x

Jeges őrületek

A síelést, snowboardozást, szánkózást mindenki ismeri, valamelyiket biztosan ki is próbálta. De a tél más aktív pihenési formákat is tartogat. Jégcsákánnyal, stihlfűrésszel, vagy akár szöges gumikkal felszerelkezve is kellemesen eltölthetjük a téli hónapokat, de akár kutyaszánon is hasíthatjuk a messzeséget. Körképünkben összegyűjtöttünk néhány téli passziót...

Jégszobrászat

Az ősi Kínából indult útjára ez a művészi érzéket is igénylő önkifejezési forma. Hajdanán az élelmiszereket jégtömbök között tárolták (ez sok helyen még ma is így van), később a császár szórakoztatására elkezdték megfaragni ezeket az ormótlan tömböket.
A dolog nem véletlenül keleten terjedt el legjobban, jelenleg a Fülöp-szigetek jégszobrászai a legismertebbek a világon. Óriási tengerjáró hajókon díszitik fel alkotásaikkal a báltermeket és a gasztronómiai alkotásokat. A jégszobor néhány óráig őrzi meg szépségét, mielőtt visszanyeri cseppfolyós formáját. Megmunkálni többféleképpen lehet: vésővel, kalapáccsal, de akár motoros fűrésszel is könnyedén alakítható. A modern jégszobrok sokféle színben pompázhatnak. Lehetőség van a jeget anyagában is megfesteni speciális festékkel, de a színes reflektorokkal történő megvilágítás még több lehetőséget kínál. A jégszobrászoknak versenyeket is rendeznek szerte a világon. Magyarországon is több fesztiválon megcsodálhatjuk munkáikat, de köztereken is szoktak dolgozni a járókelők legnagyobb örömére.

Jégmászás

A jégmászás a sziklamászásnak egy olyan speciális téli formája, amikor jégszekerce és természetesen biztosítókötél segítségével felmásznak a szinte függőleges jégfalakon. A meghódítandó csúcs lehet gleccser vagy megfagyott vízesés.
Nemcsak az Alpokban, hanem Erdélyben is nagy hagyománya van ennek a sportnak, ma már egyre többen kínálják ezeket a szolgáltatásokat kezdőknek is. Természetesen ez nem egy veszélytelen vállalkozás, de nem megerőltetőbb a nyári sziklamászásnál. Fontos kellék még a jégcsavar és a hágóvas, és természetesen bukósisak nélkül sem indulhatunk útnak. Nem nevezhető olcsó sportnak, de jó hír, hogy a tanfolyamokon a legtöbb eszköz kölcsönözhető, nem kell tehát egy pár napos túra miatt megvásárolni mindent. Szakértők szerint egy átlagos kondíciójú ember minden további nélkül el tudja sajátítani az első lépéseket, nem kell tehát megijedni a jégfalak látványától. Gyakorlatilag minden porcikánkat megmozgatja, de a bemelegítés nagyon ajánlott, főleg a vállak és a karok igénybevétele miatt. A fent említett helyek mellett a Szlovák-paradicsomban és a Magas-Tátrában is találunk jó jégmászó helyeket.

Kutyaszánozás

Eredete az ősidőkig nyúlik vissza, amikor az ember társául szegődött a hűséges négylábú. Az észak-ázsiai és amerikai népcsoportok sokat vándoroltak, és ilyenkor természetesen magukkal kellett vinniük a túléléshez szükséges készleteket, az ennivalót, meleg ruhát és egyéb felszereléseket.
Először csak a csomagokat kötötték a kutyákra, majd később rájöttek, hogy a szán praktikusabb: nem kell szaladni a falka után. A múlt század fordulóján, a híres aranyláz idején világszerte ismertté lettek a szánhúzó kutyák. Kanadában és Alaszkában hamarosan önálló sportággá is fejlődött a kutyaszánozás, divat lett a dologból, ami a mai napig is tart. Több kutyafajta is alkalmas a szánhúzásra, például a malamut, a husky, a szibériai lajka. A vezérkutyát vezényszavakkal irányítják, nyoma sincs ostornak, vagy más terelőeszköznek. A többi állat pedig a vezérkutya után megy. A legszebb a dologban, hogy a kutyák is ugyanúgy élvezik a száguldást, mint az, aki a szánon áll és irányítja őket. A szép állatokat természetesen tenyésztik is, a szibériai és az alaszkai husky már az ember által kitenyésztett fajták. Aki ki akarja próbálni a kutyaszánozást, nem kell a tengerentúlra vagy Skandináviába utaznia: Erdélyben, a Kárpátok vadregényes tájain tucatnyi helyen várják a kalandra éhes turistákat...

Jégmotorozás

A végére hagytuk az összeállítás legőrültebb sportját, a jégmotorozást. Nemcsak azért, mert meglehetősen drága sport, hanem azért, mert talán ezt kevesebben fogják kipróbálni, mint bármelyik másik téli elfoglaltságot. Gyakorlatilag a salakmotorozás téli változatáról van szó, bár nemcsak a gumik más kialakításúak.
Az abroncsokon természetesen szögek találhatóak, meglehetősen hosszúak. Emiatt sárhányószerű keret veszi körül a kerekeket, védve a versenyzőt az esetlegesen elszabaduló szögektől. A meghajtás csupán kétfokozatú, ez is eltér a salakmotoros szabványtól. Érdekes módon a leghíresebb versenyzők nem szeretik a jégmotorozást, féltik a motorjaikat. Aki mégis rászánja magát, az általában otthon készíti el a speciális külsőket: szabály rögzíti a szegek számát és sűrűségét. A salakmotorozástól eltérően itt a kanyarokban nem állítják keresztbe a gépet, viszont nagyon mélyen be lehet dönteni ezeket a motorokat. Jellegzetes látvány a szinte földet súroló sportolók hada. Kazincbarcikán, Debrecenben és Miskolcon találjuk a magyar salakmotorozás központjait, értelemszerűen a jégmotorozás is itt a legelterjedtebb. Érdekesség, hogy a biztonsági felszerelések között újabban az erővágó is feltűnt, mert a kanyarokban összeakadó mérges kis dongókat kritikus helyzetben gyorsan szét kell egymástól választani. Jégmotorozni nagy élmény, de valljuk be: a tél tartogat könnyebb, mégis élvezetes és sok örömöt nyújtó lehetőségeket is...
-vp-
  • 
  • Malomkert Panzió és Étterem

    Malomkert Panzió és Étterem

    Étterem és hotelegyüttesünk a világ zajától távol, csendes, festői szépségű környezetben fekszik Nagybörzsönyben. Az épület uniós pályázat keretein belül épült a 2010 és 2012. év között. Épületkomplexumunk a falu főterén helyezkedik el, mégis csendes, nyugodt helyen.
    Nagybörzsöny