A Neszmélyi Borút Egyesületet a helyben élő és dolgozó, a borvidék szőlős-boros hagyományainak megőrzéséért, jelenének fejlesztéséért és jövőjének biztosításáért felelősséget érző szőlészek és borászok alapították 2012-ben. A borút komplex szolgáltatást nyújtva a borászok mellett a vendéglátókat, szállásadókat, kulturális és szabadidős programokat nyújtókat is integrálva olyan színes tevékenységcsokrot kínál, amely nemcsak a régióban lakó, hanem az ország távolabbi tájain élők érdeklődését is felkeltheti, utazásra, személyes tapasztalatok, élmények gyűjtésére sarkallja őket.
A Neszmélyi Borút Egyesület célja első lépésben a borvidék lakosságának figyelmét felhívni arra, hogy egy történelmi, természeti, kulturális, borászati és gasztronómiai szempontból izgalmas és sokszínű vidéken élnek. A helyi, kézműves pincészetekben szeretettel várják mindazokat, akik a borászok személyes kalauzolásával szeretnének betekintést nyerni a neszmélyi borok világába. Számos sajt-, kenyér- és borkóstolóval egybekötött túrát is ajánlanak Neszmélyen, mely során túravezetővel együtt tekinthetik meg a település nevezetességeit, miközben történelmi ismertetőt és különféle érdekességeket is hallhatnak az érdeklődők. A sajt-, kenyér- és borkóstolás a Sertésvölgyben történik, ahol a résztvevők kecskesajtot, házi kemencés kenyeret és 5 különböző bort ízlelhetnek meg. Eközben a pincetulajdonosok mesélnek a picékről, a borkészítésről, a kóstolt borokról.
Az országos ismertségű Hilltop Borászat és Szöllősi Pincészet mellett érdemes a kisebb családi pincészeteket is felkeresni és boraik mellett a házi készítésű termékeket is megkóstolni.
A Turay család pincéjét például eredetileg a kapucinus rend építette 250 évvel ezelőtt. A szintén különleges présház az 1920-as évek környékén épült. Az épület manzárd szobájában 4 db védőszenteket ábrázoló freskó látható, melyek még a kapucinus rend rendelésére készültek. A pince 40-45 fős csoportok fogadására kiválóan alkalmas.
A Horváth Családi Pincészet 1988 óta foglalkozik szőlőműveléssel, 11 hektáros területük a festői szépségű Tata legjobb dűlőiben találhatók: Látóhegy, Látóhegy-föle, Grébics-hegy. A kóstolópince Tata város legmagasabb pontján, a Látóhegy tetején várja vendégeit, gyönyörű kilátással a városra és több környező településre.
A Kősziklás Borászatot 2008-ban két jó barát hozta létre dunaszentmiklósi székhellyel. A pincészet, mely nevét a „Kősziklás” dűlőről kapta, ahol - döntően friss, üde, gyümölcsös fehér- illetve rozéborok készülnek. Kóstolóhelységük maximálisan 25 fő befogadására alkalmas, ahol a látogatók házi ételekkel is kísérhetik a kézműves nedűket.
További színes programokról a térség web és Facebook oldalán tájékozódhat: