x

Szabolcs-Szatmár-Beregi tájakon

Szabolcs-Szatmár-Beregi tájakon

Bevallom, szívem csücske Magyarország e távoli szeglete. Ezért különösen örültem, hogy a Szabolcs-Szatmár-Beregi Tourinform iroda meghívására egy háromnapos tanulmányút során újra eljutottam ide. A térséget még nem érte el az autópálya, az emberek vendégszeretőek, megbecsülik a távolról jött idegent. Látnivalókban pedig felveszi a versenyt bármelyik másik országrésszel. A magyar kultúra egyik bölcsője, a Himnusz szülőföldje.

A megújuló Nyírbátor

Nyírbátor, a ma 13500 lélekszámú város egykor kiemelkedő szerepet játszott a magyar történelemben.
További képek a galériában
A legfényesebb időszak a Báthori családhoz kapcsolódik. Az impozáns várkastély évtizedekig tetszhalott állapotban magasodott a városközpontban, magtárként üzemelt.
Az 1985-ös műemlékké nyilvánítás után még jócskán kellett várni arra, hogy meginduljon a felújítás. Ma a hajdani épületkomplexumból mindössze egy épület, az úgynevezett északi (ebédlő) palota áll, impozáns méreteivel és elképesztő arányaival ámulatba ejti a látogatót. A többfunkciós kastélyban berendeztek egy kétszintes panoptikumot, ahol hajdani életképek elevenednek meg. Megcsodálhatjuk a Báthori-család hétköznapjait, a lakomákat, az úrihölgyek és szolgálóik mindennapi tevékenységét.
Egy másik teremben életre kel Báthori Erzsébet legendája, perbe fogása és az ítélethozatal. A korhű bútorok ugyan másolatok, de a csodálatos cserépkályhák a helyszínen talált régészeti feltárások alapján éledtek újjá. Remélhetően a magnóról szóló hangos idegenvezetés hamarosan több nyelven is hallható lesz majd. Az épület dongaboltozatos pincéjében egy fantasztikus hangulatú reneszánsz étterem található. A személyzet korhű ruhában szolgálja fel az inyencfalatokat. Az épület felső szintjén egy minden igényt kielégítő, hatalmas befogadóképességű konferenciaterem működik. Itt megcsodálhatjuk a csodálatos tetőszerkezetet is.

Hit és egészség

Máriapócs és Nyírbátor régóta ismert a zarándokok előtt. Most a két település összefogott, és Hit és Egészség néven egy hat elemből álló kiemelt turisztikai program valósul meg a térségben.
Nyírbátor, református templom, harangláb
Felújítják többek között a nyírbátori református és minorita templomot, és a városban impozáns sétány épül a két templom és a várkastély között. Az új Nyírbátori Gyógyfürdő egyszerre szolgál majd gyógyászati, oktatási és turisztikai célokat is. A fürdő egyik érdekessége az az új tanmedence, amelynek mélységét 40 centiméter és 1,2 méter között állítani lehet, így az apróságok és a nagyobbacska gyerekek is ideális körülmények között tanulhatnak úszni.
Nyírbátor, Gyógyfürdő
A fürdő mellett egy új kemping is található, ahová még Nyugat-Európából is érkeznek vendégek. A faházakban összenyitható apartmanok találhatók, ahol akár két család is kényelmesen elfér.

Szatmár-Bereg kincsei

A térség kulturális látnivalóiról nemrégiben írtunk már.
Csaroda
Szinte csábít a sík vidék, a nem túl erős közúti forgalom, hogy kerékpárra pattanva megnézzük Csaroda, Tákos csodálatos templomait, Kölcsey Ferenc sírját Szatmárcsekén, a fantasztikus, működőképes vízimalmot Túristvándiban. Tiszacsécsén Móricz Zsigmond szülőházát tekinthetjük meg.
Kenutúra a Túron
A hagyomány szerint a Nagyar határában ma is megtalálható villámtépte faóriás alatt írta Petőfi A Tisza című versét. Még ősszel sem késő kenuba ülni, hogy a kanyargós Túr vadregényes vizét felfedezzük.
Tákos
Penyige, Panyola híres a lekvárjairól, a jóféle kitűnő pálinkáiról, az év során, különösen nyár végén több fesztiválon is megkóstolhatjuk ezeket a különlegességeket. De viszonylag kevesen jutnak el Vállajba, a román határ mellett fekvő apró falucskába, ahol eredeti sváb húskészítmények készülnek...

Szatvári Zoltán birodalma

Az apró kis húsfeldolgozó üzem a régi sváb hagyományokra épül.
Vállaj, Szatvári Zoltán
A félsertést nem kampókra felakasztva, hanem asztalon bontják, a feldolgozás nagy részét ma is kézi munkával végzik. Az itt készülő kolbász, sonkafélék mindenféle tartósítószertől mentesek. Az udvar végében áll a füstölő, ami ottjártunkkor tömve volt az elkészült kolbásszal. A húsfeldolgozó tulajdonosa, Szatvári úr a bemutató után egy kis kóstolóval kedveskedett csapatunknak.
Kolbászfüstölés
Az ínycsiklandozó falatok illata és látványa talán még egy vegetáriánust is gondolkodóba ejtene, hogy vajon helyes utat választott-e táplálkozási kérdésekben, mi, mindenevő újságírók pedig lelkifurdalás nélkül is megállapíthattuk: nem véletlenül jönnek sokan még a határon túlról is, hogy megkóstolják a Mester gasztronómiai alkotásait. Kárpátaljára készülvén sajnos nem tankolhattunk fel a remekművekből, de elhatároztuk, még visszatérünk ide az életben...

Tisza, homokpad, Tivadar

A Tisza magyarországi felső szakaszán évtizedek óta ismert a Tivadar területén található természetes homokpad.
Már a hetvenes években létesült itt egy kemping, ami látogatók százait csábította évről-évre strandolásra, evezésre, pihenésre. Sajnos a kemping azóta még nem újult meg, de megjelentek a falusi turizmus vendégházai, amelyek új, színvonalas lehetőséget nyújtanak a pihenés romantikus és kulturált eltöltésére.
Tivadar, homokpad
Mi a Danó-portán vacsoráztunk, ahol a ház asszonya saját főztjével vendégelt meg minket, bemutatva a környék egyedi ízeit. Vacsora közben négyféle pálinkát kóstolhattunk, így a jókedv is garantált volt. A falusi szálláshely egyszerre 3-4 családot is tud fogadni, és különlegessége, hogy nemcsak a szezonban, hanem egész évben a vendégek rendelkezésére áll. Ősszel és télen horgászok, vadászok is ellátogatnak ide.
Danó-porta
A kulturált környezet, a kemence, a porta falán található régi használati tárgyak gyűjteménye különleges hangulatot áraszt, a szállás pedig nagyon kedvező árú. Tivadar kedvező fekvése lehetővé teszi, hogy gyorsan elérjük Szatmár-Bereg részben már felsorolt látványosságait, kulturális és természeti értékeit.

Vásárosnamény

A Kárpátaljára tartó turistáknak érdemes Vásárosnaményban megszállni, és korán nekiindulni a határnak. Mivel kilépünk az EU-ból, gyakran előfordul akár másfél órás várakozás is. Vásárosnamény a Kraszna tiszai torkolatánál fekszik. A helyes kis város több érdekes látnivalót is kínál. Megtekinthetjük a beregi keresztszemes hímzéseket bemutató tárlatot, ezt még sokan a határon túlról is felkeresik. Az öntöttvasból készült kályhák gyűjteménye mellett állandó kiállítás mutatja be a település és a környék múltját, és mai képét. Az Iskola múzeum a hajdani kultuszminiszter, Eötvös József családjának egykori birtoka volt, napjainkban itt az oktatás relikviáit és történetét bemutató kiállítást rendeztek be. A településen kényelmes, igényes szállodák is találhatók. Mi a Winkler-házban hajtottuk álomra a fejünket, a késői érkezés és korai kelés miatt nem tudtuk kipróbálni a szálloda dézsa-csobbanóval felszerelt kellemes szaunáját. Aki azonban több időre jön ide, semmiképpen se hagyja ki... Másnap Kárpátalja felé vettük az irányt, ahol újabb természeti szépségek és különleges íz-élmények vártak minket...

A tanulmányút az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott „Határon átnyúló együttműködés fejlesztése a magyar-ukrán határtérségben” című program keretében valósult meg.

Fotók és szöveg: Vinnay Péter
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny