x

Zalakarosi élmények

Zalakarosi élmények

Amióta teljes hosszában elkészült az M7-es autópálya, kéznyújtásnyira kerültek a fővárostól Dél-Zala legfontosabb turisztikai látványosságai. Közülük is talán a legismertebb Zalakaros, a Balatontól 35 kilométerre található gyógyüdülőváros. Zalakaros kiváló kiindulópont a környékbeli kalandozásokhoz, kisebb-nagyobb sport- gasztronómiai- és kulturális portyákhoz.

Gyógyvíz kétezer méter mélyről

1962-ben, próbafúrások alkalmával bukkantak arra a 96 fokos gyógyvízre, aminek most a város a hírnevét köszönheti. A magas bróm- és jódtartalmú víz rendkívül alkalmas mozgásszervi, idegrendszeri és nőgyógyászati betegségek gyógyítására.
A város fürdője egész évben üzemel. Szinte minden évben van valamilyen bővítés, hiszen nemcsak a gyógyulni vágyók látogatják Zalakarost. Az élményfürdő rész a legfiatalabbaknak is jó szórakozást kínál, az egész évben üzemelő fedett csúszda mellett természetesen külön medence is szolgálja az apróságokat.

Wellness felsőfokon

Zalakaros wellness szállodáiból ki sem kell mozdulnunk, hogy élvezzük a helyi termálvíz áldásos hatását.
A MenDan Thermal Hotel & Aqualand medencéi hasonló kényelmet biztosítanak számunkra, mint a nagy fürdő, ráadásul kényelmesen, fürdőköpenyben sétálhatunk le a szobánkból, akár egy délutáni szauna, akár egy jó kis lubickolás erejéig. A másik kedvelt szálloda, a Hotel Karos Spa mintegy négyezer négyzetméteren kínál nekünk wellness élményeket.
Ez utóbbiban 5 beltéri és 2 kültéri medence található. A Karos Spa különlegessége még a rendkívül hangulatos Szaunasziget. Itt minden megtalálható, amire a műfaj kedvelői vágynak. A finnszauna, a bio- és klasszikus szauna mellett nemcsak gőzfürdőt találhatunk itt, hanem egy úgynevezett jégbarlangot is. A 8-15 percig tartó szaunafelöntések között olyan beszédes nevűeket is találunk, mint a Medve- vagy az Afrodiziákumos felöntés. Ezt elsősorban pároknak ajánlják, érzéki illatokkal.

Kerékpártúrák a környéken

A környező látványosságokat biciklivel is felderíthetjük. A kisebb dombokkal tarkított, változatos terep szinte hívogatja a tekerni vágyókat. A kerékpárút-hálózat jónak mondható, és azon se kell aggódnunk, hogy a bringánkat nem hozhattuk magunkkal.
A Yanko's Bike Team egy olyan jól felszerelt, tapasztalattal rendelkező kerékpáros csapat, akik megszervezik és lebonyolítják a térségben a túrákat, többfajta kategóriában. Az alkalmi bringásoknak a könnyű élménytúrákat ajánlják, de mountain-bike, vagy versenytúrákon is részt vehetünk, erőnlétünktől függően.

Zalakomár és Balatonmagyaród

Talán sokan nem tudják, hogy a térség legnagyobb községe, Zalakomár igencsak fiatal: 1969-ben hozták létre Kiskomárom és Komárváros egyesítésével. Történelmi múltja is van a helynek: Szent István királyunk udvarhelyet épített itt, amelyet Fehérudvarnak hívtak. A községet és környékét manapság felkeresők különleges látványossággal bővíthetik élményeiket. A Kápolnapusztai Bivalyrezervátumról írtunk már korábban, azóta a létesítmény folyamatosan bővült, fejlődött. Magyarország legnagyobb bivalyállománya található itt, ezenkívül szürkemarhák is élnek a területen.
A csinos fogadóépületben állandó kiállításon tekinthetjük meg a környék állat- és növényvilágát. Balatonmagyaród a második leglátogatottabb falu a környéken. Köszönhető ez annak, hogy a Kis-Balaton közvetlen szomszédságában fekszik. A közelében található a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó, szigorúan védett Kányavári-sziget.

A Kis-Balaton szépsége

Nemcsak a nyári, madárfüttyös hajnalok, a gőzölgő pára tudja elvarázsolni az idelátogatót. Az impozáns fahíd és a szélben hajladozó nádas télen is pompás látnivalókat kínál. A kilátókba ilyenkor is érdemes felmászni, ha a csípős szél vagy a hideg nem riaszt el minket. A jeges Kis-Balaton látványa önmagában is páratlan élmény.
Egész évben végigmehetünk a tizenöt állomásból álló tanösvényen. A mintegy két kilométer hosszú sétaút bemutatja a terület madárvilágát, nem feledkezve meg a denevérfajokról sem. A tanösvény a Búbos vöcsök elnevezést kapta, mely gyakori madár errefelé. Ezenkívül még mintegy 250 madárfaj él a Kis-Balaton területén.

Galambok


A Kis-Balaton nagyobb része természetvédelmi terület, oda csak engedéllyel lehet bemenni. Dél-Zala legszebb horgásztava viszont mindenki számára elérhető, aki Galambokra látogat. Nevét a régmúltban arról kapta, hogy a faluhoz közelítő vándoroknak a sok apró, fehérre meszelt ház összebújó házigalamboknak tűnt. A festői kis település Nagykanizsától mindössze tíz kilométerre található. Szinte hihetetlen, hogy ebben az apró községben is épült már egy gyógypanzió termálfürdővel. Az egész évben nyitva tartó létesítmény mellett több apartmanház is várja a vendégeket. Ha valaki nyugalmasabb, csendesebb helyre vágyik, mint a pezsgő Zalakaros, akkor ezt a falut érdemes kinevezni főhadiszállásnak.

Nagyrada felejthetetlen borai

Egy Svédországból hazatelepült magyar vállalkozó pezsdítette fel Nagyrada életét, amikor létrehozta a szőlők kellős közepén bemutatóteremmel egybekötött borszaküzletét.
Ottjártunkkor a hatalmas fémhordók csapjaiból úgy folyt a vérvörös nedű, mint Mátyás király udvarában a kutakból, és el lehet mondani, hogy a termékek kínálata, csomagolása is világszínvonalú. Mi a hely favorit vörösborát kóstoltuk meg, bearanyozva ezzel napunkat, de az ide betérő olyan különlegességeket is vásárolhat, mint a dobozos pezsgő, amvel még más gyártó termékkínálatában még nem találkoztam. Viszik is rendesen, még Amerikában is népszerű ez a termék.
A barátságos tulajdonos mindenkit szívesen lát egy üzem-bejárásra és kóstolóra.

Sok egyéb felfedeznivaló

A környék sok kis eldugott vagy kevésbé eldugott falva temérdek egyéb felfedeznivalót kínál. Aki nem rest végigjárni ezeket a helyeket, olyan élményekkel lehet gazdagabb, amit talán nem írnak le az útikönyvek, talán nyomozni is kell az interneten, mire rábukkanunk. Az egésznapos túrák után a vendéglátás legmagasabb színvonalát élvezhetjük Zalakaros és a környék nívós szállodáiban.
Egy országrészt igazából nem is lehet cikkekből, útleírásokból, vagy a világhálóról megismerni. Tehát kalandra fel, irány Dél-Zala. Az élmények magukért beszélnek.

Fotók és szöveg: Vinnay Péter
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny