x

Nyeregbe, vidék!

Még talán soha ennyi fesztivál, rendezvény nem került meghirdetésre egy esztendőn belül, mint 2010-ben. Se szeri, se száma a nyomtatott kiadványoknak, információs portáloknak, ahol ezekről tudomást szerezhetünk. Most a legérdekesebbekből nyújtunk át egy csokorra valót.

Nyeregbe Vidék!

A "Nyeregbe Vidék" tulajdonképpen egy programsorozat, ami az ország több pontján kerül megrendezésre. Az első esemény már le is zajlott Nádudvaron március első napjaiban, de nem kell aggódni, senki nem maradt le semmiről.
A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet Magyarország egyedülálló lovaskultúrájára és -múltjára, ami a huszadik század második felében méltatlanul háttérbe szorult. Szerencsére az elmúlt évtizedben egyre több a lovaglás népszerűsítését célzó program. A „Nyeregbe Vidék” kínál többek között ügető- galopp- és fogathajtó versenyeket, ló-szépségversenyt, lovas Ki mit tudot, fajta-bemutató versenyt, helyi vásárokat és kulturális programokat egyaránt. A helyszínek között megtalálhatjuk Kiskőröst, Komádit, Győrújbarátot, Mátészalkát, Békéscsabát, Beremendet, Kapuvárt, Hajdúszoboszlót, Bonyhádot, Pápát, Nyíregyházát, Baracsot, Kaposvárt, Ópusztaszert, és még folytathatnánk a sort.

Gasztronómiai fesztiválok

A magyar embert a hasán keresztül nemcsak a gyengébb nem tudja elcsábítani, hanem a különböző rendezvényhelyszínek is. Nem véletlenül a legnépszerűbb már évek óta a különböző ételeket és italokat bemutató rendezvények sora. Tavasszal a kolbász- és sonkafesztiválok nyitják a sort (Gyula, március 19-21, Bábolna március 28.). A hagyományos húsvéti fesztiválok sem nélkülözhetik az össznépi eszem-iszomot, ilyeneket Hollókő mellett még számtalan helyszínen találunk (Egerszalók, Lajosmizse, Szentendre, Szombathely, Nyíregyháza, Bóly, hogy csak néhányat emeljünk ki). Népszerűek újabban a lecsó-fesztiválok (Vác, Balatonszárszó, Mezőfalva), bár ezek jellemzően inkább augusztus körül kerülnek megrendezésre. A halételek kedvelői Agárdra látogassanak április 30-án, vagy Tiszafüredre május elsején. De lesznek rendezvények a libamáj, a csirkepaprikás, a töltöttkáposzta, a halászlé és a birkapörkölt szerelmeseinek is. (Siklós, Röszke, Baja, Karcag.) A teljes kínálatot lehetetlen e cikk keretein belül felsorolni, érdemes az interneten utánanézni az időpontoknak, mielőtt választunk a bőséges kínálatból.

Sportesemények

Aktív pihenést népszerűsítő rovatunk mindig szívesen tudósít különböző sportrendezvényekről, aktív mozgással együtt járó szabadidős programokról. Érdemes átböngészni programajánlónkat is, de egy-két különlegességnek itt is helyt adunk. Május 29-én rendezik meg a Strázsa-hegyi tekerő-kavaró kerékpárverseny és Sütő-főző Fesztivált. Érdekes párosítás, akár bringával is érdemes leruccanni a fővárosból, hiszen Monor ad helyet az eseménynek. A másik, szintén egybekötött gasztro- és sportesemény, a XVI. Mezőhegyesi Kanca- és Ménverseny, amit a IV. Lángosolimpiával kombináltak a szervezők. Ez utóbbi május 28-30. között kerül megrendezésre. Hétpróbás Családi Verseny és Fesztivál várja a különlegességek kedvelőit június 26-27-én és július 3-án Bikalon, a Reneszánsz élménybirtokon. Ez a helyszín egyébként versenyek nélkül is megér egy kirándulást, hiszen Magyarországon egyedülálló élményt ígér, nemcsak gyerekeknek.

Különlegességek ínyenceknek

Ki hinné, hogy mennyi érdekes dolog adhat apropót arra, hogy az emberek összejöjjenek kicsit fesztiválozni, mulatni. Most kiválasztottunk néhány kuriózumot, melyek már nevükben is különlegesek, figyelemfelkeltők.
Április 24-én rendezik Demjénben a II. Vőfélytalálkozót. Azt hiszem, hogy a jó hangulatról itt hivatalból is gondoskodni fognak, tán még igyekeznek is majd egymásra licitálni... Május 14-15-én Hetényi Talicska Olimpia lesz Hosszúhetényben. Ha a győztes nem is nyer automatikusan továbbjutást a következő olimpiára, a dicsőség semmiképpen nem lebecsülendő egy ilyen embert próbáló műfajban. Szintén ezen a két napon rendezik meg a Nemzetközi Molnártalálkozót, amely hol máshol is kaphatna helyet, mint a Túristvándi vizimalom szomszédságában. Annak se kell nagy bajuszt növeszteni, aki a május 23-i Somogyhárságyi Parasztolimpián akar indulni. Úgy látszik, az ötkarikás játékok szelleme végleg begyűrűzött a hazai agrárvilágba. Alapvetően szeretünk a csapos kezére rácsapni a fejesvonalzóval, ha vizezi a bort, de ezt nem tehetjük meg július 29-augusztus 1. között Csopakon, ahol az I. Csopaki Fröccsfesztiválon hivatalból tesznek szódát a mennyei Balaton-felvidéki nedűkbe. Augusztus 28-án Besnyőn madárijesztő fesztivál riogatja majd a helyi varjakat, 29-én bio (!) főzőverseny és pásztortalálkozó lesz Balmazújvárosban. Egy bio-lebbencsre mi is beneveznénk, kíváncsiak lennénk, hozza-e a hagyományos ízélményt. Szeptember 18-án kerül sor a Gerence-parti Pityóka-partira, szeptember 25-26-án pedig az etyeki Kezes-Lábos fesztiválra.

Befejezésül, ami mindent üt...

..legalábbis témaválasztásában. Ha valami különlegességre vágyunk, akkor csurig tankoljuk fel az autót, mert egész Székelyudvarhelyig kell utaznunk. Itt rendezik meg ugyanis a VII. Székelyföldi Lassúsági Pipaszívó versenyt. Mivel záródátumot nem jelöltek meg a szervezők, valószínűsíthető, hogy a rekord nem haladja meg az egy napot. Mindenkinek jó szórakozást kívánunk...

-vp-

  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny