x

Síeljünk Libanonban!

Síeljünk Libanonban!

Nem annyira közismert, hogy a mediterrán övezetben is találhatunk kitűnő síterepeket, ahol áprilisig űzhetjük kedvenc téli sportunkat. Ha esetleg óvatosságból lemondtuk egyiptomi, tunéziai üdülésünket, akkor irány Libanon valamelyik síterepe!

Kelet Svájca

Így nevezték ezt az országot a hetvenes években, és akkor valóban egy virágzó, gyorsan fejlődő területnek számított a térségben. Ám a nehéz évek nem kerülték el. Másfél évtizedig polgárháború dúlt, majd 2006-ban Izraellel keveredett konfliktusba az ország, melynek sebeit csak lassan sikerül begyógyítani. Bejrút azonban újra virágzik. Gombamódra nőnek ki a földből az új, modern épületek, az égbe törő irodaházak, hotelek és bankok. A városvezetésnek köszönhetően azonban az óváros megőrzi régi arculatát. Ide tilos új épületeket emelni, a történelmi, bibliai hangulat megérinti az idelátogatót.

Csontváry nyomában

Híres festőnk, Csontváry Kosztka Tivadar Közel-Keleti vándorlásainak egyik fontos állomása volt Libanon. Éltek erre a történelem során mezopotámiaiak, föníciaiak - akiknek számos találmányát használjuk nap mint nap - görögök és rómaiak. Később erre dübörgött a félelmetes keresztes hadjárat, hogy felszabadítsák a Szentföldet.
Két hatalmas hegyvonulat vonul végig az országon, a Libanon és az Antilibanon. A közöttük elterülő völgyekben mezőgazdasági termelés folyik, az ideális körülményeket a Bekaa folyó biztosítja. A hegyek legmagasabb csúcsai nyáron is hóval fedettek. A Csontváry által megfestett híres libanoni cédrus állománya nagyon megfogyatkozott, védett nemzeti parkokban óvják az utolsó példányokat. A fák fogyatkozása már a múltban megkezdődött, hiszen anyaga az egyik legalkalmasabb a hatalmas hajók építéséhez. A libanoni cédrus ma az ország jelképe.

Sípályák kilátással

Ügyes marketingfogás a sípályák és szállások részéről, hogy hirdetéseikben a "délelőtt síelj, délután fürödj a tengerben" szlogen szerepel. Ám ez valóban így van. A pályák jó részéről rálátni a tengerre. Hóágyúkra nincsen szükség, mert általában 4-5 méternyi hó hullik minden évben.
A tengerparton márciusban már jó melegen süt a nap, és bár ilyenkor még csak a legbátrabbak merészkednek a vízbe, napozásra, tengerparti sportokra kiválóan alkalmas az időjárás. Rengeteg az angol és a francia turista. Libanonban a második hivatalos nyelv a francia, ezért ők szinte otthon érezhetik magukat. De meglepően sokan jönnek ide síelni Ciprusról és az arab országokból, például Szaúd-Arábiából is. Furcsának tűnhet, hogy a síelés annyira népszerű errefelé, hogy sok helyen az iskolákban is tartanak síszünetet. Mintegy nyolcvan éve honosodott meg itt ez a sport, az itt állomásozó francia katonák kedvenc időtöltése volt.

Kis ország, nagy síközpontok

Libanon mérete töredéke Magyarországénak. Mégis hat jelentősebb sícentrum működik itt. A 2000-2400 méter körüli hegyek közepes magasságúnak számítanak. A központok méretére jellemző, hogy van köztük, ahol tizennyolc sífelvonó működik, és ezekhez negyven pálya kapcsolódik. Nagyon érdekes látvány, ahogy a sötétbőrű felvonókezelők napi munkájukat végzik .
A boltokban nagyon kedvező árakon lehet mindenféle sífelszerelést kapni, és a lesiklás is viszonylag biztonságos, hiszen nincsenek fák, sem pedig szakadékos területek. Viszont előfordulnak egy-két napos hóviharok, ilyenkor jobban tesszük, ha valamelyik közeli városban teszünk látogatást.

  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny