x

InterRail bérlettel Európában

InterRail bérlettel Európában

Akiben él némi kalandvágy, biztosan elképzelte már, hogy milyen érdekes lenne egyszer egy szál hátizsákkal, kötöttségek nélkül beutazni Európát. Fedezzük fel újra az öreg kontinens vasúthálózatát, mely méltó párja az egyre bővülő és mind inkább nagy tömegek által használt légiközlekedésnek.

Nyugat-Európa vasúthálózata nemcsak színvonalban, hanem egyes vonalakon gyorsaságban is kezdi felvenni a versenyt a légiközlekedéssel. Emellett olcsóbb, rugalmasabb, sokszor jobban illeszkedik az igényekhez.
Elég csak arra gondolnunk, hogy a nagy repülőterek mind-mind a városok szélén találhatók (a fapados járatok pedig a nagyobb városoktól még távolabb teszik le utasaikat), a nagy pályaudvarok viszont mind a belvárosokban épültek meg. Ha jegyet váltunk a nemzetközi vonatokra, akkor azzal még csak két célállomás között utazhatunk egy adott napon, azonban ha nemzetközi bérletet váltunk, kiszélesednek a lehetőségeink!

Az InterRail története

Az InterRail bérlet története nem mostanában indult, hanem egészen 1972-ig nyúlik vissza. A kezdetekkor kifejezetten a fiatalokat célozta meg a program, hiszen felső korhatára volt az igénybevételnek, melyet 21 évben állapítottak meg, és 21 európai országot fedett le. Kezdetben vagy egy országra, vagy egy országcsoportra, úgynevezett zónára lehetett megvásárolni.
Napjainkra ez megváltozott: a korhatár megszűnt, a programhoz csatlakozott országok száma 30-ra emelkedett, és a váltás módozatai is kis mértékben megváltoztak: immáron egy országra, vagy a program minden országára vásárolhatjuk meg bérletünket, ráadásul már igénybe vehetjük vele az Attica-csoport kompjáratait is Olaszország és Görögország között.

Általános szabályok

InterRail vasúti bérletet kizárólag európai lakosok használhatnak utazásaikhoz. Felár megfizetése nélkül bérletünket kizárólag a megadott országok nemzeti vasúttársaságainak járatain használhatjuk fel.
Ez azért lényeges, mert Nyugat-Európában egyre nagyobb számban jelennek meg – főleg mellékvonalakat üzemeltető – magánvasutak. Tudnunk kell azt is, hogy számos járaton szükség lehet további kiegészítő díjak megfizetésére, mivel ezek a járatok az átlag szolgáltatásokhoz képest több extrát is nyújtanak: ilyen lehet például a rendkívül magas utazási sebesség, a vezeték nélküli internet, vagy a fekvőhelyes- és a hálókocsi.

Milyen típusú bérletet váltsunk?

Kétféle InterRail bérlet létezik: az egyszerűbb típus az „InterRail One Country Pass”. Ez a bérlet egy kijelölt ország nemzeti vasúttársaságának minden vonalára érvényes. Ezzel szemben az „InterRail Global Pass” a program mind a 30 országában felhasználható. Válthatunk úgynevezett „InterRail FlexiPass”-t, ami arra jó, hogy egy hosszabb érvényességi időn belül megadott számú napot tölthetünk vele utazással. Ezeket a napokat meg kell jelölnünk egy utazási naptárban. Az InterRail három korcsoportban ad ki bérleteket, ezek az ifjúsági, a felnőtt és a nyugdíjas bérletek.
Az ifjúsági bérlet 12 és 26 éves kor között vehető igénybe, és csak másodosztályra váltható. A felnőtt- és a nyugdíjas bérletekben már megjelenik az első osztály is, mint lehetőség. A 4 éves kor alatti gyermekek utazása ingyenes, a 4 és 12 éves kor közötti gyerekeknek pedig a felnőtt bérlet árának feléért váltható kedvezményes bérlet. A nyugdíjas bérlet 60 éves kor fölött vehető igénybe.

Hogyan használhatjuk bérletünket?

Fontos tudnunk, hogy bérletünk a kiindulási országban nem használható, de 50%-os kedvezményt nyújt a határig megváltott vonatjegyünkből. A bérlet önmagában általában az alapszolgáltatást nyújtó, nappal közlekedő vonatkora érvényes, de több országban már bármilyen vonaton szabadon felhasználható. Az InterRail bérletünk segítségével kedvezményesen válthatunk különböző pót- és helyjegyeket, valamint foglalhatunk fekhelyet az éjszaka közlekedő járatokra.
Bérletünk nem csak utazásunkat könnyíti meg, de segítségével például az érintett országok közlekedési- és vasúti múzeumait is ingyenesen kereshetjük fel, továbbá bizonyos országokban, mint például Franciaország, Belgium és Spanyolország, kedvezményesen vehetünk igénybe szállodákat is.

Összességében elmondhatjuk, hogy InterRail bérlet vásárlásával nem csak egy sokoldalúan használható utazási igazolványhoz jutunk hozzá, hanem egy sokoldalú belépőhöz, mely csodálatos kalandokra csábít mindenkit a „vén kontinens” felfedezése közben!
-ab-