x

Víz alatti titkok

Víz alatti titkok

Titokzatos világ. A laikus körülbelül annyit tud a búvárkodásról, hogy emberek gumiruhában lemerülnek a víz alá és csodaszép állatokban, növényekben gyönyörködnek. Néhány gondolat erejéig, kedvcsinálóként mi is elmerülünk a témában, hiszen aki a tél elől kicsit még menekülni akar, az keresve sem találhatna jobb programot, mint valamelyik déli tenger csodaszép vízalatti világában gyönyörködni...

Válasszunk tanfolyamot!

A búvárkodás olyan tevékenység, ahol mindenképpen szükségünk van tanfolyam elvégzésére. Se szeri, se száma a különböző iskoláknak. Ráadásul a kurzusok típusából is van vagy tucatnyi, találunk itt mentőbúvár, mélymerülő, roncsmerülő, szárazruhás tanfolyamot...
Persze ezek már a haladóknak valók, a kezdők legjobb, ha először az úgynevezett szabadtüdős tanfolyamot választják. Természetesen gyerekeknek külön oktatást tartanak. Értelemszerűen a hazai, természetes vizekben történő oktatást télen nem vehetjük igénybe, de létezik uszodai képzés is. Ezenkívül a népszerű külföldi üdülőhelyeken is végezhetünk hasonlót, de mi természetesen azt ajánljuk, hogy a hazai, jól kipróbált búváriskolák, oktatók valamelyikét válasszuk, amelyek szintén tartanak egyhetes külföldi képzéseket.

A felszerelés

A búvárkodás technikai sport. A tanfolyam elvégzése után már el tudunk igazodni a különféle ruhák, palackok és egyéb kütyük dzsungelében. Természetesen ha csak arra vágyunk, hogy valamelyik trópusi tenger sekély vizében gyönyörködjünk a színes halacskákban, akkor elég egy jófajta búvármaszk és egy légzőcső, sőt ekkor a tanfolyam sem feltétlenül szükséges.
Mélyebb merüléseknél szükségünk lehet palackra, légzőautomatára, uszonyra. A búvárruhák körülbelül 20-25ezer forinttól kezdődnek,de egy úgynevezett szárazruha belekerülhet akár 3-400ezer forintba is. Az apukák ebben a sportban is kiélhetik villanyvasút-komplexusukat, az ipar nap mint nap piacra dob valami újfajta technikai csodát. A nyomás- és mélységmérők mellett megjelentek a búvárkomputerek, a tájolók, jeladók, táskák és lámpák. Az árcédulákon pedig érdekes összegek szerepelnek.

Fotózás és videózás a víz alatt

Professzionális búvárfotós egy-két tucat lehet Magyarországon, de jó felvételeket készíteni nemcsak horribilis árú professzionális felszerelésekkel lehet. Már az egyszerűbb kompakt gépekhez is gyártanak vízálló tokokat, amivel néhány méter mélységig bátran bemehetünk a vízbe. Mivel ezek a masinák már általában videofelvételi lehetőséggel is rendelkeznek, csodálatos képanyaggal lehetünk gazdagabbak.
A mélyebb rétegekben már kevesebb a fény, ott élvezhető fotókat már csak kiegészítő lámpákkal tudunk készíteni, de ezt inkább hagyjuk a profikra. A tokok mellett ma már teljesen víz-és ütésálló kamerákat is találunk a piacon, ezeket kifejezetten sportolóknak, túrázóknak fejlesztették ki. A drágább gépek sokszor még navigációs rendszerrel is el vannak látva, és a tartózkodási helyünket is beleírják a kép metaadataiba. Jó hír ez azoknak, akik például a Google Earth-re akarják feltölteni búvárképeiket.

Merülőhelyek

Valószínűleg a legnépszerűbb külföldi merülőhely Egyiptom és a Vörös-tenger. Viszonylagos közelsége miatt könnyen el is érhető célpont. Távolabbi, ámde nagyszerű helyek találhatók Vietnamban, Sri Lankán, Thaiföldön, Malaysiában, Kubában és a Fülöp-szigeteken.
A profi fotósok kedvelik a Dél-Amerika nyugati partvidékén található szeszélyesebb, vadregényesebb, úgynevezett „nagyhalas” vizeket is. A tél elmúltával már nem kell ilyen messze mennünk, hiszen az Adriai-tenger vagy görögországi merülőhelyek szépsége vetekedik a felsorolt távoli helyek pompázatos színeivel. Nyáron pedig itthon is merülhetünk, bár a hazai vizek nagy hátránya, hogy a látótávolság meglehetősen kicsi. Tanulni azért itthon is lehet, népszerű például a Gyékényesi tó, ahol több tanfolyamot tartanak a szezonban.

Extrém megoldások

Néhány elszánt búvár nemrégiben a már említett Gyékényesi tóban jég alatti merüléseket végzett, bizonyítván, hogy kellő felkészültség esetén semmi sem lehetetlen ebben a sportban. És nem lenne teljes a kép, ha nem ejtenénk néhány szót a búvárkodást hivatásszerűen űzőkről.
Az eltűntek keresése bizony nem évszakhoz kötött. De több más helyen is dolgoznak hivatásosok, például a barlangi kutatók, akik már a múlt század ötvenes éveiben is megszállottan dolgoztak, például a Hévizi-tóban. Igaz, akkor még békaembereknek, később könnyűbúvároknak hívták őket, megkülönböztetve őket a hatalmas és súlyos felszerelésben, akár több száz méterre is lemerülni képes tengeri nehézbúvároktól.

Búvárkodni jó

Akit tehát érdekel a búvárkodás, az első lépésben tájékozódjon jó alaposan az interneten. Aki jó tanfolyamot választ, az egyrészt megfelelően sajátíthatja el az elméleti alapokat, másrészt a gyakorlati merülések során biztonságban érezheti magát, hiszen tapasztalt oktatók vigyáznak az életére és testi épségére. A sikeres vizsga után pedig mindenkit vár a tengerek kék mélysége...

-vp-
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny