x

Nordic walking tündérrózsák között

Nordic walking tündérrózsák között

Sokan keresik fel Hévízet gyógyulás céljából, elsősorban az idősebbek és azok, akik valamilyen mozgásszervi problémával küzdenek. De azt már kevésbé közismert, hogy a sportolási lehetőségek és a wellness szolgáltatások ugyanilyen népszerűek errefelé. Egy kora tavaszi túrát tettünk a településen, hogy tapasztalatainkat megosszuk olvasóinkkal.

Az egyedülálló Hévízi-tó

Ez a csodálatos tó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes gyógytava. Mélyében hideg és meleg forrásvizek keverednek, így vízének hőmérséklete mindenhol közel egyforma. Percenként több száz liter vízhozam mellett a víz körülbelül négynaponta teljesen kicserélődik. Gyógyító hatását már a kőkorszaki ember is ismerte, a gőzölgő pára az egész környéknek sajátos mikroklímát biztosít.
A tó hőmérséklete télen sem csökken huszonhárom fok alá, egyedülálló élmény nyakig a vízben ülve, a párafüggönyön át szemlélni a télen havas, tavasszal pedig zöldbe borult tájat. A körben elhelyezkedő erdők szélvédettséget biztosítanak, a levegő por- és allergénszegény, a folyamatos párolgás intenzíven tisztítja a levegőt. A tőzegalapú hévízi iszap páratlan gyógyító hatással rendelkezik, nemcsak az itteni kezelések egyik alapja, hanem gyógytermékek készítéséhez is használják, enyhén radioaktív hatású, csillapítja a fájdalmakat, megnyugtatja a szervezetet, regenerálja az idegrendszert.

Aktív pihenés és medical wellness

Akik pihenésre vágynak, azoknak érdemes egy úgynevezett medical wellness kúrán részt venni. Ez egy olyan orvosilag ellenőrzött program, amelynek központi eleme a stresszoldás, az egészséges, harmonikus életvitel kialakítása kényeztető masszázzsal, egészséges étkezéssel és szépségápolással. A szokásos wellness-kezelések mellett a különlegességet kedvelők kipróbálhatják az úgynevezett halpedikűrt, ahol egy negyvenöt perces lábfürdő során apró, távol-keletről származó halacskák szabadítanak meg minket a bőrkeményedésektől és bársonyossá, puhává varázsolják a lábakat.

Természetjárás és nordic walking

A környék a gyalogos turizmushoz ideális feltételeket nyújt. A kényelmesebbek a Zalai-dombság lankáin tehetnek sétákat, az edzettebbek a Keszthelyi-hegység csodálatos erdeiben túrázhatnak. Mindkét helyszínen hódolhatunk a nordic walking nevű, Skandináviából származó sportnak, ami a gyaloglást kombinálja síelés-szerű felsőtest mozgással.
Az ehhez szükséges botokat a környék szállodáiban bérelni is lehet, sőt szakképzett oktatók segítik az első lépések elsajátítását. Mi a Lotus Therme Hotel Spa***** egyik oktatójával indultunk neki, hogy egy egyórás sétát tegyünk a tó körül, amely tökéletesen átmozgatja a testet, sokkal intenzívebb sportélményt biztosít, mint a gyaloglás. A túra során a Tófürdő levezető csatornája mellett megcsodálhatjuk a több színben pompázó tavi- és tündérrózsákat.
Ezek a szép növények annyira összeforrtak a város nevével, hogy a Hévíz címerében és zászlaján is láthatók.

Kerékpár, lovaglás, vizisportok

A biciklizés szerelmesei jól kiépített úthálózaton hódolhatnak szenvedélyüknek. A központon átvezető úton mind Keszthelyt, mind a Balatoni Bringakörutat könnyedén elérhetjük.
Kedvelt bringás célpont a Kis-Balaton, ahol egyedülálló madárvilágban és vizes élőhelyekben gyönyörködhetünk. Kerékpárt szinte minden jobb szállodában bérelhetünk, a Danubius Helath Spa Resort Hévíz**** például tíz drótszamarat kínál vendégeinek. A környéken több lovarda is kínálja szolgáltatásait, de aki inkább a vizisportokat kedveli, az autóval percek alatt elérheti a Balatont.

Egészségünk kulcsa: a megelőzés

Az egészség felértékelődött, a megelőzés előtérbe került. A hévízi megelőző gyógykúrák tartalmaznak autogén tréninget, ergoterápiát, dietetikus tanácsadást, kötőszöveti és szegment masszázsokat. Dr. Moll Károly több mint ötven éves hévízi találmánya, a súlyfürdő mára az egész világon elterjedt, de sehol sem olyan hatásos, mint itt, az eredeti gyógyvíz-környezetben.
Aki két-három hetet rá tud szánni az életéből egy egyénre szabott terápiás programra, az több hónapos életminőség-javulásra számíthat. A helyi orvosok szerint egy tavaszi kezelés hatása akár karácsonyig is eltarthat.