x

Kölcsönözzünk bringát!

Kölcsönözzünk bringát!

A jó idő kezdetével sokan éreznek késztetést, hogy nyeregbe pattanjanak, de nem mindenkinek van saját kerékpárja. Mások szeretnék kipróbálni, hogy a megszokott autó helyett milyen érzés lehet két keréken járni dolgozni. Mielőtt beruházunk egy drótszamárba, módunk van kipróbálni az érzést, például Óbudán.

Váltsunk most!

Talán a benzinárral, talán az elhúzódó téllel magyarázható, hogy jóval kevesebben közlekednek autóval az utakon, mint a korábbi években.
Igaz ugyan, hogy emiatt gépjárművel is könnyebb megközelíteni az úti célunkat, de kerékpárral is sokkal kellemesebb enyhe forgalomban közlekedni. A légszennyezés is kisebb, tehát a legalkalmasabb időpont a váltásra. Sokan attól tartanak, hogy mit szólnak majd a kollégák, ha slusszkulcs helyett egy bukósisakot teszünk az íróasztalunk sarkára, de mindenkit megnyugtatunk: bringázni már évek óta trendi dolog.

Példamutató kezdeményezés

Óbudán az önkormányzat segítette annak a kerékpárkölcsönzőnek a létrejöttét, ami az Árpád-híd melletti HÉV-megálló közvetlen közelében nyílt. A már tavaly sikerrel üzemelő létesítmény idén március elsején újra megnyitott. Az egyik kerületi kerékpárszaküzlet ötven bringát biztosít, elsősorban arra a célra, hogy az óbudai polgárok két keréken járhassanak hétköznap munkába. Az árak ennek megfelelően rendkívül alacsonyak, hiszen mindössze kétszáz forintot kell naponta leszurkolnunk, amiért egy jól karbantartott alsó-középkategóriás kétkerekűvel villanthatunk be a munkahelyünkre.

Hétvégén is

Természetesen nemcsak a kerületben élőknek van módjuk a szolgáltatás igénybevételére, de ez esetben más a tarifa. Az árak ilyenkor óránként kétszáz forinttól indulnak, ami még mindig rendkívül kedvező, és ezért a díjért lakóhelytől függetlenül bárki, hétvégén is használhatja a bringákat.
Vannak felső kategóriás gépek is, az országútik óradíja 500 forint, de ezért kipróbálhatjuk, milyen egy több százezer forintos versenygép nyergében hasítani a szelet. És ha valami különlegesre vágyunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a tandem bérlését, ezzel garantáltan megnéznek majd minket az utcán.

Gyerekbiciklit is

Ha a szülő szeretné kivinni a gyerekét például a Margit-szigetre, az apróságoknak is nagy választékban kínálnak kétkerekűeket. Mindenesetre jó, ha tudjuk, hogy a gépekért kauciót kell fizetnünk, és sérülés, valamint lopás esetén a teljes felelősséget nekünk kell vállalni. Viszont a kerékpárokhoz egy nagyon jó minőségű lakatot is kapunk használatra. A kerületi lakosokat megillető munkába járási kedvezményhez még egy munkáltatói igazolásra is szükségünk lesz, természetesen az okmányainkat se felejtsük otthon.

Máshol is bérelhetünk

Az óbudai kölcsönző mellett máshol is bérelhetünk bicikliket nemcsak a fővárosban, hanem országszerte is. Egy hetedik kerületi boltban napi és félnapi díjak kerültek kialakításra, itt naponta háromezer, kétnaponta ötezer forint alatt megúszhatjuk a bérlést. Az üzlet budapesti körtúrákat is szervez a belvárosból indulva, idegenvezetővel. Ezzel a szolgáltatással minden bizonnyal az idelátogató külföldieket célozták meg. Az ár itt sem eget rengető, hiszen az ötezer forintos díjban nemcsak az idegenvezetés, hanem a sisak és a bringa is benne foglaltatik.

Vidéken is

A vidéki települések közül találunk ilyen szolgáltatást például Szobon, ahol harminc kerékpár várja folyamatosan a kompkikötőbe érkezőket. Itt túrákat is kínálnak a Börzsönybe, sőt hajókirándulással kombinált utakat is választhatunk.
Jó választás lehet a Győr melletti Nyúl községben drótszamarat bérelni, hiszen nemcsak a közeli nagyváros, hanem Pannonhalma vagy a Szigetköz is ezernyi érdekes túrát kínál. Egy pécsi cégnél gyerekülést és utánfutót is igényelhetünk, sőt családi hétvége csomag is megtalálható a kínálatban. A Balaton környékén is számtalan lehetőség közül választhatunk, bár itt inkább a szezonban nyitnak majd az üzletek. Számtalan érdekes kezdeményezésről hallottunk, az északi parton például bortúrával egybekötött tekerésen is részt vehetünk. Arról nem szól a fáma, hogy a kóstoló után hogyan folytatjuk két keréken az utunkat...

Próbáljuk ki vásárlás előtt

Ezek a lehetőségek nagyon jók arra, hogy kipróbáljuk, mennyire a mi világunk a kerekezés. Természetesen ha rákapunk az ízére, akkor mindenképpen gazdaságosabb egy saját gép beszerzése, hiszen egy havi bérleti díjból már márkás, jól felszerelt, trendi biciklit kaphatunk. Talán egyszer Budapesten is megtapasztalhatjuk az európai nagyvárosokban már megtalálható, pénzbedobós, önkiszolgáló rendszert, de erre úgy tűnik, egyelőre még várnunk kell kicsit.