x

Labdazsonglőrök nyeregben

Labdazsonglőrök nyeregben

Nem kell hozzá sok minden. Néhány vállalkozó szellemű játékos, ugyanennyi bringa, házilag elkészíthető ütők és egy labda. De lássuk, mi is az a bringapóló...

Bárki kipróbálhatja

align=left Itthon körülbelül két éve űzik a bringapóló sportágat, ám eddig még hivatalos versenyek nem voltak. Idén a Magyar Kerékpáros Szakági Szövetség felvette a hivatalos versenyszámok közé a teremkerékpár szakág egyik számaként, így a bringapóló az idei teremkerékpár országos bajnokságon is hivatalos versenyszámmá avanzsált. De a sportot bárki kipróbálhatja, aki kilátogat szombatonként a Millenáris Velodromba (nem keverendő össze a Millenáris Parkkal!). Ez Európa egyik legrégebbi kerékpáros körpályája, amelyik tavalyelőtt (egyelőre) megúszta a lebontást. Az épület kerékpáros civilek akcióinak köszönhetően menekült meg, majd helyi védettséget kapott a városházától. Az aktivisták azt is kiharcolták, hogy hetente két nyílt napon – szerdán és szombaton – ingyen lehessen használni a pályát. A játék hasonló kicsit a lovaspólóhoz, de a szegény pacik nyúzása helyett a drótszamarak nyergéből lehet kergetni az apró labdát. Egyáltalán nem veszélyes sport, a játékosok egyébként is jóbarátok, vigyáznak egymás testi épségére. Ütőt házilag is barkácsolhatunk, az interneten bárki megtalálhatja ennek módját.

Bringapóló-történelem

align=left A sportág kábé egyidős a futballal, csak ezt nem angolok, hanem az írek találták fel 1891-ben. Egy Richard J. Mecredy nevű szemüveges úriembernek köszönhetjük amúgy a játékot. A koncepciót az 1871-ben szabályba foglalt lovaspóló keretei adhatták.
Ugyanezen év októberében került sor az első hivatalos mérkőzésre a The Scalp és az Ohne Hast C.C. között. Az első nemzetközi mérkőzést pedig Írország és Anglia vívta 1901-ben. A meccs 10:5-ös ír győzelemmel végződött. A sportág gyors népszerűségre tett szert az angolok körében. Olyannyira, hogy az 1908-as londoni olimpián bejuttatták a bemutatkozó sportágak közé. A döntőben itt is az írek győzedelmeskedtek a németek felett 3:1-re. A bringapóló őrület a 30-as években tetőzött Angliában, ekkor már regionális bajnokságokat szerveztek és hivatásos bírók figyelték a játékosok minden mozdulatát. A szabályrendszert a lovaspóló és a jégkorong szabálykönyvei alapján alakították ki. A csapatok létszáma ettől az időtől lett 8-8 fő.
1938-ban a Brit Kerékpáros Poló Szövetségnek 100 klub részeként 170 csapat volt a tagja. Ez több mint 1000 játékost jelentett.
A II. világháború visszavetette a mozgalmat. Eltűntek a pólósok, a kerékpárokat meg inkább a fronton használták a katonák. A háború után a franciák karolták fel a sportágat, innen indult újra hódító útjára. Azért ne gondoljunk valami átütő erejű dologra, hiszen az Amerikai Kerékpáros Poló Szövetséget is csak 1994-ben alapították meg, az első világbajnokságra pedig 1996-ban került sor India, Kanada, és az USA részvételével. Külön érdekesség, hogy India csapata lett a győztes.

Az első magyar pólósok

align=left A Magyarországon eddig nem különösebben ismert sportágat egy Európában kóborló kanadai biciklis és egy valamikor Budapesten is dolgozó portugál kerékpárosfutár honosított meg. Ők szervezték az első mérkőzést. Először partvisnyélre szerelt PVC-cső-darabokból eszkábáltak maguknak ütőt, majd síbotokból átalakított vagy faágakból készített pólóütők is feltűntek. A szabályok még kialakulóban, a felszerelés sem egységes még. Folyik a kísérletezés a labdákkal is. Kimart gyeplabdával, apró gumilabdával, sőt, műanyag vécétartály-úszóval is játszottak már meccset. Hiába azonban a kezdetleges eszközök, a játékot komolyan gondolják. A pálya általában egy füves, 150 méter hosszú és 100 méter széles terület. Vagy valami egészen más. Mondjuk egy aszfaltos kézilabda pálya. De az onnantól a játék Hardcourt Bike Polo néven fut. A szabályok pedig rém egyszerűek.

Főbb szabályok

align=left A játék 2x10 percig tart, a felénél térfélcserével. A térfélcsere max 5 percig tarthat. A 10 perc nem tiszta játékidő, benne van a játékmegszakítások alatt eltelt idő is. Gólt lehet ütni ütővel, kerékpárral, vagy a játékosról is bepattanhat, de szándékosan kézzel beütni, berúgni nem lehet. Tehát se lábbal, se kézzel direkt nem lehet gólt szerezni. Tilos az ellenfél veszélyes feltartása úgy, hogy az ütközés elkerülhetetlen legyen. A játékos nem érhet a talajhoz, csak a kerékpár. Amennyiben a játékos is leér, meg kell kerülnie - illetve palánk esetén érintenie- a pálya hosszabbik oldalának felénél a szélen elhelyezett előre megbeszélt tárgyat. Természetesen ez csak ízelítő a részletes szabályzatból.

A felszerelés

align=left Mint már említettük, sok minden nem kell ehhez a sporthoz. Egy jó bringa. Ez biztosan kell. Lehetőleg vastag, mountain bike kerékkel, alacsony áttéttel. Meg ütő, amit bárki elkészíthet otthon egy síbotból és egy vastag falú gázcsőből. És nem árt egy kerékpáros kesztyű sem. A labda pedig a füves játék esetén tenyérnyi gumilabda, míg a hardcourt polónál a görhoki labda a megfelelő. Próbáljuk ki. Otthon a kertben, vagy egy nagyobb méretű járdán is bátran gyakorolhatunk. Akár egyedül, vagy kettesben is. Érdemes rákeresni egy-két videóra az interneten, hogy a főbb mozgásokat elsajátíthassuk.



  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny