x

Szarvas, hiba nélkül

Szarvas, hiba nélkül

Szelíden kanyarog a Körös-holtág a Kárpát-medence mértani középpontjában fekvő városka, Szarvas nyugati határában. Szó szerint békés a táj, hiszen ez Békés megye kapuja, rengeteg látnivalóval. Kora tavasszal is ideális célpont felfedezőknek és visszatérőknek.

A holtág

A Körös-holtág itt harminc kilométer hosszú, Magyarország ötödik legnagyobb állóvize. U-alakban kanyarog Békésszentandrás és Szarvas között, közrefogva szántóföldeket, a 44-es főút egy szakaszát és az arborétumot.
A holtág egyike Magyarország legnépszerűbb horgászparadicsomainak. Halállománya legendás, és hála a rendszeres telepítésnek és lehalászásnak, mára a sokat átkozott, nem őshonos törpeharcsa állománya is megfogyatkozott. A teljes szakaszon nagy mennyiségben fogható a ponty, a keszegfélék, a legügyesebbek pedig a Békésszentandrási duzzasztóhoz járnak, ahol kapitális rablóhalakat is lehet akasztani. De aki nem horgász, az is el tudja tölteni itt a szabadságát a melegebb hónapokban. A gyönyörű környezetben érdemes hosszabb csónaktúrákat is tenni. A partot rengeteg hétvégi ház szegélyezi, de szabad területeket is találunk a kikötéshez.

Az arborétum

A Szarvasi arborétumot meglepő módon egy olasz származású család alapította. 1798-ban vett itt földet Bolza Péter tábornok, amikor a helyi származású Stockhammer Antóniát feleségül vette.
Igaz, hogy ő csak néhány fát ültetett, és a nagyarányú növénytelepítés már az utódok, főleg Bolza Pál és Bolza József, „Pepi gróf” érdeme. A család leszármazottai az 1940-es években felajánlották a magyar államnak a szépen gondozott kertet. Az arborétumban jelenleg közel 1600-féle fa és cserje él. Természetesen szép számmal telepedtek meg a madarak és a rovarok is, de a rágcsálók mellett nagyobb emlősállatok is élnek a területen. A programok között találunk koncerteket, geocaching versenyeket, természetbarát foglalkozásokat, hajótúrát, és az esküvői fotósoknak is kedvenc területe a varázslatos park.
Az 1810-es években épült Bolza-kastély a Körös partján magasodik. Parkjában is megtalálható a jellegzetes mocsári ciprus. A lépcsőn a capitoliumi farkas szobrának pontos mása áll, Romolus és Remus alakjával. Jelenleg egy kutatóintézet irodái találhatók az épületben.

Az Anna-liget

Nevét Pepi gróf feleségéről, Batthyány Annáról kapta. A park már az 1880-as évek közepén egységes arculatot kapott, és hamarosan felépült az említett kastély is.
Itt találjuk a Körösvölgyi Látogatóközpontot, amely bemutatja a Körös-Maros vidék állat- és növényvilágát, és a táj jellegzetes arculatát. Indul innen egy két kilométer hosszú tanösvény is, ahol nyolc kialakított állomáson pillanthatunk be a múlt vízi életének hagyományaiba, a pákászok és a halászok világába. A közelben található Erzsébet-ligetet fahíd köti össze a várossal. Az itt található mocsári ciprusokat gyakran elöntötte a folyó, ezért a múltban Füzesnek nevezték ezt a részt.

A város egyéb látnivalói

Szarvas bővelkedik látnivalókban. A két evangélikus templom mellett érdemes megnézni a Manufakturális Szabóműhely Gyűjteményének Múzeumát, a város főterét, a híres Szarvas-szobrot, a Tessedik Sámuel Múzeumot, a Történelmi Emlékút és Országközép nevű emlékhelyet. Ellátogathatunk a Szarvasi Gyógyfürdőbe is, a Kajak-Kenu Vizisport és Szabadidő Klubban pedig hajóbérlési lehetőségünk is van. A sík terep arra bíztatja az idelátogatót, hogy kerékpárral fedezze fel a környéket. Akár a már említett duzzasztóig is elkerekezhetünk, de azt természetesen vegyük figyelembe, hogy a 44-es főúton nemcsak tilos, hanem nagyon veszélyes is a kerékpározás.

Kulináris élvezetek

A Körös-völgy gasztronómiája egyedülálló ízvilágával messze földről is idecsalja az ínyenceket. Híres az itteni birkapörkölt, a hájas kelt tészták, a káposztás lepény, a házikolbász. Emellett nagy népszerűségnek örvendenek a hagyományos paraszti és pásztorételek. A lakosság errefelé évszázadokon át állattenyésztéssel, és kisebb részben földműveléssel foglalkozott, a hagyományos sertéstartás és disznóölés megteremtette a környék jellegzetes disznótoros ételeit.
Az itt élő tótok a szokásos disznótoros vacsorát zabijacskának nevezik. Ebben a menüben természetesen szerepel az orjaleves, a töltött káposzta, a hájas lepény és persze az elmaradhatatlan véres-májas hurka és a kolbász is. És aki szeretné jóféle nedűvel leöblíteni az ízletes, bár vegetáriánusnak egyáltalán nem nevezhető ételeket, az megkóstolhatja a cukor nélkül erjesztett szarvasi szilvapálinkát. A termék minőségét jelzi, hogy a két világháború között az Országházba is innen szállították a nemzeti színű szalaggal átkötött, pecsétes védjeggyel ellátott pálinkát. Hogy a Tisztelt Ház tagjai ezt hol és mikor fogyasztották, arról nincsen információnk. Az itteni szilvát a gyerekek is megkóstolhatják, fenséges szilvalekvár formájában, például a minden évben megrendezett Szilvanapon. Szarvas és környéke tehát mindenképpen megér egy látogatást, hiszen akár több napon keresztül is újabb és újabb programlehetőségeket kínál a történelmi Magyarország mértani középpontjában elhelyezkedő Körös-parti település.



  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny