x

Milyen vizet igyunk?

Milyen vizet igyunk?

Azzal többé-kevésbé mindenki egyetért, hogy a szervezet folyadékpótlása fontos dolog, amire nem mindig figyelünk oda kellőképpen. A bevitt mennyiségről és minőségéről már jobban megoszlanak a vélemények. Ami viszont örvendetes, hogy Magyarországon már évek óta megfigyelhető a törekvés, hogy egészségesebb módon pótoljuk testünk vízveszteségeit.

Az egészséges ásványvíz

Néhány évtized alatt határozottan visszaesett a cukrozott üdítőitalok forgalma, viszont nagymértékben nőtt az ásványvizek fogyasztása. Az emberek egyrészt tájékozottabbak, másrészt egészségükkel kapcsolatban sokkal tudatosabbak lettek.
Az ásványvizek piacán elég nehéz eligazodni, az ásványi összetevők aránya a laikus számára nem sokat mond. Ezért le kell szögeznünk, hogy a Magyarországon palackozott ásványvizek mindegyike egészséges, fogyasztható, bár van egy-két fajta, amiből egyszerre nem javasolt sokat inni (például a savanyú- és keserűvizek). Általánosságban elmondható, hogy mindennapi fogyasztásra azok a vizek a legalkalmasabbak, amelyeknek összes ásványi-anyag tartalma 800-900mg alatt van literenként. Az ennél magasabb ásványianyag-tartalmú vizek sem károsak az egészségre, de fogyasztásuk inkább kúraszerűen ajánlott.

A sportolók sok magnéziumot innának...

Nem tudományos, csupán ismeretterjesztő jelleggel és érintőlegesen felsoroljuk a legfontosabb nyomelemeket, amelyeket a vizek tartalmazzák, és megemlítjük főbb általános paramétereiket, szervezetre gyakorolt hatásukat is. A kalcium a csontok egyik legfontosabb építőanyaga, de az izom- és idegsejtek működéséhez is nélkülözhetetlen a jelenléte a szervezetben. Rendszeres fogyasztásával (és párhuzamosan D-vitamin bevitelével, pl. napozás) megelőzhető az időskori csontritkulás. A bevitt mennyiség mintegy harminc százalékát hasznosítja a szervezetünk. A magnézium az izmok, ezen belül a szívizom működéséhez elengedhetetlen nyomelem. Hiányakor izomgörcs, szédülés is felléphet. A kálium és a nátrium segítenek szabályozni a szervezet folyadékháztartását, a helyes vérnyomás-értékek szinten tartásában is fontos szerepük van. A cink az immunrendszerünk egyik őrző-védője, és a helyes anyagcsere-folyamatokban is fontos a jelenléte. A jód a pajzsmirigy-működésünkhöz elengedhetetlen. Európában sokáig az egyik fő probléma volt a jódhiányos táplálkozás. Ezenkívüll szükség van fluoridokra, vasra, mangánra, rézre és egy sor más úgynevezett makro-és mikroelemre is.

Lítium a nyugodt mindennapokért

Csak kevés magyar ásványvíz tartalmaz lítiumot, pedig jó hatással van az idegrendszerünkre és a hangulatunkra. A Sopron és Parád környéki vizekben található meg. Az úgynevezett savanyú- és keserűvizek nagy mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, elsősorban gyomor- és bélbántalmak esetén szokták fogyasztani. Jellemző módon a gyógyhatású forrásokra annak idején a legelésző állatok bukkantak rá. A pásztoroknak feltűnt, hogy a nyáj vagy a csorda mindig ugyanazokra a helyekre szeret inni járni. Hamar kiderült az ok, és messze földön híre terjedt az enyhülést, gyógyulást hozó csodatévő forrásoknak.
Magyarországon egyetlen ásványvízről tudok, amit nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani. Ezt a magas jódtartalmú vizet Salgótarján közelében palackozzák, és csak kiskanálnyi mennyiségben ajánlott belőle egyszerre bevenni. Ennek megfelelően a kiszerelés is csak két deciliteres.

A csapvíz

Minősége Magyarországon belül is rendkívül változó, ezért érdemes tájékozódni a környékünkön található víz minőségéről. Budapesten a vízminőség a legjobbak között van, de más területeken vannak problémák, legutóbb a Dél-Alföldön volt a csapvízzel gond. Régen sok kisgyerek halt bele a nem megfelelő víz fogyasztásába. Mindenki hallott már nitrátos, arzénes vízről...
Ma már nagyon komolyan odafigyelnek a kutak vízösszetételére, és ha valahol határérték feletti értékeket mérnek, megtiltják a vízvételt, és akár egy egész települést vagy környéket is lajtoskocsikkal látnak el ivóvízzel.

Szűrjük vagy ne szűrjük?

Az utóbbi időben egyre nagyobb divat lett a különböző vízszűrők vásárlása és elhelyezése. Tény az, hogy az apró lebegő részecskék, a csatornába öntött gyógyszermaradványok, a hirtelen fellépő környezetszennyeződések mind megzavarhatják az egészséges vízszolgáltatást. Akit ez megnyugtat, az vásároljon ilyen berendezést, de ne elégedjen meg az olcsó tucattermékkel. A készülék lelke a minőségi szűrő, amit ráadásul gyakran kell cserélni, és egyáltalán nem olcsó. Ha a vízdíjat is hozzászámoljuk, valószínűleg olcsóbban jövünk ki, ha egészséges ásványvizet vásárolunk.

-vp-
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny