x

Marmaris, a török tengerpart ékköve

Marmaris, a török tengerpart ékköve

Szeretnének egy olyan helyen eltölteni egy hetet, ahol a környezet gyönyörű, a tengerparti panoráma egyedülálló, az emberek kedvesek és viccesek, a szórakozási lehetőségek tárháza pedig óriási? Ha igen, akkor célozzák meg a Törökország délnyugati csücskében található Marmaris és Fethiye környékét...

Ha Törökország e délnyugati szegletébe repülőgéppel érkezünk, Dalaman repülőterén landolunk. Természetesen nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy kilépünk az EU területéről. A vízumot a helyszínen, húsz euró kifizetése ellenében bepecsételik útlevelünkbe.
Arra azonban ügyelni kell, hogy a legújabb rendelkezések értelmében úti okmányunknak még legalább fél évig érvényesnek kell lennie. A repülőtérről a tengerpart bármelyik irányába indulunk, festői városkák várnak ránk. Nekünk most irány a délkeletre található öböl, a magyarok által már régóta kedvelt Fethiye és Ölüdeniz környéke!

Fethiye és Ölüdeniz

Fethiye nyugodt kis település egy festői öböl partján. A strandok túlnyomórészt homokosak, kisgyerekkel érkezőknek is ideális fürdőhelyek találhatók itt.
Ölüdeniz egy természetvédelmi terület közepén található, hosszan elterülő strandszakaszokkal és kristálytiszta tengerrel várja a turistákat. Leginkább talán arról nevezetes, hogy ez a siklóernyősök egyik paradicsoma. A sportolók az úgynevezett Baba-hegyről indulnak, és a légáramlatok segítségével egy nagy kört írnak le az öböl fölött. Közvetlenül a parton található a leszállópálya.
A környékről még mindig elmondható, hogy jóval csendesebb, nyugodtabb szakasz, mint Törökország többi, turisták által látogatott tengerpartja. Az apró, csendes település központjában található többek között a Karbel, az Asena Beach és a Sun City szálloda. Az itt található hotelekre általában az jellemző, hogy több kisebb épületből állnak, és a köztük vezető utak mellett rengeteg a zöld növény. A nagy kertek harmonikusan ölelik körül az ízlésesen kialakított belső medencéket.
Különösen a Sun City remekel ezen a téren, itt még hangulati elemként apró tavacskát is találunk hatalmas aranyhalakkal. Családi nyaralásra kiválóak ezek a helyek, és bár a tengerpartig kicsi sétálni kell, minden adott a tökéletes pihenéshez. Ha a már említett tengerpartra lesétálunk, megtaláljuk a céltáblaként felfestett siklóernyős-leszállópályát is.

Marmaris

A repülőtérről az ellenkező irányba indulva hamarosan elérjük a török tengerpart egyik legszebb öblét, Marmarist és annak környékét. Ha a város mai képét megpillantjuk, nehéz elképzelni, hogy ez a település valaha egy apró kis halászfalu volt.
Ma a város pezsgő élete miatt tényleges méreteinél sokkal nagyobbnak tűnik. Télen viszont, amikor minden bezár, 25 ezer fős, álmos településsé zsugorodik a város. Ilyenkor az itt dolgozó török munkavállalók nagy része is hazautazik szülőhelyére. Télen rengeteget esik az eső, ezért olyan zöld a természet a kora nyári szezonban.
Május végétől október elejéig azonban szinte felhőt sem látni az égen (a mi esetünkben pont egy hajókirándulásnál volt egy kivételes, esős nap), ezért is ideális a környék a zavartalan nyaralásra.

A Bar-street

Marmaris messze földön híres pezsgő éjszakai életéről. Egész Európából, sőt még messzebbről is jönnek ide a fiatalok, hogy a több száz szórakozóhelyből álló pazar, este színes fényorgiában pompázó Bar-streetet felfedezzék. A hangulat magával ragadó, a tizedik fényreklám mellett elhaladva úgy érezzük magunkat, mintha egy hatalmas számítógépes kalandjátékba csöppentünk volna, a hangulat itt estéről estére igencsak emelkedett. A szórakozóhelyek sűrűje a Mehtap szállodánál kezdődik, így ezt, és a környéken található többi szállodát tehát főleg azoknak ajánljuk, akik szeretik az éjszakai életet, és nem zavarja őket az utcáról bejövő hangoskodás, a zene, a bulizó fiatalok.

A bazár és környéke

Marmarisban nemcsak bulizni, hanem vásárolni is lehet. A helyi járattal másfél líráért lehet a központba bemenni, ahol szerteágazó bazársor várja a turistákat. Mint minden török bazárban, a kezdők itt is általában megfizetik a tanulópénzt. Érdemes nagyon megnézni az áruk minőségét, olykor szinte fillérekért tudunk nagyon jó minőségű dolgokat, főleg ruhaneműt, bőrárukat venni, de van olyan is, amire még ennyit sem érdemes költeni, mert szinte biztos, hogy bóvli. Ilyen például a koppintott parfümök áradata. Sokszor a szórakozóhelyek mellett lévő üzletsoron jobban tudunk vásárolni, a minőség is megbizhatóbb, ezek az üzletek éjfélig nyitva tartanak.

Aktív nyaralás ideális helyszínei

Marmaris és környéke nem csupán az éjszaka lovagjainak, hanem az aktív nappalok kedvelőinek is ideális hely. Nemcsak egyénileg deríthetjük fel a lehetőségeket (például a Fethiye irányában található kiváló rafting-pályát), hanem többféle szervezett program közül is választhatunk. Az egyik legjobb aktív szabadidő-eltöltési lehetőséget a közeli vadregényes hegyek nyújtják.
Mindenképpen érdemes kipróbálnunk az ide szervezett dzsiptúrákat.

Dzsiptúra a hegyekben

Olyan rutinos sofőrök visznek fel ide minket a széles erdei ösvényeken, akik térkép nélkül is úgy ismerik az egész környéket, mint a tenyerüket.
Tanácsos előző nap kivételesen kialudni magunkat, és viszonylag kevés alkoholt inni, mert a gyengélkedő gyomrot megviselheti a sokszor hajtűkanyarokban száguldó dzsipek szó szerint felkavaró élménye, és lehetőleg olyan öltözetben menjünk, amit nem sajnálunk. Főleg a második és harmadik dzsipben ülők kapnak a felvert porból, tehát értékes kamerával, fényképezőgéppel az elől haladó járgányba könyörögjük be magunkat.
A drága felszerelésnek vigyünk nejlonszatyrot, mert a dzsiptúra egyik vicces és kötelező eleme a közeli sekély folyócska partján tett víziháború, ami olykor egymás vödörrel való nyakon öntéséig fajulhat. A túra útvonalában egy fantasztikus kilátópont is szerepel, ahonnan rálátunk a közeli hegyekre és a környékre.
A vad sziklák között kanyargó út során egy olyan tisztáson is megálltunk, ahol pár percen belül hatalmas erdei teknősöket lehet találni. A mintegy hetven kilométeres túra része egy tengerparti ebéd, ami a mintegy egyórás pihenővel tökéletes „két félidős” kikapcsolódássá teszi ezt az emlékezetes napot.

Egy hetes hajókirándulások

Az ínyencek nemcsak szállodában, hanem exkluzív hajók fedélzetén is eltölthetik az itteni nyaralást.
Mi egy közepes méretű jacht fedélzetén kaptunk ízelítőt abból, hogy milyen is egy ilyen vízen ringó luxuskomplexum. Az egy hét során az alsó szinten található luxuskabinokban laknak a vendégek, ahol minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere. A pazar lakosztályok minden olyan kényelmi berendezéssel ellátottak, amik a legszínvonalasabb szállodákban is megtalálhatóak.
Az egyhetes nyaralás során Fethiye városáig tart az út, majd visszafordul a kapitány. A nyaralás ára tartalmazza az étkezéseket és az ásványvizet is. A hajókon általános szabály, hogy a fedélzetre lépéskor le kell venni a cipőt. Az angolok, németek, skandinávok, olaszok már régóta rajonganak az ilyen utakért, honfitársaink először a horvát tengerpartra jártak hasonló túrákra, de az utóbbi időben egyre kedveltebb célpont Törökország is.
Általában kisebb csapatoknak érdemes kibérelni ezeket a 4-8 kabinos hajókat, de akár párok is eljöhetnek, olykor egy több országból összeverődött társaságban alakul ki a legjobb hangulat.

Dalyan és a Kleopátra-sziget

Dalyan egy csodálatos szépségű természetvédelmi terület, ezért szállodákat erre a szakaszra nem lehet építeni. A tengerpartot a Dalyan folyón lehet megközelíteni, amelyik a legszebb homokos part a környéken. Itt is élnek Caretta caretta teknősök, ezen a partszakaszon ássák a homokba a tojásaikat. A másik gyönyörű hely a Kleopátra-sziget, amelynek érdekes története van, ugyanis amikor Kleopátra Marcus Antoniussal nászúton járt, bebarangolták a környék szigeteit. Ez a kis földdarab nagyon szimpatikus volt az ifjú arának, egyetlen dolog volt, ami nem tetszett neki, a sziklás part. Marcus Antonius több gályán Egyiptomból hozatott sivatagi homokot, amivel az egyik kicsi, mintegy 30-50 méter átmérőjű öblöt fel is töltötték. Azóta geológusok megvizsgálták ezt a homokot, ami valóban sivatagi eredetű,és a mai napig megtalálható ezen a partszakaszon. A Kleopátra-sziget szintén természetvédelmi terület.

Három ókori csoda a környéken

Marmaris szerencsés elhelyezkedésének köszönhetően az ókori világ hét csodájának helyszínei közül hármat mintegy másfél-két órán belül elérhetünk: az egyik Rodosz, ahol a hatalmas kolosszus állt, ezenkívül az epheszoszi Artemisz templom romjait és a Bodrumban található Halikarnasszoszi mauzóleumot.
Marmaris egyébként nem bővelkedik ókori látnivalókban, a város egyetlen műemléke a XVI. századból származik. Amikor Szulejmán szultán 1522-ben megtámadta Rodoszt és sikeresen el is foglalta, az itt található várból indították a hadjáratokat. A földrengés egyébként a közelmúltban Marmarist és környékét sem kímélte, 1958-ban a heves földmozgások során számos épület összeomlott, és ezeket csak a hatvanas években sikerült teljesen újjáépíteni.

Icmeler

Marmaris elővárosa az apró, de mozgalmas kis Icmeler. A hosszan elterülő, hol homokos, hol kavicsos tengerparton a zavartalan fürdőzés mellett a vizisportok számtalan fajtáját is ki lehet próbálni. Hangulatos éttermei, szórakozóhelyei már-már az említett marmarisi forgatagot idézik. A festői sétány hosszú barangolásokra is alkalmas, amelyen egészen a Marmaris centrumában található jachtkikötőig sétálhatunk.

Próbáljunk ki egy török fürdőt!

Ha megizzadtunk a nagy melegben, vagy az aktív pihenés valamelyik formájában, ne hagyjuk el úgy Törökországot, hogy nem próbálunk ki egy hamisítatlan, eredeti török fürdőt. A fürdőzésnek szigorú szabályai vannak, amit az ide érkező vendégekkel belépés előtt részletesen ismertetnek. A nagydarab, tagbaszakadt török mesterek szakszerű mozdulatokkal dörgölik végig a testünket az e célra kialakított óriási teremben, majd második körben egy zuhanyozás után hasonló módon le is szappanoznak. A fürdőzés után nagy, fehér köntösbe burkolnak minket, és miközben elégedetten pihenünk az előtérben elhelyezett padokon, úgy érezzük magunkat, mint akik éppen most születtek újjá.

Miért éppen Törökország?

És hogy miért éppen Marmarist és környékét válasszuk nyári vagy kora őszi nyaralásunk színhelyéül?
Egy hatalmas ország egy mosolygós arcát ismerhetjük meg itt, amelynek népe évszázadok óta ír közös múltat Magyarországgal. És ha nem is mindig volt ilyen békés a hangulat, ez a közös múlt mégis valahogy összeköt minket. A magyarokat mind az utcán, mind a bazárokban és a szállodákban nagy szeretettel fogadják. Tehát kalandra fel! Irány Marmaris és környéke!

Köszönet az utazásért és az élményekért a Best Reisen Utazási Irodának!

Fotók és szöveg: Vinnay Péter
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny