x

Sziklakórház, a létező városi legenda

Sziklakórház, a létező városi legenda

A Terror Házán kívül egyetlen hely van Magyarországon, ahol az 1945-ös és 1956-os események eredeti környezetükben kerülnek bemutatásra - ez pedig a Vár alatt, a Lovas utcában található Sziklakórház.

Nem is olyan régen még a hely létezését is tagadták. Nem is csoda, hiszen az LOSK 0101/1 rejtjelszámú objektum atombunkerként is működött, szerencsére ezen minőségében sosem volt rá szükség.
Szükség volt viszont a légókórház részre, mind a II. világháborúban, mind a forradalom idején. A föld alatti termekben megtekinthetjük a hajdani berendezést, orvosi műszereket, a máig működőképes gépészeti rendszert.

A régmúlt jelenetek teljesen életszerűen elevenednek meg a szemünk előtt. Azoknak, akik koruk miatt nem élhették ezeket a nehéz időket, mindenképpen érdemes megnézni ezt a komplexumot, hiszen teljesen más olvasni valamiről, vagy az eredeti helyszínen, idegenvezető segítségével mintegy átélni az akkor történteket.
Az idősebbeket pedig a nosztalgia érzése vonzhatja ide, hiszen hiába voltak keserves évek akkoriban, ők mégiscsak akkor élték fiatalságukat. A viaszfigurák panoptikumszerű élményt nyújtanak, a kiállításnak komoly szakmai háttere van. A hiteles bemutatást közismert személyiségek és szervezetek segítik.

A Sziklakórház idén indult először a Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.2.8 / 10 / B / KMR kódszámú, a „Múzeumok Mindenkinek program” pályázaton. Az elnyert majdnem 19 millió forintos támogatásból a múzeum tíz budapesti általános iskolával és gimnáziummal, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel kötött együttműködése keretében mintegy 1650 tanulót fogad és összesen 113 alkalommal biztosít számukra foglalkozásokat.
Ezenkívül saját szervezésű szabadegyetemi előadásokat hirdetnek meg a nagyközönség számára, a 2010/11-es tanévben 10 alkalommal. Ezeken bárki ingyenesen részt vehet: gyermekeknek, szülőknek és nagyszülőknek biztosítanak lehetőséget, hogy együtt tanulhassanak és ismerkedhessenek a huszadik század vészterhes időszakaival.
A témák természetesen a Sziklakórház múltjával kapcsolatosak: hadi orvoslás, katasztrófavédelem, polgári védelem, elsősegélynyújtás, barlangi mentés; hírszerzés – elhárítás, II. világháború, Budapest ostroma, 1956-os forradalom, hidegháború. A szabadegyetemi előadások jól kiegészítik az iskolai oktatást is.