x

Szemüveg nélkül élni...

Nagyon sokakat zavar a szemüveg, a kontaktlencse. Sportolás, mozgás közben ez még jobban így van. Sokan nem tudják, hogy létezik egy módszer, amivel örökre letehetik a szemüveget. Ráadásul nem kerül pénzbe, nem kell megműteni a szemet... Vén Péter szemtrénerrel beszélgettem.

Létezik-e tökéletes látás?

Először is az egy tévhit, hogy a jó szemnek nincsenek problémái. A látás egy agyi folyamat. Gondoljunk csak arra, hogy a szemünk egy fordított képet állít elő, amit az "agyunk fordít vissza", a helyes irányba. A szemészek csak a szemen keresztül tudják megközelíteni a problémákat. A látástrénerek másképp gondolkodnak.
Hogyha az úgynevezett mentális stresszt feloldjuk, a látásunk is javulni fog. A problémák tipikusak. Gyerekeknél, felnőtteknél, idősebbeknél mindig egy meghatározott 8-10 betegség van, amivel állandóan foglalkozunk, és persze vannak a genetikus betegségek, az egyedi problémák, ahol az orvosok már befejezték, vagy az orvosi tudás, az orvosi kezelés mellett mi még sokat segíthetünk. Ahogy egy reumatológus mellett párhuzamosan dolgozik egy fizikoterapeuta, hát mi látásterapeuták volnánk... Az lenne az ideális állapot, ha az orvosok és a természetgyógyászok egymásért dolgoznának és nem egymás ellen. Jól tudjuk, hogy Magyarországon sajnos még így van.

A szemorvosok ezek szerint nem nagyon ismerik el az Ön tevékenységét. Van olyan, aki elismeri, vagy megoszlanak az orvosi vélemények?

Gondolkozom. Hogy ennyire keményen rákérdeznek, ez nekem jó, nem egy hétköznapi válasz, nem is egy hétköznapi kérdés.
Az orvosok hivatalosan nem ismerik el azt a módszert, amit nem én találtam ki, hanem száz éve egy amerikai szemorvos. Sosem ismerték el. A szemorvosok mai napig tüneti kezelést alkalmaznak, Bates viszont az okokat kereste, megpróbált a dolgok gyökeréig lehatolni. A szemorvosok szemészeti eszközökkel, fizikával, optikai törvényekkel, fiziológiai törvényekkel magyarázzák és próbálják gyógyítani a látást, pedig a látás nem más, mint egy illúzió. Nos, ha illúzió a látás, akkor mit keres rajtunk egy szemüveg? Egy illúziónak korrigáljuk a fókuszát valós eszközökkel? Azt hisszük, hogy ettől a probléma megoldódik? Ez csak egy tüneti kezelés.

Ha ennyire evidens, hogy ez a probléma gyökere, akkor miért ilyen kevesen foglalkoznak vele, vagy miért csak Ön foglalkozik ezzel a módszerrel?

Nem hiszem, hogy csak én foglalkozom ezzel. Szinte hihetetlennek tűnik, hogy nem foglalkoznak vele, ráadásul miért nem a szemorvosok kutatják ezt, miért én? Amit az emberek ebben a témakörben ismernek, a szemtorna könyveket, ezek viszont rossz utánzatok. De ezek jelentek meg a világban. A látástréner részét, amit Bates leírt több kötetnyi újságban és könyvben, és az összes szaklapban publikálta, azokat nem ismerik. Biztos vagyok benne, hogy csak a hiányos szemtornával edzett szemeket vizsgálták eddig az orvosok, és ott talán tényleg nincs mérhető, csak keringésbeli javulás, a dioptriákat a szemtornával „leradírozni” nem lehet.

Hogyan lett szemtréner? Volt-e szemüvege például?

Igen. Azt hiszem, az egyik az az, hogy szemüveges vagyok, vagy voltam. Hivatalosan én egy 3,5 dioptriás rövidlátó vagyok.
Az itt látható táblán mondjuk úgy felülről a harmadik legnagyobb betűméretet láttam. Most már látom az utolsó előtti, majdnem legkisebb betűsort, tehát elég jól rendbehoztam a szememet a látástréninggel, csupán három hónap alatt. Csak eleinte nem tudtam továbblépni a 80%-ról... Tehát nem értettem én sem eleinte a módszert. Ez a szemtorna azonban nem ad olyan stabil eredményt, mint amiről Bates ír angolul. És hát az ember ugye a végére akar járni, és kutatgatja. Tehát ez az egyik, hogy én a saját szememen próbáltam ki a módszert. Ez volt az egyik. A másik meg: édesanyám azt mondta, hogy neki összetörte a szemüvegét az orvos a harmincas években, merthogy az nem kell, mert van egy író meg egy tudós, aki ezt kitalálta. Tehát volt egy otthoni motiváció. És akkor egyszer csak elkezdtem ennek utánajárni, érdekelt. Innen-onnan hozattam könyveket, hát ugye a múlt rendszerben nem volt olyan egyszerű hozzájutni, és az én szememen keresztül, meg segítségekkel lassan elkezdődött ez az érintettségem. Akkor erre valahogy úgy ráálltam.

Mikor történt ez, körülbelül?

Hú, hát... Azt hiszem, a hetvenes évektől folyamatosan, érettségi után. Igen, az volt a bölcsője a dolgoknak, hogy ezt lehet csinálni, tehát 16 éves voltam, amikor elkezdődött a rövidlátásom, mert az mindig a serdüléssel valahogy összefüggésben van. Most már tudom, hogy nem azzal, hanem a rossz nézési szokásokkal, ugye ott terhelődik meg először a szem az iskolában az állandó bámulástól.

De a rövidlátás úgy tudom, a korral javul, nem?

Javul ám, de hát az is egy tüneti kezelése az agynak. Nem, elkezdődik egy másik szemprobléma, és a kettő véletlenül kompenzálja egymást.
Egyre jobban „olvasószemüvegesebb” lesz a rövidlátó szem is, pluszos, és ez a mínuszokból lejön. Mert a plusszal a mínusz egyre kevesebb lesz, és egyszer csak nullás lesz, vagy élete végéig 1 vagy 2 dipotriáig eljut az 5 helyett. Így kvázi idézőjelben javul meg az ember szeme. Azért próbálom kettéválasztani a szemtornát a látástrénigtől, hogy így jobban lehessen érteni. Tehát a jó látás az sosem az, a jó látás az jó elképzelés. A rossz látás pedig rossz elképzelés. Az agy irányítja a szemet, és hogyha jók az emlékek, jó a felidézés, és teljesen relaxált állapotban van ez a látástraktus, vagy látáscentrum, akkor az jó arányban tartja meg a szemgolyó méretét is, és a dioptriákat is lecsökkenti akár a nullára.

Hogy zajlik egy ilyen kezelés? Idejön X.Y., leül, itt vannak a különböző leleteim, nem találtak az orvosok különösebb problémát, mégis vannak látásgondjaim.

Megpróbálom röviden, bár úgy is szoktam csinálni, hogy az újságírót, itt magát nyaggatom. Tehát először is a látásprobléma, az mindig egy mentális stressz. Ez az első. Az agyunk irányítja, és van az agyunkban egy képzeletbeli fókusz. Sokkal bonyolultabb ez, mint a szemünk élességállítási rendszere. Ez a központi beállítás bomlik fel a hibás nézési szokások miatt. A szemnek van egy tudat alatti mozgása, amiről persze nem tudunk, és az pásztáz állandóan. És ha mereven bámulunk, akkor ez az egész folyamat megbomlik. Vagy módosul ez a kis mozgás, vagy leáll, ezért elveszítjük az egészséges látás képességét. Na most nézze legyen olyan kedves ezt a négyest, és koncentráljon rá úgy, ahogy az iskolában kell, vagy mintha avval lenne valami dolga, és szóljon, hogy mi történik.

Elkezd életlenedni, meg hogyha nagyon koncentrálok, akkor elmosódik.

Elmosódik. Na, most ilyenkor az történik, hogy elmegy a szemorvoshoz, az mit csinál, ha így elhomályosodik valami, és egyre többet? Felír egy szemüveget. Az ember egy-két év múlva elmegy megint, hogy nem jól lát. És megkapja a következő, jóval erősebb szemüveget. De avval ugyanez fog előfordulni, mert hát a rossz nézési szokás marad. Mitől változott volna meg? És akkor, mikor már a szemüveget belevésik a szemébe, így hívom én a lézeres kezelést, akkor még csak le sem tudja venni szegényke, és jönnek ide, hogy újból hat dioptriás a szeme. És akkor itt kezdik elölről a dolgot. És ránézek a szemére, mondom, nem is tud egy pontba nézni. Megnézzük a tesztet, a zsinórtesztet, a sztereo tesztet, teljesen tökéletes gépileg. Mondom, de ha magára nézek, nem néz egy pontba, ne mondja már, hogy nincs problémája, nem fáj magának a feje? Azt mondja, dehogynem. Úgy fáj, amióta megoperálták, hogy... Letakarja a szemét, ingázik egy kicsit és életében először elmúlik a fejfájása. Az orvosok nem ismerik el, hogy létezik más megoldás. Eddig a könyvet se lehetett megkapni. No, most csukja be a szemét legyen szíves. Gondoljon a négyesre. És most megint egy illúzió. Mi a véleménye arról a négyesről: mozog, vagy áll? Általános hiba, hogy az ember képet akar látni. Ne képet akarjon látni. Én nem azt kértem, hogy lássa, azt kértem, hogy gondoljon rá. Az meg simán megy, gondolom.

Igen.

Oké. Csak rágondol. Na, most akkor hülyét kérdezek. Ez a gondolat mozog, vagy áll?

Mozog. Egyértelmű.

Legyen kedves, állítsa meg, utána hagyja, hogy mozogjon. Utána megint állítsa meg. Az lenne a kérdésem, hogy mikor könnyebb rágondolni erre a négyesre? Ha mozog, vagy ha áll?

Értem, de ezt most nem olyan könnyű megmondani, mint az első gyakorlatnál, de talán mintha akkor lenne könnyebb, amikor mozog.

Alig meri kimondani, olyan illogikusnak tűnik. Nyert. Meg tudja állítani egyáltalán?

Igen. De nem vizuális élmény, hanem egy gondolat. Egyébként máskor meg előfordul, hogy a vizualizáció rendkívül valósághű.

Igen. De azt kell tudni, hogy az mindig azért valósághű, mert előtte már látta, ismeri, mielőtt rágondol. Hát nincs nyitva a szeme, mit látna? Amikor maga álmodik, nyitva van a szeme? Tudatánál van? Nem. Gyönyörű képek. Na, ez a látás. Egy nyitott szemes álmodás. Csak az álmokat nyitott szemmel is meg kell tartani, és ha valamire ránézünk, akkor arról kell álmodni, amit látni kell. És abban a pillanatban már egész más a megvilágítás. Tehát most már ugye tud vizualizálni, illetve megoldottunk egy félreértést, egy rossz vágányt a helyére tettünk, áttoltuk a váltót. Borzasztóan zseniális lehetett ez a Bates, aki kitalálta, hogy ez a hintamozgás, ami ott van a fejünkben, ennek meg kéne lenni nyitott szemmel is. Ez az a tudat alatti passzív mozgás, amit a riport elején már elmondtunk. Amikor a bálnák alszanak, akkor ringanak a tengeren... Nem tudom, lehet hogy van összefüggés. Talán egy visszaütés az ősökre... csak akkor működik a világ, ha egy kicsit mozog. Persze ezek némiképp túlzások, de azért megközelítésnek nem olyan rossz. Hát egy illúziót akarunk megmagyarázni, és azt nem biztos, hogy lehet.

A helyes megvilágítás tehát nem is olyan lényeges, mondjuk olvasás közben?

Felejtsük el, hogy olvasási távolság, felejtsük el, hogy innen jöjjön a fény, mert akkor nem romlik a szemünk. Ezek mind azt a poroszos gondolkodási rendszert támasztják alá, mintha a látás csupán fizika lenne, meg optikai törvények. Nem kell figyelembe venni, hogy a rázkódó buszon olvasunk, és nem kell félni a nappali fénytől, kivéve a közvetlen napba nézéstől, az tilos. Elszoktunk a naptól, az okozza a problémákat. Próbáljuk meg nézni a felhőket... Először könnyezni fogunk, mert állandóan a szobában vakoskodunk, de néhány nap alatt megszokjuk. Van, amikor én sokkal jobban látok olyankor, amikor nincsen erős fény. A színtévesztők pl. kimondottan akkor látnak jobban... Nehogy azt higgye, hogy a színtévesztést nem lehet gyógyítani! Van olyan, hogy valaki innen színtévesztő, elviszem három méterre a táblát és már olvassa. Egyik szemével elolvassa, a másikkal nem, és akkor megkérdezem, hogy mi van, egyik szememre genetikai hibám van, a másikra nem? Vannak emberek, akiknél fontos kérdés ez. Rendőrök, pilóták, sportolók, akiknél, hogy előbbre lépjenek, hogy a különleges alakulatokba bekerüljenek, vagy katonai pilóták legyenek, ahhoz színhelyesen látni tudni kell. És én ezeket kezelem.

És volt olyan, aki meggyógyult?

Hogyne! Hogyne! Van egy női pilótám, azért nem vették fel, mert kancsal volt, és ez állítólag nem javulhat... A nemzetközi törvények szerint, és akkor fellebbezett. Bebizonyította, hogy látja a dolgokat, felvették. Az más kérdés, hogy fél év múlva otthagyta, mert ejtőernyővel kellett ugrálni, és azt nem szerette.

És mit csináljon az, akinek az orvos felírja a szemüveget?

Nem szükséges rögtön betenni a féldioptriás kontaklencsét, felvenni a szemüveget. Sajnos, ha a bilincs rajtunk marad, akkor nincs esélyünk arra, hogy a szeme meggyógyuljon valakinek. Nyugodtan vegyék le a szemüveget, amikor csak tudják. Nem romlik tőle a szem, sőt mint látják, igazán a szemüvegtől romlik. Azonkívül próbálják meg pihentetni a szemet, amennyit csak tudják, mert az egész napos komputeres munka, a netezés kimondottan rontja a szemet, de nem azért, mert rontja a látást, hanem, mert ott továbbra is a rossz nézési szokásokat használjuk. A jó szeműeknek is egyre több megterhelést jelent ez, és azért lesz 45 éves korára a legjobb szemű is olvasó szemüveges, mert ez a bámulás a civilizáció bilincseként kivetül ránk. Azért az más kérdés, hogy aki megoperálta a szemét, az mit tud csinálni, de a pihentető gyakorlatok akkor is jók.

Mik ezek a pihentető gyakorlatok?

Amikor csak lehet, kezdjék el az ingázást. Az ingázás az, hogy billegünk ide-oda és a fejünk is mozog a szemünkkel együtt, automatikusan. Ez nem egy látási gyakorlat, tehát itt nem kell látni semmit, hanem a suhanást nézni, hogy visszaadjuk ezt az automatikus mozgást, ez majd beépül a fejünkbe. Tehát ha lehet, akkor 3-4 percet ingázzanak naponta kétszer-háromszor. Ha valaki monitor előtt ül, még az is jó, ha a képernyőn ide-oda mozgatja a tekintetét anélkül, hogy látni akarná, tehát csak a suhanást figyelje. A szem soha nem nyugszik meg egyetlen pillanatig sem a nézése tárgyán. Azon mindig nyüzsög. És ezt akarjuk mi a merev nézéssel megakadályozni. Nagyon nagy hiba. Valamint, azt a tíz percet, ami a komputereseknek ki van adva, azt mindenképpen valamilyen szemtornával vagy pihentető dologgal töltsék. Az ingázás az egyik legfontosabb pihentető gyakorlat.

Milyen gyakorlatok vannak még?

A szem eltakarása. Lehunyják és eltakarják a szemüket, a homlok fölött keresztezi egymást a két kéz, és lekönyökölnek szépen oda a számítógép elé. Lehunyják a szemüket, és hagyják, hogy a gondolataik szabadon mozogjanak. Tehát kapcsolják ki a merev nézést. Rágondolnak, hogy mit csináltak napközben, kellemes élményekkel vannak így egy-két percet, nem kell többet.
A harmadik a napozás, ami nagyon pihentető. Sokkal többet köszönhetünk a napnak, mint amennyit gondolnánk. Már februártól menjünk ki a napra, napoztassuk a lecsukott szemünket. Ha nincs nap, csak olyan idő van, mint most, menjenek oda az ablakhoz és nézzék a felhőket. Azt már lehet nyitott szemmel. Nem a nappal van a baj, hanem attól van a bajunk, hogy egyszer megyünk ki a napra júliusban, mindjárt Görögországba.

És leégünk.

Leégünk. Ahelyett, hogy februártól kint lennénk, nyáron, két hét alatt vastagszik a bőrünk ötszörösére. Nincs olyan napszemüveges, akinek ne lenne valamilyen szemproblémája, be fog gyulladni, mert elszokik a fénytől, pont az a baj. Nézzük meg a statisztikát: minél távolabb vagyunk az egyenlítőtől, azokban az országokban annál nagyobb a melanómás bőrrák megbetegedések száma. Hát akkor ez hogy függhet össze a nappal? Hol látott maga afrikai törzset, aki napszemüvegben, sildes sapkában rohangászik ott a nyilakkal meg a dárdákkal? A nappal meg kell tanulnunk együtt élni, és ha nem tanulunk meg együtt élni ezzel, akkor elbányalovasodunk sajnos. Nem olyan gyorsan, mint a bányalovak, akik ugye egy hónap múlva megvakultak már...

Ne hordjunk napszemüveget?

Ne! Kimondottan ártalmas minden szemüveg. Az csak rontja a szemet. Na most ha fokozatosan hozzászokunk a naphoz, februártól már kint vagyunk, se fényellenzős sapka, se napszemüveg nem kell. Először fog folyni a könnyünk, utána minden rendbe jön. Ha napozás után bemegyünk a szobába, mindent nagyon sötétnek fogunk érezni.

A keleti meditációs gyakorlatoknál van olyan, hogy koncentráljunk egy pontra. Akkor ők nem gyakorolják ezt a tudat alatti szemmozgást?

Ez érdekes, hú, de jó kérdés ez! Kicsit szemét leszek én a hagyományokkal. Bates is az volt, nem is hittek nekünk. Igen, teljesen igaza van. Nem lehet egy pontra koncentrálni. Legalábbis ez a látásnak nagyon betesz. Rosszul van megfogalmazva még a lexikonokban is. Nem, a jógik nem egy pontra néznek, hanem arra gondolnak, és akkor mindig hintázik az egész tudat. Én is mindig azt mondom, hogy ne egy pontra nézzetek, hanem képzeljétek azt, hogy az mozog. És onnantól kezdve azt a kérdést, hogy miért hat ez a mozgás nevű jó nézési szokás az egész idegrendszerünkre pozitívan, itt árulta el: ezért. Mert a gondolataink is csak akkor tudnak jól áramlani, ha megvan egy mozgás. Azért fáj a nyaka, mert mereven néz és a nyakába is beleteszi ezt a görcsöt. Ha erre az egyetemes mozgásra gondol, erre az univerzális swingre, abban a pillanatban megoldódik a derékfájás, nem dadognak a gyerekek... Azok a hallássérültek, akik ide járnak, jobban hallanak. Tehát valószínűleg ez az egyetemes mozgás, hogy minden mozog – ez annyira nincs benne a mi életünkben, hogy elképesztően betegek vagyunk csupán attól, hogy nem kezeljük ezeket a dolgokat.

Ha valakit valódi stresszhelyzet ér, mondjuk egy rossz hírt kap, akkor szinte elhomályosul a látása...

Igen, ez a szervezet ösztönös védekezése. A latin nyelvekben a téli álmot letargiának hívják. A mackó is letargiába esik tulajdonképpen, és lecsökkenti az életfunkcióit. Tehát kikapcsolja az agya, mert nem akarja feldolgozni, ez egy ösztönös védekezés. Igen.

Nem akar látni, ugye?

Nem akar látni, mert abban a pillanatban a látáshoz nekünk kell egy tudat. Hiába hisszük azt, hogy mi abba születünk. Nem. A látás az tanult, és emlékképek alapján történik. És ezek kopnak el a mentális stressz hatására. Ezért kell rengeteg mentális emlékezési gyakorlatot csinálni, erre vannak a különböző látási teszt gyakorlatok, amiről ugye nem beszéltünk.

Tehát koncentrációs probléma is fennáll ilyenkor?

Abszolút, abszolút. Valóban, ez egy ösztönös védekezése az agynak, hogy próbálja a dolgokat valahogy semlegesíteni.
Annyira le lett terhelve a tudatunk, hogy ösztönös védekezéssel hárít. Sőt, az emocionális rész az agyunk jobb féltekéjében van, és ezt a mai társadalom alig használja. Az érzelmek, az intuíció, a művészetek. Bal agyféltekés társadalom lettünk. A neten is állandóan a bal agyféltekénket stresszeljük, ezért kénytelen a jobb agyfélteke is beleműködni abba, amit a "másik oldal" nem tud már megoldani... Tehát a jobb agyféltekénk elkezd bal agyféltekés dolgokat átvenni, és valószínűleg ettől a mentális túlterheltségtől jönnek elő ezek a problémák. Én roma iskolában tanítottam. Itt a gyerekek ugyanolyan szemüvegesek lesznek, mint Bates korában az indiánok. Amikor bekerültek az iskolába, mind szemüvegesek lettek, akkor meg milyen öröklődésről beszélünk? Kint az apuka még mindig a sasszem, meg a nem tudom, őzlábgida, meg ilyenek. Tehát nagyon fontos, hogy ne terheljük túl a jobb agyféltekénket bal agyféltekére tartozó dolgokkal.

Régen kevesebb volt a szemprobléma...

Sokkal. A merev nézés ott is megvolt, például a tudósoknál, és voltak egyéb gondok is, de közel sem ennyi. Nem volt népbetegség. A merev nézési szokások az iskolában kezdtek el kialakulni, meg az iparosodással az 1700-as évek végén, a technikai forradalommal, amikor bementek a munkások a gyárba és egész nap egy mozdulatot csináltak. Mert ugye a változatos életmóddal, hogy hol gombot varrok, hol pedig kint vagyok és kaszálok, megvan a vízszintes szemmozgás.

Mi a véleménye a lézeres szemműtétekről?

Hosszú távon kimondottan károsak, de nincs egyelőre más módszer orvosi szempontból. Ne felejtsük el, az orvostudomány a legjobbat akarja csinálni, de nem tud mást. Vannak persze három-négyszázezer forintos injekciók is, per darab. Meg vitaminok, meg tabletták. Jók, de csak a keringésre. Fiataloknál, akik rövidlátók, megcsinálják a lézeres bemetszést, vagy a párologtatást, mert ugye a lézerklinikákon sitty-sutty megvan, míg a szemtornával évekig lehet vacakolni. Hát ez így van, de tessék figyelembe venni, hogy itt is a lézerrel belevésték a szemüveget a szembe. És a mentális stressz mitől szűnt volna meg? Élesen fog látni, de egy csomó problémája nem oldódik meg, és vannak olyan szemorvosok is, akik szerint nem igazán jó, mert olyan káros mellékhatások alakulnak ki az évek folyamán, hogy újból visszajön és továbbra is romlik a szem. Nagyon meg kellene tehát gondolni ezeket a műtéteket, mert a problémák esetleg tíz-húsz év múlva jelentkeznek.

Milyen kiegészítő sport a legjobb?

Minden olyan, ami a mozgást imitálja: az úszás a kisgyerekeknek, a tánc, a futás. Amikor egy gyereket elviszik aprók táncára, ha nem lenne rajtuk ilyenkor szemüveg, hamarabb meggyógyulnának. Mindenkiről levetettem a szemüveget, ugye szülői beleegyezéssel, és ameddig szemtréner felügyelete mellett vannak, addig nincs gond. Orvosokkal együtt dolgozunk, nekünk is megvannak a szabályaink. Elkezdik a táncokat, beleültetem őket ebbe a székbe, és csak úgy csináljuk a pörgéseket jobbra-balra. Fél év, és megszűnik a kancsalság. Ami szintén egy mentális stressz. A sportban, ha belegondolnak a mozgásba, minden sport csak és kizárólag jó lehet, mert a vízszintes szemmozgást, a tudat alatti mozgást helyreállítja.

kép és szöveg: Vinnay Péter
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny