc otthona. A borok jellegzetessége, hogy ásványosak, hosszan eltarthatók. Touraineban a kastélylátogatások közben üde caberneteket és rozékat is lehet kóstolni. Ajánlom figyelmükbe a chenin blanc szőlő borait! Anjou vidékén a mi tokajinkhoz hasonló hosszan érlelhető természetes édes borok készülnek.

Mészáros Gabriella és Daniel Labrosse
Nantes városa a Muscadet vidék központja, itt már az Atlanti-óceán hatása érezhető. A borok élénkek, jellegzetesen zöld fűszeres karakterük van.

Ha francia borkóstolón vagyunk, számítanunk kell arra, hogy a borhoz leginkább illő ételek fognak az asztalra kerülni. A falatkákat a Chez Daniel étterem tulajdonosa, Daniel Labrosse prezentálta. Az első borhoz osztrigát kaptunk, elő is jött az a bizonyos harmadik íz, mely a bor és az étel találkozásából születik.

Provence

Kevesen gondolnák, hogy Franciaország déli részén, ahol rengeteg a napsütés, készülhet finom rozé. Provenceban a legtöbb bortermelő rozé készít, nem is akármilyet, mert ízletesek és kiegyensúlyozottak, nyoma sincs a magas alkoholérzetnek, a gyümölcsösség az első kortytól az utolsóig érezhető.
Egy 2010-es rozénak eperlekvárra emlékeztető illata volt, jó savakkal, közepes testtel és hosszú lecsengéssel. A nyársra húzott sonka, menta és a rozé találkozása ismét új ízeket eredményezett.

Elzász

Ez a vidék igazán kilóg az összes borvidék közül, mert amíg a legtöbb francia borvidéken a terület tulajdonságai a legfontosabbak, addig Elzászban a szőlőfajtán van a hangsúly. Kiemelkedő borok készülnek szürkebarátból, sylvanerből és müller thurgauból. Ezek a borok hosszan eltarthatók és a gyakori késői szüret miatt sokszor készül belőlük édesbor. A lazac rillette elsősorban a bor vegetális jellege miatt illet a sylvanerhez.


Bordeaux

A borvidék elsősorban vörösborairol híres, de akad kevés jó minőségű fehérbor is. Ezek egyike a pár éve a tokajival párhuzamba hozott Sauternes. A közös a két borvidéken a penészgomba, ami az aszúsodást okozza, minden más egyedi. A franciák az aszús fürtöket nem szemezgetik, hanem fürtrészeket szednek le és az erjesztés általában új fahordóban történik. Ebből látható, hogy ők inkább szamorodnit készítenek, míg a tokajiak az ASZÚT.
Minden borrajongó vágyik arra, hogy nagy bordóit igyon, de bizony gyakran mellé nyúlhat az ember, és csalódást okozhat számára a szuperbornak kikiáltott vörösbor. Nem minden évjárat kiemelkedő Bordeauxban, de ha igen, az a bor hosszú ideig érlelődik és magas lesz az ára. A Chateaux Gayon pincészet prestige cuvée bora éretlen, nyers csersav miatt illet a marinált marhahúshoz tormával, ami tompította a nyerssességet.

Borbaráti üdvözlettel:
Cseh Márton
Sommelier