x

Via ferrata, a szabadság érzése

Via ferrata, a szabadság érzése

Az olasz via ferrata kifejezésnek nincsen igazán magyar megfelelője. A szó szerinti fordítás „vasalt utat”, azaz kiépített, biztosított utat jelent. A sziklafalon és egyéb nehéz terepen való biztonságos túrázás ma már minden gyakorlott túrázó számára elérhető.

Kivel induljunk útnak?

align=left Több, mint száz évre nyúlik vissza ez a sport – tulajdonképpen keveréke a sziklamászásnak és a magashegyi túrázásnak. Aki gyakorlott magashegyi túrázó, előbb-utóbb szeretné kipróbálni ezt a látványos, de nagy állóképességet és felkészültséget igénylő műfajt. Magyarországon több iroda is foglalkozik szervezett via ferrata túrákkal. A szervezők mindenkit óva intenek attól, hogy egyedül próbálja meg a kezdő lépéseket. Nézzük tehát, milyen felszerelésigénye és nehézségei (és persze szépségei) vannak ennek az izgalmas, bár talán még nem annyira széles körben ismert sportnak.

A viaferrátázás extrém sport...


A via ferraták olyan, profi alpinisták által kiépített mászóutak, amelyek lehetővé teszik, hogy a túrázók professzionális sziklamászási tudás nélkül is eljuthassanak félelemetesnek tűnő csúcsokra, megtekinthessenek közelről olyan természeti látványosságokat, amelyek egyébként átlagos felkészültséggel megközelíthetetlenek lennének. És fontos, hogy mindezt olyan biztonságosan, mintha csak a Bükkben tennének egy jó kis kirándulást. Persze a dolog lehet veszélyes is – ha nem tartjuk be a szabályokat, nem megfelelő az erőnlétünk. A szédülősöknek, tériszonyosoknak nem való a szabadidő eltöltésének ez a formája, bár ez utóbbi állapot rendszeres gyakorlással, apró lépésekkel leküzdhető.

A felszerelés


align=left Mindenképpen szükség van egy úgynevezett beülőhevederre. Ennek nemcsak egy fajtája létezik, a sziklamászók által használt típusok a legmegfelelőbbek. Többféle méretben megvásárolható, érdemes kikérni szakember tanácsát vásárláskor, sőt mindenképpen ajánlatos még a boltban felpróbálni. A beülőhevederhez egy úgynevezett dupla kantár csatlakozik, erre karabinereket rögzítenek. Ez utóbbiból csak az expressz-záras nagy nyílású típusokat ajánlják a szakértők, mert ez a legkényelmesebb és legbiztonságosabb. Tartozik még a cucchoz egy energiaelnyelő fék is. A felsorolt eszközök összeállítva is kaphatók, klettersteig szett néven.És természetesen ne feledkezzünk meg a sisakról sem, ami a lehulló kődaraboktól óvják meg a fejünket. A ruházatról és lábbeliről most részletesen nem beszélünk, erről bármilyen túraboltban tájékozódhatunk, de mindenképpen vásároljunk egy megfelelő kesztyűt. Az első időkben még ebben sem ússzuk meg apróbb sérülések nélkül, de a komolyabb problémákat így elkerülhetjük.

A kiépített utak


Változó nehézségű és változó technikával kiépített utakról van szó. Vannak olyan részek, ahol mindenféle beépített segédeszköz nélkül is jól haladhatunk, de általában nem ez a jellemző. Vannak úgynevezett kiépített lépések, ezek alatt kialakított, falmélyedéseket, trepniket, kiálló vasrudakat vagy létrákat érünk. Természetesen ezeket kombináljuk a kantáros biztosítással. Aztán vannak szakadékok felett kifeszített drótkötelek, függőhidak is. A karunk erejére bizony nagy szükség lesz, ezért időnként egy standhevederrel rögzítjük magunkat, hogy egy kicsit pihenjünk.

Nem új keletű


align=left Az első ferraták még a huszadik század elején épültek a Dolomitokban, először a túrázó úri közönségnek, de később a háborúban az ellenség megfigyelésére is használták ezeket az utakat. Sok közülük még ma is látogatható, természetesen jól karbantartott, biztonságos pályákról van szó.
Sokkal újabb keletűek a francia ferraták, az első 1988-ban épült, kifejezetten turisztikai céllal. A kilencvenes évektől Ausztriában is gomba módra szaporodtak a kiépített utak, úgyhogy ma már csak a fantáziánk és a pénztárcánk szab határt annak, hogy hová is induljunk kipróbálni ezt az egész embert kívánó sportot. A via ferrata túrák a szabadság érzését adják nekünk. Egy hatalmas sziklafal közepéről biztonságban lenézni az alattunk elterülő tájra – talán csak a repülés élményéhez hasonlítható. Aki egyszer belekóstol ebbe, valószínűleg függővé válik, újabb és újabb utakat, kalandokat keres. De a tapasztaltak intelmeit vegyük komolyan: sohase induljunk egyedül, tapasztalt vezető nélkül útnak!
vp
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny