x

Napfény, bringa, természet

Napfény, bringa, természet

Burgenland Ausztria legkeletibb és egyben legfiatalabb szövetségi tartománya. Az észak-déli irányban húzódó kis mesevidék alig nagyobb, mint a szomszédos Győr-Sopron megye. A szerencsés adottságoknak köszönhetően Burgenland Ausztria vezető kerékpár desztinációja lett, honfitársaink is egyre nagyobb számban érkeznek felfedezni a környéket.

A margitszigeti Holdudvarba invitálta a sajtó képviselőit a Burgenland Tourismus és a Magyar Kerékpárosklub. A két szervezet friss együttműködésének elsődleges célja az, hogy az egykor Magyarországhoz tartozott Várvidék kiválóan kitáblázott, mintegy 2500 kilométer hosszú kerékpárúthálózatát széles körben megismertesse a hazai kerekesekkel.

Nemcsak az úthálózat jó

A terület nemcsak a már említett kiváló minőségű bicikliutaknak köszönheti népszerűségét. Ehhez rengeteg olyan szolgáltatás kapcsolódik, ami azoknak is komplex élményt nyújthat, akik nem hoznak saját bringát.
A Fertő tó körül például a hét minden napján, bármilyen időpontban rendelkezésre állnak kölcsönözhető kerékpárok. A szolgáltatás neve nextbike, és egy egyszerű regisztrációt követően akár a mobilunkon keresztül is elérhető. A Burgenland Tourismus interaktív túravezetőt is a rendelkezésünkre bocsát. A tervezett útvonalak GPS-track és PDF-formátumban is letölthetők, ezek a kiváló útleírások és fotók mellett az összes fontos adatot tartalmazzák, így az útvonalak hosszát és a magassági adatokat is.

E-bicikli kényelmeseknek

Az utóbbi évek új sztárjai az elektromos kerékpárok. Elterjedésüket nagymértékben megkönnyítette, hogy immár 23 töltőállomást építettek ki Pomogytól Fraknóig.
És hogy a kényelem teljes legyen, „Természeti élmények” címmel vezetett e-bike túrákat is kínálnak a Lapincs völgyében és Felsőőrön. A környék 18 kölcsönzőjében 130 elektromos drótszamár várja a felfedezőket. Különleges túrákat lehet tenni a Segway nevű eszközzel is. Ez a jármű szintén kétkerekű, de állva lehet rajta utazni, és egy speciális kormányrúddal irányíthatjuk. Itt egyensúlyozás helyett egy speciális elektronika gondoskodik arról, hogy ne bukjunk orra vagy ne essünk hanyatt. Különös látvány egy ilyen Segway-csapat a lankás lejtőkön, a szőlősdombok között.

A „B57 Weinidylle” kerékpárút

Ha már a szőlőskerteknél tartunk, a magyar határ mentén speciális „bor-idill” utat is végigtekerhetünk.
A 121 kilométer hosszú teljes szakasz fele magyar oldalra esik, így nem csak Ausztria legkisebb borvidékét ismerhetjük meg, hanem a legnyugatibb magyar borospincékbe is bekukkanthatunk. Egy másik túraútvonal „hármashatár” névre hallgat, és Szlovéniát is bekapcsolja a bringás vérkeringésbe. A 80 kilométeres túra a Rába-Őrség-Goričko Natúrparkon halad keresztül.

Együttműködés a Magyar Kerékpárosklubbal

A helyi szervezők vadonatúj együttműködést kötöttek a Magyar Kerékpárosklubbal. A kapcsolatot hosszú távra tervezik, amely mindkét fél számára kölcsönösen előnyös lesz. Első lépcsőben a Kerékpárosklub tagkártyánkkal kedvezményes szállás igénybevételére vagyunk jogosultak.
A Burgenlandba érkezők egyébként ingyenes, nagyon szép kivitelű bringástérképet is kapnak. Nagyon várjuk, hogy Magyarországon is megszülessenek a hasonlóan jól szervezett helyi biciklis szolgáltatások, eddig Keszthelyen és környékén láttunk hasonlót, de van még mit fejlődnünk, hogy a Burgenlandban tapasztalt ötletgazdag szolgáltatáscsomag színvonalát elérjük.

A képeket a Burgenland Tourismus bocsátotta rendelkezésünkre

-vp-