x

Sziklaugrás, a bátrak sportja

Sziklaugrás, a bátrak sportja

Néhány férfi a partmenti magas sziklákról a mélybe veti magát, hogy torpedóként érkezzen a vízbe. A toronyugrás vad terepen űzött változata rendkívül látványos, a versenyeket a világ legszebb sziklás vízpartjain rendezik.

A világ köldökén

Idén március tizenkettedikén a föld egyik legeldugottabb szegletében rendezték a Red Bull Sziklaugró Világsorozat első fordulóját. A versenyt a harminchat éves kolumbiai Orlando Duque nyerte, aki egy komolyabb sérülés után tért vissza a sziklákra.
A Húsvét-sziget a polinéz szigetvilágtól keletre fekszik, és több mint 3500 kilométerre található Chile partjaitól nyugatra. Bennszülött neve, a Rapa Nui nagy evezőt jelent, ami utal a földdarab rendkívüli elszigeteltségére. Az itt élők a világ köldökének is nevezik. Jellegzetes, majdnem tíz méter magas és nyolcvan tonnás kőszobrait fotókról mindenki ismeri. A Rapa Nui Nemzeti Park a Világörökség részét képezi.

Emberevők barlangja

A versenyt az Ana Kai Tangata barlangok mellett fekvő Mataveri Otai Öbölben rendezték, ez a bennszülöttek egyik szent helye. A terület közvetlen kapcsolatba hozható a madárember-kultusz kialakulásával. A barlangokban az úgynevezett Manatura madarakat ábrázoló titokzatos rajzok találhatók, a sziklamélyedések a világ egyik fontos régészeti lelőhelyeinek számítanak. A verseny egyben tisztelgés volt a helyi kultúra előtt, ez is segíthet abban, hogy sokan megismerjék a világ egyik legeldugottabb szigetének értékeit.

Kétórás verseny

A versenyzők mint mindig, most is szédítő magasságból, huszonhét méterről ugrottak. A háromfordulós összecsapás szabályai szerint két selejtező után mindössze hatan jutnak a döntőbe.
A legnagyobb nehézségi fokú ugrásokat általában a második fordulóban mutatják be a versenyzők. Nem mindig ilyen ideális körülmények között zajlanak a viadalok, mint most, amikor huszonhat fokos vízbe csobbantak az akrobatikus ügyességű sportolók és a levegő hőmérséklete is huszonkét fok körüli volt. A tavaly májusi, La Rochelle kikötőjében megtartott összecsapáson például mindössze tíz fokos volt a levegő hőmérséklete, ami erősen igénybe vette még az erős szervezetű sportolókat is. A világ számos helyén zajlanak a fordulók, Svájc, Olaszország, Hawaii, Mexikó és Norvégia is szerepelt már a helyszínek között.

Lényeges a látvány

A boszorkányos ügyességet igénylő pörgések, szaltók és egyéb trükkök egyik nem titkolt célja, hogy elbűvöljék a közönséget. A versenyzők a Forma 1-es pilótákhoz hasonlóan igazi sztárok, akiket nagy lelkesedéssel fogadnak mindenhol. A gyengébb nem érdeklődése is érthető, hiszen ezek a tökéletesen kidolgozott testű fiúk nemcsak veszélyes gyakorlatokat mutatnak be, hanem külső megjelenésükben is követik a trendeket. Nem ritka közöttük a hosszú hajú ugró, copfjuknak mozgása szinte kiegészíti a levegőben harmonikusan úszó testet.
A természet jelenléte, a sziklák, a kék tenger kézzelfogható közelsége egészen másfajta élményt nyújt, mint az uszodai műugrók elegáns, ámde mégis sokkal ridegebb, szögletesebb világa.

Tökéletes összpontosítás

A sportolók nyilatkozataiból kiderül, hogy itt elengedhetelen a tökéletes felkészülés, hiszen nemcsak a versenyt, hanem az életüket is elveszthetik egy-egy elhibázott ugrással. A becsapódás majdnem tízszeres erejű a toronyugrók legmagasabb, tízméteres magasságból végrehajtott gyakorlataihoz képest, a szabadesés során három másodperc alatt száz kilométeres sebességre gyorsul a test, becsapódás után pedig kevesebb, mint öt méter alatt fékeződik le. Test és elme tökéletes összhangjára van tehát szükség, egy pillanatnyi kihagyás, megingás is végzetes lehet. Persze ez az összes extrém sportra igaz.

Hawaii őslakói találták fel

Több mint kétszáz éve űzik ezt a sportot a Hawai-szigeteken, bár az utóbbi időben a mexikói Acapulco is saját gyermekeként hirdeti a sziklaugrást. Végülis nem lehetetlen, hogy a férfiak a bátorság jeleként egymástól függetlenül a világ több pontján is ugráltak több, mint húszméteres magasságból a vízbe. Gondoljunk csak a mostari Öreg-hídról szaltózó gyerekekre. Aki kíváncsi a következő versenyekre, az figyelemmel kísérheti az események alakulását a mexikói Yucatan félszigeten, Athénben, az olaszországi Malcensinében, Bostonban, La Rochelle-ben és Jaltán is. A versenynaptár az interneten is fellelhető.
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny