x

Balatonfelvidéki borvidék

Az egész Balaton környékén nem ritkák a római kor 2000 éves emlékei. Az 1300-as évek elején a veszprémi püspökségnek már kiterjedt szőlőbirtokai voltak itt, de feltehetőleg már a kelták itt is termesztettek szőlőt.

Századokon át királyi birtokok és főúri szőlők, valamint kisnemesi szőlőbirtokok hirdették ennek a területnek a kiváló borait. Már a középkorban Tirolba és az Alpokon túlra, a délnémet területekre szállítottak erről a területről borokat. Az Esterházy család hercegi és grófi ága a környék legtöbb szőlővel rendelkező birtokosa volt, uradalmaikban rendszeresen készttettek természetes csemege-borokat. A XVIII. századi dézsmapincéjük még áll Szentbékkállán a templom feletti területen.

align=left A borvidék legfontosabb szőlőfajtái: olaszrizling, szürkebarát, zöldveltelini, zenit, chardonnay, rizlingszilváni, tramini, muskotály fajták. Fontos tudni: A borvidék borait 40 éven át más borvidékek borainak javítására használták. Így az egykori nagy hírnév elfelejtődött. 5-6 éve indult újra az önálló bortermelés, nagyrészt kis és közepes méretű szőlőbirtokra alapozottan. Az eredetiséget ma már a bortörvény is nagyon szigorúan védi.

A borvidékhez tartozó hegyközségek: Balatonederics Hegyközség, Balatongyörök-Vonyarcvashegy-Gyenesdiás Hegyközség, Cserszegtomaj, Hévíz-Egregy Hegyközség, Köveskál- Balatonhenye Hegyközség, Lesencefalusi Hegyközség, Balatonederics, Lesenceistvándi Hegyközség, Lesencetomaji Hegyközség, Mindszentkállai Hegyközség, Monostorapáti- Hegyesd Hegyközség, Nemesvitai Hegyközség, Rezi Hegyközség, Szentbékkállai Hegyközség, Várvölgy Hegyközség, Sümeg Hegyközség, Zalahaláp Hegyközség.


Telefon: (+36) 30 985 8991
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu