x

Várnak a snowparkok!

Várnak a snowparkok!

Aki nem elégszik meg a hagyományos sí-és snowboard-pályák nyújtotta lehetőségekkel, és megfelelő felkészültséggel is rendelkezik, választhatja a téli sportolás extrémebb módját is. Irány tehát valamelyik snowpark!

Egész Európában és persze Amerikában is nagy divat a snowpark (snowboard-park, funpark). Elsősorban kalandot kereső snowboardosok látogatják előszeretettel, de síelők is megfordulnak itt.

Akadályok a pályán

Egy olyan pályáról van szó, ahol elhelyeztek jó néhány terepakadályt. Akadnak ezek között sima ugratók, de vannak korlátok, félcsövek, és egyéb nehezítő elemek. A lényeg, hogy minél látványosabb mutatványokat lehessen produkálni, természetesen elsősorban a levegőben.
De hogyan is juthatunk el erre a szintre? Aki a sima pályáról esik ide be, az lehet, hogy meg sem meri próbálni ezeket a trükköket, vagy ha igen, akkor kellő felkészülés híján jó kis baleset lehet a vége.

Különböző nehézségi fokozatok

A legjobb snowparkokban mindig különböző nehézségi fokozatú pályákat építenek egymás mellé, hogy a kevésbé gyakorlottak is tudják fejleszteni tudásukat. Ha az apró ugratókon már megy a játék, akkor egy fokozattal feljebb léphet a vállakozó kedvű adrenalinhuszár. Vannak olyan pályák, ahol kizárólag természetes elemekből építik fel az akadályokat (pl. sziklák, kidőlt fák), ezeket Stash-stílusú parkoknak hívják.

Itthon is

Nem kell külföldre utazni, aki szeretne kipróbálni ilyen parkot, ugyanis Szilvásváradon és Eplényben is építettek már ilyet. Külföldön viszont léteznek ún. Freestyle táborok, ahová meglepő módon nemcsak haladókat, hanem teljesen kezdőket is várnak.
Mivel ez a műfaj meglehetősen sok veszélyt rejt magában, biztosítás nélkül senki se merészkedjen a pályákra. Természetesen ez még önmagában nem véd meg a balesetektől.

Védelem a testnek

Különféle ötletes védőeszközökkel előzhetjük meg, hogy esések után darabokban kaparjanak minket össze. A bukósisak természetesen alapkövetelmény. Ezenkívül a gerincünket védi az ún. gerincprotektor. Érdemes még a csuklónkat és a fenekünket is védeni hasonló biztonsági eszközökkel, ezek a beruházások igazán nem feleslegesek.

Maradjunk a tudásszintünknél!

Vagánykodni, hősködni csak az amatőrök szoktak ilyen helyen. Alapszabály, hogy csak olyan trükkökkel próbálkozzunk, ami a tudásszintünknek megfelelő. Apró lépésekkel haladjunk a technika elsajátításában.
Persze rövid az az idő, amit havas környezetben tölthetünk, és természetesen türelmetlenek is vagyunk, ha nem haladunk elég gyorsan, esetleg sóvárogva nézzük a másikat, aki jobban fejlődik. Higyjük el, a biztonságunk és a testi épségünk érdekében megéri kissé óvatosabbnak lenni. Hogy jövőre is ugyanilyen jókedvvel élvezhessük a snowparkok semmihez sem hasonlítható világát.
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny