x

Őseink fegyvere

Őseink fegyvere

Több tízezer évvel ezelőtt is használták már. Azóta számtalan felfedezést tettek, elterjedtek a korszerű fegyverek, és az íj kiszorult a modern hadviselésből. De legújabb kori változata a sportban tovább él, olyannyira, hogy az íjászat közel negyven éve olimpiai sportág.

Már Münchenben is

Hosszú idő után 1972-ben Münchenben vettek részt íjászok az olimpián. Természetesen ezek az íjak nagyon különböznek az ősi eszközöktől. Vajon hogyan maradhatott az íjászat ennyire népszerű?
Az ember először vadászatra kezdte használni az eszközt, melynek zsenialitása egyszerűségében rejlett. A megfeszített íjra (amely először valamilyen megfelelően erős és rugalmas faág lehetett) két végén ideget erősítettek, ami nagy sebességgel volt képes a nyilvesszőt kilőni. Félelmetes fegyver lehetett ez felfedezése idején, forradalmasította a vadászatot. Hamarosan szinte teljes egészében le is váltotta a hajítólándzsát. A technika tökéletesedésével az íjak is egyre nagyobb hatótávolságúak lettek. Hamarosan a harcokban is bevetették.

Első fénykoruk az ókorban

Az ókorban az íjászat a hadviselés egyik fontos eleme lett. A hunok, a szkíták, a kínaiak mellett a görögöknél is elterjedt. A tömeges nyílzápor ellen nehéz volt a védekezés. A középkorban, a páncélozott seregek elterjedésekor jelentősége némileg csökkent, bár új technológiák megjelenésével a nyílvesszők már képesek voltak áthatolni a páncélzaton is.
A nagyobb lövőerejű, úgynevezett számszeríjat emiatt be is tiltották. Hogy az íj a középkorban visszanyerte becsületét, jórészt a magyaroknak köszönhető. A portyázó csapatok rendkívül jól bántak vele, és lóhátról is biztonsággal találtak célba a visszacsapó íjaikkal. Nyugat-Európa már a hírüktől is rettegett.

A tűzfegyverek megjelenése

A Kínából származó feketelőport Európában először a mohamedán hadseregek vetették be, a XIII. században. A puska és egyéb kézifegyverek sokkal hatékonyabbak voltak az íjnál, így ez utóbbinak haditechnikai alkalmazására már nem volt szükség.
Már csak fejletlenebb technikai színvonalon álló népek használták, sőt használják a mai napig. Afrikai, dél-amerikai, ázsiai és óceániai bennszülött törzseknél még mindig a vadászat fontos eszköze. Sok helyen méreggel kenik be a nyilvessző hegyét, így nagyobb zsákmányt is könnyedén leterítenek egyetlen lövéssel. Rouch Jean kult-dokumentumfilmje, a hét éven keresztül készült Oroszlánvadászat nyillal (La chasse au lion a l’Arc) hitelesen mutatja be a mérgezett nyillal történő nagyvad vadászatot, ami valljuk be, neméppen veszélytelen tevékenység. De a bennszülöttek mai napig lenézik, és gyávaságnak tartják a puskával történő vadászatot. Csendben megjegyzem, hogy számomra ez a nézet nagyon is szimpatikus.

Az íj mint sporteszköz

Az ember a génjeiben hordozza a zsákmányszerzés, a küzdelem ösztönét. Talán ez is oka lehet annak, hogy olyan népszerűvé válhatott a sportíjászat. A mai eszközök már egészen más anyagokból készülnek. Némelyik már inkább műszer, komoly felhúzó- és célzórendszerrel. Ezeket a versenyeken használják.
A tömegsportban sokkal jobban elterjedtek a hagyományőrző íjak, amelyek hű másolatai az eredeti magyar, ázsiai vagy szkíta őseiknek. Az anyagok azonban sok esetben itt is szintetikusak. Az ősi daraboknál nagy ellenség volt a hirtelen jött zápor. Az átázott íjak alkalmatlanok voltak a küzdelemre, csaták kimenetele fordult meg emiatt. A modern anyagok már nem érzékenyek az esőre. Hazánkban tucatnyian foglalkoznak íjkészítéssel, érdemes tehát az interneten körülnézni, hogy milyen lehetőségek közül választhatunk.

Lóhátról is

Egyes hagyományőrző csoportok a lovasíjászatot is népszerűsítik. Aki elég kitartó, az ezt is megpróbálhatja, bár ennek műveléséhez már nem elegendő az átlagos fizikai felkészültség. Sok gyakorlással és kitartással azonban bárki elsajátíthatja, aki biztonságosan tud lovagolni. Hozzátesszük, az íjászat lovaglás nélkül is elég kemény sport. A kezdőknek először kisebb húzóerejű darabbal érdemes gyakorolni, mert a kar- és vállizmoknak hozzá kell szokni a fokozott terheléshez. És hogy milyen íjat válasszunk? Római, avar szkíta, mongol, tatár és sok másféle típust is beszerezhetünk itthoni készítőktől.

Biztonsági rendszabályok

Az íj veszélyes eszköz, az emberi élet kioltására is alkalmas. Bár tartása nem engedélyköteles, rendeletben szabályozzák használatát. Közterületen, közforgalmú közlekedési eszközön, nyilvános helyen tilos birtokolni, kivéve szétszedett, összecsomagolt állapotban.
Tilos közterületen az íjat felajzott állapotban tartani, területhozzájárulási engedély nélkül lőni sem szabad vele. Verseny rendezéséhez még magánterületen is engedély szükséges, ennek hiányában a hatóság szabálysértési eljárást is indíthat. Ha betartjuk az alapvető biztonsági rendszabályokat, sok-sok örömet okozhat ez az ősi tevékenység.

-ant-
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny