x

A világ tíz legnagyobb gyorsétterme

Bor és Étel

A világ tíz legnagyobb gyorsétterme

Ki adja el a legtöbb hamburgert? Milyen a piri piri szendvics?

Subway

Üzletek száma: 33,000

A lista élén a Subway áll. A világ minden pontján megtalálható, így Szingapúrban 79 db, Németországban 778 db üzletttel rendelkeznek, az egyik éppen egy szélmalomban, lásd kép!

McDonald's

Üzletek száma: 32,000

Ki hitte volna, hogy a világ legismertebb gyorsétterme csupán a második a ranglistán, ha az üzletek számát vesszük alapul. Míg a Big Mac mindenütt jelen van az USA-ban, addig Németországban ezt a dupla burger szendvicset Big Röstinek nevezik, amiben ementáli, hagyma és szalonna is lapul. A tetején a névadó rösti burgonya.

Starbucks

Üzletek száma: 16,700

Kávét és annak számtalan verzióját kapni a Starbucks üzletekben, de csak Japánban árulják a Coffee Jelly Frappuccinost, amely olyan a formája, mint egy buborék. A koreai ajánlat citromfű jeges tea és Bulgogi (grillezett marha) szendvics.

Kentucky Fried Chicken

Üzletek száma: 16,200

A világ hatodik legnagyobb gyorsétterem lánca naponta több, mint 12 millió adag ételt ad el a világon, de a legnagyobb üzletük mégsem Kentuckyban van, hanem Kínában, ahol egyszerre 300 ember tud beülni enni. A grillcsirke alternatívája Malájziában a Tom Chicken, ami egy citromfűvel, csilivel és citromlével ízesített csirkét jelent, piritóssal. Almás pite helyett Kínában pedig sült taró pitét (taro: évelő növény, melyet Ázsiában évszázadok óta termesztenek, főleg a gyökerét fogyasztják) adnak.

Pizza Hut

Üzletek száma: 13,300

A Pizza Hut éttermet két tesvér alapította Kansasban (US) 1958-ban. Első éttermükben még csak 25 főt tudott helyet foglalni, mára a Pizza Hut éttermek 90 országban vannak jelen, több tízezer férőhellyel.

Burger King

Üzletek száma: 12,000

A Burger King kb. 2,8 milliárd szendvicset (burgert) ad el egy évben világszerte, de a hamburgeren kívül vannak országspecifikus szendvicsei is. Ilyen példáúl az Egyesült Királyságban népszerű Piri Piri csirkés szendvics, amely paradicsommal és borecettel van ízesítve.

Dunkin' Donuts

Üzletek száma: 9,200

Naponta 2,5 millió fánkot eszünk meg a világon a Dunkin üzletekben. A fánkok ízesítése országról országra változik. Japánban zöld teásat is kapni, Tajwánon sokan szeretik a ananászos fánkot.

Wendy's

Üzletek száma: 6,600

A Wendy's Észak-Amerikában a sajtburgeréről, a chilis és csirkés szendvicseiről a legismertebb. Jamaicában a rántott csirke, míg Közép-Amerikában a babos reggelik a legkeresettebbek.

Taco Bell

Üzletek száma: 5,800

2 milliárd tacos és 1 milliárd burritos fogy el minden évben a Taco üzletekben. A mexikói ételeket árusító étteremlánc nem tervezi, hogy Magyarországon nyit üzletet, Európában is csak Izlandon és Németországban vannak jelen.

Sonic Drive-In

Üzletek száma: 3,500

Burritost a Sonic is kínál, de nem ez a fő profilja a főleg Amerikában található és az autósokra fókuszáló üzletláncnak. Választékukban hamburgerek, egyéb szendvicsek találhatók. A rágcsálni valók között találunk hagymakarikát, mozzarella rudacskát és mártogatós nyers almaszeleteket is.

Mikor kerül fel a listára a Három Testvér vagy a Főzelékfaló?

Food&Wine cikke alapján írta:

Cseh Márton