x

Meditáció vagy művészet?

Egy-két helyen már itthon is megszokott látvány reggelente a lassú, „megkoreografált” mozgású emberek látványa. A Margit-szigeten rendszeresen feltűnnek, mindig akadnak is nézői e pompás látványnak. Hamarosan videós sorozatunkban is helyet kapnak, addig is egy kis ízelítő, tulajdonképpen miről is van itt szó?

A tai chi mint életforma

align=left A tai chi relaxációs rendszer, meditációs mozgás és harci művészet. Noha Európában viszonylag újnak számít, Kínában évszázadok óta művelik. Feltehetően egy taoista remete dolgozta ki a XII. században, aki a taoista meditáció elveit vitte be a mozdulatokba. A tai chi-nek rengeteg változata van. Van olyan, ami 37, egy másik fajta 108 lassú gyakorlatból áll, amelyeket meghatározott koreográfia szerint kell elvégezni. Ezek együttesen adják ki a „tai chi sorozatot”. A hagyományos kínai orvostudomány szerint a tai chi lassú nyújtó és forduló mozgásai ellazítják az izületeket, a gerincet és a test feszültséggócait, helyreállítva a szabad mozgás belső energiáját, azaz a chi-t, melynek megfelelő keringése nélkülözhetetlen az egészségben.

A Chen stílus
A mozgásformákat pontosan be kell tanulni. A lényeg: a helyes légzés, és az előírt mozdulatok lassú, folyamatos végzése. Így feszülnek meg és lazulnak el ritmikusan az izmok. A hagyományos Chen stílus mai formája két fő gyakorlatra épül. Ezeket a hagyomány szerint a 9. generációs mester Chen Wangting dolgozta ki. A formák, az úgynevezett Első forma (yilu) más néven a 83 mozdulatos forma (bashisan shi) és a Második forma (erlu), vagy más néven 71 mozdulatos forma (qishiyi shi). A 71 mozdulatos formát még Ágyúököl formának (paochui) is hívják. A 83 mozdulatos forma főként lágy mozdulatokat tartalmaz, gyakorlásában a fő hangsúly a súlypont lesüllyesztésén és a szilárd álláson van. A 71 mozdulatos formát gyorsan és erőteljesen kell végrehajtani, itt a hangsúly az erő kieresztésén (fajing) van. A két forma kiegészíti egymást és a résztvevők yin-yang gyakorlatként egymás után folyamatosan is végrehajtják a 154 mozdulatot.

Egyensúly és harmónia
align= left Kínában a tai chi gyakorlása mindennapos szükséglet. Parkokban, ligetekben, folyók partján állva, nemtől és kortól függetlenül emberek milliói táncolnak lassan a szél, a víz áramlásához hasonló lágy mozdulatokkal. A kínai orvostudomány szerint érzéseink és gondolataink közvetlen hatást gyakorolnak egészségünkre. A régi kínai orvosok feltérképezték az érzelmi állapotok egészségre gyakorolt hatását. Úgy találták, hogy a túlzott düh károsítja a májat, a szomorúság a lépet, a félelem kárt tesz a vesékben, amit a modern orvostudomány már be is bizonyított. Kimutatható, hogy a nyugodt, csendes lelkiállapot ténylegesen csökkenti az úgynevezett stresszhormonok szintjét.
Önmagunk elfogadása és a békés érzelmek pedig a laboratóriumi módszerekkel is kimutathatóan növelik az immunrendszer védekező sejtjeinek a számát. A tai chi gyakorlása tehát jótékony hatással van az ember szellemi és érzelmi állapotára, harmóniát teremt az ember és a környezet, a szellem és az érzelmek között. Jelentősen oldja a mindennapi stresszt.

Az elme lecsendesítése
align=left A tai chi néhány perces csenddel kezdődik, miközben figyelmünk a légzésre összpontosul. Az ellazulás és összpontosítás segít abban, hogy ráhangolódjunk másokra, és fogékonyabbak legyünk mindarra, ami körülöttük történik. A mai ember hétköznapjai zavarosak és feszültséggel telítettek. Életét felőrlik a múlt eseményei és a jövőért érzett aggodalom. A kínaiak szerint az örökös aggódással életerőt, chit veszítünk. De ha tudatában vagyunk a pillanatnak, akkor növeljük magunkban az életenergiák áramlását.

A tai chi technika
A testnek a levegő a legfontosabb tápláléka. A természetes belégzés során a tüdő teljesen megtelik levegővel, ami elnyomja a rekeszizmot és a has kitágul. A felnőtt emberek többsége azonban a mellkasába veszi a levegőt, ami szorosan hozzájárul az állandó feszültségérzéshez A legfontosabb tehát a tudatos hasi légzés elsajátítása és a bemelegítés. A gyakorlatok segítenek abban, hogy a hát, váll, mellkas, medence, csípő rugalmas és erős legyen. Ezek elsajátítása után kezdődhet az alapmozgások kidolgozása.
align=left A mozgásrendszert ma már könyvek segítségével és különböző tanfolyamokon is megtanulhatjuk. Az alapmozdulatok lassúak, s a balettre is emlékeztetnek, ám a tai chi-ben minden mozdulatnak megvan az ellentétes irányú párja, amellyel egymást követve áramló folyamattá alakulnak. Mozgásban végzett meditációnak is nevezik, amely nemcsak az elme, hanem a test tudatosságát is megteremti. Ha megfelelő felkészültségű oktató felügyelete mellett végezzük a gyakorlatokat, semmiféle sérüléstől, húzódástól nem kell tartanunk, hiszen az izmokat, inakat és ízületeket csekély mértékben terhelik ezek a pontos, szabályos mozdulatok.

Légzőgyakorlat: az első lépés a tai chi felé
1.Alapállás: Álljunk egyenes gerinccel, a csípőt húzzuk be magunk alá, a vállakat engedjük le, legyen laza az arc, a mellkas pedig behúzva. Több percig álljunk ebben a helyzetben.
2. Lassan hajlítsuk be a térdünket, és lépjünk ki vállszélességű terpeszbe, majd a térdet ismét nyújtsuk ki, de ne feszítsük meg.
3. Belégzés közben – lassan és lazán tartva – emeljük fel mindkét karunkat vállmagasságig.
4. Kilégzésre engedjük vissza karjainkat, és közben ismét hajlítsuk be a térdünket. Ezt a mozdulatsort ismételjük minél többször!

Kinek ajánlható?
A tai chi mindenkinek jót tesz kortól, nemtől, testi és lelki állapottól függetlenül. A speciális mozdulatok speciális hatást gyakorolnak ránk. Ahogy a formagyakorlatok közben összhangba hozzuk a mozgásunkat a légzéssel és a tudattal, elindul bennünk egy letisztulási folyamat. Elmaradnak a felesleges gondolatok, cselekedetek, szavak, s ez hat az idegrendszerünkre. Emellett a mozgás maga erősíti az izomzatot, a csontrendszert, megvéd az izületi, a reumatikus és a szívérrendszeri betegségektől. Megakadályozza a nyak, a gerinc és a váll elmeszesedését.

Lassú mozdulatok minden korban
align=left Az idős emberek több mint fele panaszkodik alvási nehézségek miatt, legtöbbjük azonban nem is törődik vele. Azok, akik mégis rászánják magukat bizonyos kezelésekre, legtöbbször megbánják. A gyógyszerek ugyanis kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak, a viselkedésterápia pedig drága és nem minden esetben hatékony. A legtöbb nyugati mozgásprogram a nagyobb erő és jobb állóképesség eléréséhez az erőkifejtést, az erőfeszítést hangsúlyozza. A tai chi ezzel ellentétben a lassú, ellazult, folyamatos mozgás által építi fel az állóképességet. Az egyensúly megtalálása, mozdulatváltások és a testúlyáthelyezések egyik lábról a másikra mindig a fej, törzs és medence vonalában maradnak. Ebből a középpontból indulnak ki. Mozgás közben a test egyenes, és a súly a tartó lábon nyugszik. A gerinc soha nem csavarodik, és nem is hajlik. Ezért a mozgás bármely életkorban és fizikai állapotban sérülés veszélye nélkül végezhető.

Lényeg: a rendszeresség
Már napi 15-20 perces gyakorlással komoly eredményeket érhetünk el. Ráadásul bárhol, bármikor és bármilyen laza, kényelmes ruhában végezhető. Nem kellenek hozzá eszközök, bonyolult gépek, csillogó fitnesztermek, méregdrága edzőcipők. Ajánlott, ha fáj a gerincünk, izületi panaszaink, légzési zavaraink vannak, vagy ha „csak” egyszerűen sportolni szeretnénk, hogy még jobban érezzük magunkat a bőrünkben.