x

Nem sport, harcművészet!

Olvasóink közül a legtöbben - ha hallottak is a keleti harcművészetekről, biztosan nem is merik a Kalaripayattu kifejezést. Ez egy dél-indiai harcművészeti ágat takar. Most bárki megismerkedhet vele, hiszen a világszerte ismert és elismert Maruthi Marma Chikilsa Kalari Sangam harcművészeti iskola csoportja Ajit Kumar mester vezetésével november 28-án hatnapos látogatásra Magyarországra érkezik.

A 12 tagú csoportot az Indiai Kulturális Kapcsolatok Intézetének képviselője kíséri majd. A csoport magyarországi vendéglátója a budapesti Indiai Nagykövetség támogatásával az Arany Lótusz Alapítvány, és a Shirayán Vajrámutthí Martial Arts School lesz. Az alapítvány célja, hogy a csoport a Kalaripayattu harcművészetet Magyarországon bemutassa és az indiai kultúrát népszerűsítse.

Több bemutató is lesz

align=left Különféle rendezvényekre kerül majd sor, köztük november 29-én több workshop és előadás lesz Budapesten és 30-án Egerben is.

A Kalaripayattu az egyik legősibb ma is művelt harcművészet. A Kalaripayattu képzés középpontjában a test és a lélek koordinációja áll. A harcművészet pontosan kivitelezett gyakorlatok sorozatából áll. Ezekhez a gyakorlatokhoz magas fizikai állóképességre és mozgékonyságra van szükség. Mivel ettől többet az átlagember nemigen tudhat meg a témakörben, ezért egy feltettem néhány kérdést Vámos Zsoltnak, aki már évek óta foglalkozik a harcművészetek egy másik formájával, a Shirayan Vajramutthi-val.

Zsolt, úgy tudom, jártál már Indiában. Ott ismerkedtél meg az alapokkal?
Csak turistaként jártam még Indiában. A Shirayan Vajramutthi stílust itthon ismertem meg 1987-ben a stílusvezető nagymestertől, Surjasampha Leányfalvi Attila Mestertől. Azóta is gyakorlom.

Bemutatnád nekem néhány szóban a Kalarypayattu lényegét? Milyen mozgáselemekből áll?
align=left Magyarországon legjobb tudomásunk szerint senki nem műveli a Kalarypayattu-t. Mi a Shirayan Vajramutthi indiai eredetű Harcművészeti Iskola vagyunk, a Kalarysokat csak vendégül látjuk. Ezért viszonylag keveset tudok róluk. Ez egy ősi dél-indiai harci stílus, egyesek 2000-2300 évesnek mondják. Van északi és déli irányzata, mindkettőt Dél-Indiában, Kerala államban gyakorolják. Megtalálhatók benne pusztakezes és fegyveres technikák is. Szorosan kapcsolódik hozzá a hagyományos indiai orvoslás az Ayurveda is. Az egyik jellegzetes egyedi fegyverük az urumi, amely tulajdonképpen egy- vagy több több méteres acélszalag, melyet a derékra tekerve hordtak és amely akár egy emberi kar levágására is alkalmas. De megtalálhatók különböző botok, pajzsok és egyebek is. Dél India egyik jellegzetes tánca a Katakali, amelyet sokszor Kalary harcművészek adnak elő...

Magyarországon ezek szerint a Kalarypayattu-nak nincsenek még hazai követői. Egy másik harcművészeti ág azonban a te általad is művelt Shirayan Vajramutthi. Erről mit lehet, mit érdemes tudni?

align=left A Shirayan Vajramutthi szintén indiai eredetű torna és harcművészet. I.sz. 150-200 körül alapították Indiában, a Himalája hegység lábánál. Hosszú századokon át töretlenül fennmaradt, végül a hetvenes években teljes egészében Magyarországra került át.
Ami az érdekes, hogy jelenleg már csak itt nálunk található meg ez a stílus, Indiában nincs! Pusztakezes és fegyveres harcművészet, amihez kapcsolódik egy speciális tornarendszer is, melynek gyökerei a jógában keresendők. Ütések, rúgások, dobások, fegyveres technikák, fizikai és szellemi fejlesztő módszerek alkotják a rendszert, valamint orientalisztika, történelem és a szanszkrit nyelv is beletartozik a tanulmányokba. A fegyverek között megtalálhatók különböző szúró és vágó eszközök /kardok, lándzsák, kések, tőrök/, botok, valamint speciális fegyverek is, melyek csak itt használatosak. Ezeknek széles skálája létezik. A rendszer lényege a kitartás és akaraterő fejlesztés, a változatos önvédelem, elmélyülés és természetes életmódra nevelés.

Kiknek ajánlható ez a két harcművészeti ág? Mennyire fontos a fizikum, és van-e életkori megkötés?
Kalaryppayattu bemutató
align=left Én csak az általam ismert Shirayan-ról tudok biztonsággal nyilatkozni. Ez ajánlható mindenkinek nemre, etnikumra és korra való tekintet nélkül, tehát nők és gyerekek is gyakorolhatják. Fontos a fizikum, de ezt rendszeres gyakorlással és türelemmel nálunk mindenki kifejlesztheti. A megfelelő módszereink adottak.

További információ: www.feketelotusziskola.eoldal.hu