x

Maspalomas, Gran Canaria déli csücske

Maspalomas, Gran Canaria déli csücske

Sokan vágynak a téli időszakban egy jó kis napsütötte vidékre, de nem akarnak a Karib-szigetekig vagy Thaiföldig utazni. Számukra ideális célpont lehet a Kanári-szigetek, mely télen is az örök tavasz birodalma. Nincs olyan meleg, mint a trópusokon, de januárban is felmelegedhet az idő 20-22 fokra, a déli órákban ilyenkor is lehet fürdeni.

Tizenhárom sziget

A szigetcsoport összesen tizenhárom szigetből áll, ebből hat lakatlan. A két legnagyobb Gran Canaria és Tenerife. Minden sziget egészen más sajátosságai vannak. A legszerencsésebb helyzetben Gran Canaria van, nemcsak földrajzi fekvése (központi sziget) és mérete, hanem időjárási szempontból is. A szigetcsoport Spanyolországhoz tartozik, bár elég messze van tőle, mintegy 1500 kilométert kell még repülnünk onnan. Ha Magyarországról indulunk, Madrid kicsivel több, mint félúton található. A másfél millió lakosból mintegy 680ezren Gran Canarián élnek, itt található a főváros, Las Palmas is. Mi azonban most a sziget déli csúcsára, Maspalomasra látogatunk.

Minisivatag és világítótorony

A sziget természeti adottságai rendkívül változatosak, belsejében magas hegyek vannak, míg a sziget déli részén annyira más az időjárás, hogy egy kis sivatag is található. No nem valami óriási, mindössze másfél kilométer széles és három kilométer hosszú, de ez épp elég ahhoz, hogy a helynek sajátságos hangulatot kölcsönözzön. Régen Maspalomas mindössze egy kicsi oázis volt ebben a minisivatagban, de hamar felfedezték maguknak a turisták. A környéken gombamód elkezdtek szaporodni a szállodák, ma a hely egy igazi turistaparadicsom. Jellemzőek a nagyméretű szállodák is, hiszen sokan jönnek ide nemcsak az anyaországból, hanem egész Európából pihenni. Érdekes módon Gran Canarián az árak is kedvezőbbek, főleg a műszaki cikkeké, ami általában nem jellemző a szigetekre, úgyhogy sokan a vásárlásaikat is itt intézik.

Kellemes sétány

A világítótorony jellegzetes, monumentális sziluettje egyben a sivatag végét is jelzi. Itt kezdődik a széles, kényelmes tengerparti sétány, amelyeket természetesen éttermek, kávézók hosszú sora szegélyez. Az élet itt általában este kezdődik, nappal a turisták a minden kényelemmel felszerelt szállodai strandokon, bárokban, vagy a sivatagban található naturista paradicsomban töltik el az időt. Este azonban varázsütésre megelevenedik a part, az ínyenceknek fantasztikus gasztronómiai kalandozásokban lehet részük. Igaz, az esti vacsorára már nem annyira jellemzőek a mérsékelt árak, de azért megfizethetőek. A parton sétálva kis szerencsével rendkívüli szín-orgiával kápráztat el minket a lemenő nap, a víz is mélyvörössé változik, ahol az apró és nagyobb hajók mint lassan úszó sziluettek teszik teljessé a panorámát. Az úszó alkalmatosságokat nyilvános távcsövekkel közelebbről is megszemlélhetjük.

Pálmafák hazája

A pálmafák teljesen közönségesnek számítanak ezen a tájon, mintegy 45 fajukat csodálhatjuk meg a helytől nem túl messze található 20 hektáros Los Palmitos arborétumban. Több, mint 1200 fajta egzotikus madárnak nyújt ez a park barátságos otthont, de találhatók itt nagy trópusi lepkék, papagájok és gibbonok is. Ha visszamegyünk a városba, és lesétálunk a tengerpartra, hat kilométer hosszú szakaszon választhatunk helyet fürdőzéshez, napozáshoz. A strand a város területén nem annyira ápolt és gondozott, mint a távolabbi részeken, érdemes ezért kisebb túrára indulni a parton. Bár ne lepődjünk meg, ha kicsit arrébb a parton ruhátlanul mászkáló emberekkel találkozunk, sokan így barangolják be a sivatagot, persze szigorúan a városon kívül maradnak.

Szórakoztatás magasfokon

Maspalomas azért válhatott ilyen népszerűvé, mert a pihenés feltételei minden igényt kielégítenek.
Sok a középkorú, sőt a tehetős nyugdíjas vendég is, hiszen ki sem kell tenniük a lábukat a szállodák területéről ahhoz, hogy jól érezzék magukat. A hagyományos, szinte optikailag a tengerbe nyúló medencék mellett kis „úszó-labirintusok is találhatóak, sziklakerttel, hidacskákkal, a parton napozóágyakkal, sőt a koktélunkat is a vízből rendelhetjük meg a medencéhez települt bárban. A kacskaringós parton a növényzet kellő árnyékot is adhat a napozóágyaknak, tényleg egy igazi oázisban érezhetjük magunkat.
A helyiek a reggelit sem aprózzák el errefelé... a legnagyobb reggelizőasztal a legtöbb fajta finomsággal, amit életemben láttam, az itt volt. Külön pezsgősvödrök voltak kitéve, hogy már reggel elkezdjük az elhajlást, na de ki akar a reggelihez pezsgőt inni?

Vizisport központok

Aki szörfözni, vitorlázni vágyik, annak Maspalomastól érdemes kissé messzebb utaznia, a Puerto Rico Gran Canaria nevű településre. Itt található a sziget legnagyobb vizisport központja.
Egy védett öbölben található, ezért nem zavarják a nagy óceáni hullámok a nyugodt szórakozást. Mintegy 600 hajó található itt a kikötőben, és a spanyol vitorlásválogatott is ide jár edzeni. A vize nagyon tiszta, ezért a búvárok is kedvelik. Aki horgászni akar, természetesen erre is van lehetőség. Sajnos ennek a helynek megvan az a hátránya, hogy néámileg zsúfoltabb, mint Maspalomas. Érdemes tehát nem a főszezonra, hanem valamelyik nyugodtabb időszakra tervezni az idelátogatást.

Nézzük meg a hegyeket is!

Sokan a tengerparti nyaralásukkor megelégszenek azzal, hogy süttetik a hasukat a kellemes nappal. Gran Canaria ennél sokkal többet kínál. Terepjárókkal lehet felfedezni a sziget belsejében lévő magas hegyeket, ahol a megbúvó kis falvacskákban autentikus éttermekben élvezhetjük a sziget igazi ízeit. A falatokhoz természetesen helyi zenekar szolgáltatja a muzsikát, a nyugodt kis utcácskákon pedig lesétálhatjuk a sokszor nem éppen könnyű ebédet. Az érzékenyebb gyomrúaknál szükség is van erre, mert a terepjárósok nem túl óvatosan vezetnek a hosszú ideig kanyargó szerpentinen, ezért megviselheti gyomrunkat a hazaút.

Nincs közel, de megéri

Gran Canaria nincs olyan közel, mint Görögország vagy Tunézia, de egyszer mindenképpen érdemes eljönni ide. A jellegzetes éghajlat, a helyi és a spanyol kultúra sajátos keveredése, a gyönyörű színek, a pihenési és sportolási lehetőségek széles skálája mind-mind vonzóvá teszi. És a beszámoló végére egy félreértést is helyére teszünk: a szigetcsoport nem az itt található kanárimadárról kapta a nevét, hanem pont fordítva történt: a helyes kis szárnyast nevezték el az Atlanti-óceán örök tavaszt kínáló földdarabjairól...
fotók és szöveg: Vinnay Péter
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny